Σορός του μικρού Ζαχαρία: Πρόκειται για ένα Κρητικό έθιμο. Ο δρόμος που θα περάσει η σορός του άτυχου Ζαχαρία στρώθηκε με λουλούδια. Συγκεκριμένα, στον οικισμό της Λιγόρτυνου στην Κρήτη, διότι από εκεί αναμένεται να περάσει η νεκρική πομπή που θα φέρει τη σορό του μικρού Ζαχαρία.
Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη στο χωριό, έπειτα από την τραγική απώλεια του δίχρονου αγοριού. Οι γονείς και οι στενοί συγγενείς του αδικοχαμένου παιδιού, βάφτισαν τη μικρή τους κόρη όπως προβλέπει το σχετικό έθιμο στην Κρήτη. Πλέον, ετοιμάζονται για την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους. Για την κηδεία του παιδιού τους, που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει.
Στην εικόνα βλέπουμε τα λουλούδια που έχουν πέσει στο δρόμο. Λίγο πριν φτάσει η σορός του άτυχου Ζαχαρία. Ένα ολόκληρο χωριό θρηνεί, με τα λόγια που ακούγονται να είναι αδύνατον να απαλύνουν τον πόνο των δικών του ανθρώπων. Η κηδεία θα τελεστεί στις 15.00 το μεσημέρι.
Σορός του μικρού Ζαχαρία: Η γιαγιά του παιδιού στέκεται, με δυσκολία στα πόδια της. Η ίδια ραγίζει τις καρδιές όλων των παρευρισκομένων με τα μοιρολόγια της.
Είτε στέκεται έξω από το σπίτι, μπροστά στον στύλο όπου είναι το κηδειόσημο του παιδιού, είτε μέσα στην αυλή μοιρολογά τον αδικοχαμένο εγγονάκι της. Τα λόγια της σπαρακτικά: «Αχ είναι το σπίτι του παππού του και το τοιχοκολήσανε καλέ μου. Στο στύλο του σπιτιού το παιδί μου είναι η ζωή μου. Και δεν θα ξανάρθει ο καλός μου. Με τίποτε, με τίποτε το φως μου…».
Σορός του μικρού Ζαχαρία: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το αγόρι που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ έφυγε από τη ζωή. Βύθισε στο πένθος την οικογένειά του. Το αγόρι σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χθες το μεσημέρι, βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση και είχε φτωχή ανταπόκριση στην πολλαπλή υποστήριξη που δεχόταν με όλα τα μέσα.
Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο το βράδυ της Τετάρτης και είχε τεθεί σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, είχαν τοποθετηθεί συσκευές επαναθέρμανσης, και είχαν δοθεί τα ενδεδειγμένα αγγειοδραστικά φάρμακα, ενδοφλέβια υγρά, παράγωγα αίματος, καθώς και λοιπή φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση, γαστροπροστασία).
Βρισκόταν από την πρώτη στιγμή σε συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών του σημείων, γινόταν κλινικός, εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος των οργανικών συστημάτων και υποστηριζόταν πολλαπλώς, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης συνδρόμου μετά από ανακοπή. Στην ανακοίνωση μάλιστα από τον διοικητή του Νοσοκομείου Καθηγητή Γιώργο Χαλκιαδάκη, αναφερόταν ότι υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τους γονείς του παιδιού που ενημερώνονταν για τη βαριά κατάσταση και την κακή πρόγνωση, όπως αναφερόταν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση.