Νοσοκομείο Αττικόν: Μια δύσκολη περίπτωση αντιμετώπισε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αττικόν. Συγκεκριμένα, οι γιατροί προέβησαν στην προσωρινή διόρθωση μιας κήλης ενός εμβρύου. Το σημείο της επέμβασης πραγματοποιήθηκε στη μήτρα της μητέρας του. Το μωρό αντιμετώπιζε πρόβλημα με κήλη, η οποία υπήρχε στο διάφραγμα. Δηλαδή, τον μεγάλο μυ της αναπνοής, ο οποίος διαχωρίζει την κοιλιά από τον θώρακα.
Όσον αφορά το είδος της επέμβασης, αυτή πραγματοποιήθηκε ενδοσκοπικά και μάλιστα κρίθηκε επιτυχημένη. Η μετεγχειρητική κατάσταση του εμβρύου και της μητέρας του ήταν εξαιρετική. Ωστόσο, η κατάστασή του εμβρύου παρέμεινε κρίσιμη, καθώς το πρόβλημα θα διορθωνόταν, μετά από την πραγματοποίηση του τοκετού.
Νοσοκομείο Αττικόν – Ο ορισμός της διαφραγματοκήλης:
Η διαφραγματοκήλη γενικά είναι μία διαταραχή κατά την οποία εισέρχονται στον χώρο του θώρακα όργανα της κοιλιάς, μέσω μιας διευρυμένης οπής στο διάφραγμα.
Ειδικότερα, αυτό συμβαίνει στα έμβρυα. Αυτή η μετακίνηση έχει ως συνέπεια να καταλαμβάνουν τα όργανα της κοιλιάς ζωτικό χώρο. Δηλαδή του χώρου, ο οποίος προορίζεται για την ανάπτυξη των πνευμόνων. Το επακόλουθο μπορεί να είναι η ελλιπής ανάπτυξη των πνευμόνων. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για υποπλασία των πνευμόνων.
Μετά τη γέννηση, η υποπλασία των πνευμόνων προκαλεί αναπνευστική ανεπάρκεια και επίμονη πνευμονική υπέρταση. Αυτό σημειώνεται σε ποσοστό, έως και 30% των πασχόντων βρεφών. Επίσης, διαφραγματοκήλη παρουσιάζεται συχνότερα στην αριστερή πλευρά του θώρακα και σπανιότερα στην δεξιά ή στο κέντρο του διαφράγματος.
Νοσοκομείο Αττικόν – Τα στατιστικά της διαφραγματοκήλης:
Η συγγενής (σ.σ. εκ γενετής) διαφραγματοκήλη αποτελεί μία σπάνια νόσος. Σύμφωνα με στοιχεία, προσβάλλει από 1 έως 4 νεογέννητα ανά 10.000 βρέφη. Η συγκεκριμένη αναλογία ερμηνεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πως ετησίως διαγιγνώσκονται έως και 2.500 βρέφη, με συγγενή διαφραγματοκήλη.