Ο Μάκης Ψωμιάδης (Χρυσόστομος) ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους για τους οποίους κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσα επεισόδια και περιστατικά από εκείνα που κατά καιρούς του έχουν προσάψει ανάγονται στην σφαίρα της υπερβολής ή στην πραγματικότητα.
Της: Έπη Τρίμη
Ο Μάκης Ψωμιάδης γεννήθηκε στην Καβάλα στις 13 Δεκεμβρίου του 1955. Ήταν γιος ιερέα, βαφτίστηκε Χρυσόστομος και μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια που τα έφερνε δύσκολα βόλτα, όπως χιλιάδες άλλες και ξεχώρισε από την παιδική του κιόλας ηλικία για το ύψος του.Το παπαδοπαίδι που πήγαινε συχνότατα Κατηχητικό-κάποιοι αδυνατούσαν να το πιστέψουν-χάρηκε πολύ όταν ο πατέρας του διορίστηκε ιερέας στην ενορία της Νέας Φιλαδέλφειας. Ήταν ήδη ερασιτέχνης μποξέρ στο τμήμα πυγμαχίας της Ένωσης, αλλά η εμμονή του με την ποδοσφαιρική ομάδα ήταν τέτοια που σε ηλικία 25 ετών είχε γίνει μόνιμος συνοδός αποστολής στους αγώνες. Οι οπαδοί δεν ξεχνούν καθόλου την επιβλητική του φυσιογνωμία και τους τρελούς πανηγυρισμούς του στον τελικό του 1982 με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ τον οποίο η ΑΕΚ νικάει με 2-0.
Το πάθος με την ΑΕΚ
¨Ήταν ένα αδύνατο παιδί σχεδόν λιπόσαρκο που μεγαλώνοντας παθιάστηκε με την ΑΕΚ, όταν είδε έφηβος ακόμα την αρμάδα του Φάντρονκ σε κάποιους αγώνες της στην Βόρεια Ελλάδα. Εκεί έκανε και τους πρώτους Ενωσίτες φίλους του, χωρίς αυτοί να φαντάζονται καν ότι μια μέρα ο Μάκης Ψωμιάδης θα γινόταν πρόεδρος της αγαπημένης του ομάδας.
Το 2001 μπήκε στην ΑΕΚ, αφού η εταιρεία Ippoventure αγόρασε την Ένωση από την ENIC, η οποία είχε υπό την ιδιοκτησία της την Ένωση. Ο Ψωμιάδης έμεινε τρία χρόνια στην Ένωση και τελικά αποχώρησε όταν βγήκε στην επιφάνεια η σύγκρουσή του με τον Ντέμη Νικολαϊδη.
Η συνέχεια τον βρήκε στον Ακράτητο, όπου έμεινε για έναν χρόνο, ενώ το 2006 ανέλαβε την Καβάλα, την οποία ανέβασε μέσα σε 3 χρόνια στη Super League. Αυτή ήταν και η τελευταία ενασχόληση του Ψωμιάδη με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ τα τελευταία χρόνια το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011, γνωστό και ως «Koriopolis».
Το πούρο σήμα κατατεθέν
Αυτοί που τον έζησαν λένε ότι η αλήθεια για τον Μάκη Ψωμιάδη τελειώνει εκεί που αρχίζει ο μύθος του επιβλητικού μυστακοφόρου γίγαντα, ο οποίος μπορεί να προδόθηκε από πολλούς, δεν περίμενε όμως ότι θα προδοθεί από την καρδιά του. Η είδηση του θανάτου του την Tετάρτη 6 Ιανουαρίου του 2016 χρειάστηκε να επιβεβαιωθεί αρκετές φορές μέχρι να αναρτηθεί στα ειδησεογραφικά site.
Η επιχειρηματική πορεία και οι πυροβολισμοί
Το όνομά του απασχολεί για μια ακόμη-από τις πολλές που ακολούθησαν-φορά την δικαιοσύνη, στην υπόθεση απαγωγής κάποιου Σεχόπουλου ενός μικρού εφοπλιστή, χωρίς τελικά να υπάρχουν συνέπειες, όμως «χάνεται» από την ομάδα για χρόνια, έχοντας ήδη αρχίσει να ασχολείται με την νυχτερινή διασκέδαση. Ο «κομήτης» Μάκης Ψωμιάδης ξεκινάει την φρενήρη επιχειρηματική πορεία του στο χώρο της διασκέδασης ανοίγοντας τέσσερα κλαμπ επί της οδού Βουκουρεστίου.
Όταν θα τον πυροβολήσουν ένα βράδυ θέλοντας να του πάρουν τις εισπράξεις που είχε στο βαλιτσάκι του, θα διακομισθεί στο νοσοκομείο, αλλά μόλις μαθαίνει ότι έρχεται η αστυνομία, φεύγει γιατί δεν θέλει να δώσει ονόματα, αν και ήξερε ποιος τον πυροβόλησε και τον μαχαίρωσε. Έχει μάθει να σέβεται την ομερτά της νύχτας και αυτό ανεβάζει ακόμη πιο πολύ τις μετοχές του.
Το ένταλμα σύλληψης
Κάποια στιγμή θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από την Interpol, ενώ ο Μάκης Ψωμιάδης θα κατηγορηθεί κατά καιρούς για διάφορα αδικήματα. Συγκεκριμένα, το 1987 ο ανακριτής της Γενεύης, Barley Capole, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στις 6.9.1987 για «απάτη και πλαστογραφία τίτλων». Κατηγορήθηκε τότε συνολικά για έξι εγκλήματα όμως δεν μπήκε ποτέ φυλακή.
Διαθέτοντας όμως μια απίστευτη έκτη αίσθηση καταφέρνει πάντα να μένει εκτός φυλακής ακόμη και όταν καταδικάζεται, κυκλοφορώντας με την χαρακτηριστική του άνεση στο Κολωνάκι, κραδαίνοντας συνήθως ένα κομπολόι, μήκους τουλάχιστον ενενήντα πόντων.
Οι κατηγορίες, η ΑΕΚ και ο «αγαπούλας»
Θα πράξει το απίστευτο για πολλούς, όταν ακούει τον ηθοποιό Τάκη Σπυριδάκη να μιλάει προσπαθώντας να υιοθετήσει την βαριά προφορά του αλλά και την λέξη σήμα κατατεθέν του «αγαπούλα», στέλνει εξώδικο στην WIND ζητώντας της να σταματήσει τη προβολή της διαφημιστικής της καμπάνιας που είχε σαρώσει, υποστηρίζοντας ότι η διαφήμιση παραπέμπει στην ταύτιση του προσώπου του με εγκληματικές πράξεις.
Η επιταγή του Πρέλεβιτς
Στον μύθο του προστέθηκε το μάσημα της επιταγής που του έδωσε ο Πρέλεβιτς λέγοντάς του ότι ήταν ακάλυπτη, ατάκες που έγραψαν ιστορία και φυσικά το βράδυ που πήγε να ελέγξει τον Ντέμη Νικολαϊδη, χτυπώντας το κουδούνι της κατοικίας του, στην οποία χαλάρωνε μαζί με την Δέσποινα Βανδή και φίλους τους.
Οι κακές γλώσσες δε έλεγαν πως υπάρχει και άλλη μια μεγάλη αντιπαλότητα, η «Ντέμης-Μπάγεβιτς», παρά το γεγονός ότι και οι δυο προσπαθούσαν πάντα να δείξουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Όμως, η πραγματικά μεγάλη κόντρα, εκείνη που στην πραγματικότητα διαπερνούσε όλες τις προαναφερθείσες, εκείνη που μπορούσε να οδηγήσει σε αληθινές εξελίξεις, εκείνη που επί της ουσίας ενσωμάτωνε στο εσωτερικό της και όλες τις υπόλοιπες ήταν άλλη: αυτή ανάμεσα στον Μάκη Ψωμιάδη και τον Ντέμη Νικολαΐδη.
Ο μεγαλύτερος απατεώνας σύμφωνα με τη Bild
Συγκεκριμένα, η Bild γράφει ότι ο Μάκης Ψωμιάδης είναι μια «σχεδόν συμβολική φιγούρα» για την Ελλάδα της κρίσης και της διαφθοράς και υπενθυμίζει ότι πρόκειται για τον γιο ενός ιερέα που κατέληξε να κάνει κάθε τι χωρίς να λογοδοτεί ποτέ. Τον χαρακτηρίζει «κάτι σαν θεό» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στους παίκτες των ομάδων του. Η γερμανική εφημερίδα θυμίζει μάλιστα το περιστατικό, που είχε καταγγείλει ο Ντέμης Νικολαΐδης, ότι είχε στείλει ομάδα μπράβων να απειλήσουν τον τότε ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ ότι θα του σπάσουν τα πόδια αν δεν αλλάξει συνήθειες ώστε να πηγαίνει για ύπνο νωρίτερα!
Στη συνέχεια, η Bild επικαλείται ρεπορτάζ της ΝΕΤ και αναφέρεται στο πλούσιο ποινικό μητρώο του Μάκη Ψωμιάδη: λαθρεμπόριο, εκβιασμοί, απαγωγές, δωροδοκία, απάτες, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα χρήματος. Γι’ αυτό, γράφει η γερμανική εφημερίδα, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τον αποκάλεσε κάποια στιγμή «νονό» και θυμίζει ότι παρότι ο Big Mac καταδικάστηκε σε φυλάκιση αρκετές φορές, δεν έχει εκτίσει ποινή ποτέ αφού πάντοτε βρέθηκα μπροστά σε ένα «ελεήμων δικαστή».
Το τέλος
Την τελευταία του πνοή άφησε το 2016 ο Μάκης Ψωμιάδης στις τα ξημερώματα, προδομένος από την καρδιά του, σε ηλικία 61 ετών. Ο επιχειρηματίας υπέστη έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ», όπου οι γιατροί απλά διαπίστωσαν τον θάνατό του.