Άρση Lockdown: Μετά την χθεσινή ανακοίνωση (Τρίτη 9 Μαρτίου) των 3.215 νέων κρουσμάτων, απομακρύνεται η άρση του lockdown και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Την Τρίτη 9 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν 3.215 νέα κρούσματα. Παράλληλα, αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Σχετικά με την επαναλειτουργία της αγοράς, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι θα προτιμούσε και βλέπει «πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».
Αποκάλυψε επίσης πως υπάρχουν συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
«Από την άλλη, τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε λίγο καιρό, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές. Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν, δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι εφικτό να γίνει παρέλαση για την εθνική εορτή της 25η Μαρτίου.
«Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Τετάρτης τονίζοντας ότι το άνοιγμα της αγοράς εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.
«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού έχει ακόμα πολύ μέλλον. Εκτίμησε μάλιστα ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας με μέτρα. Όπως εξήγησε, ακόμα παρατηρείται άνοδος στο επιδημιολογικό φορτίο οπότε: «αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα».
Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, υπογράμμισε πως η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων έχουν διαφορά διαφορά περίπου μιας εβδομάδας. Προφανώς, ακόμη περισσότερο χρειάζεται για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.
Στη συνέχεια ο καθηγητής τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο. «Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων» δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, η συγκεκριμένη κατάσταση οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης. Τέλος. ο κ. Θωμαΐδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, λέγοντας ότι μικρότερες ηλικίες είναι ασυμπτωματικές και διασπείρουν τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερα άτομα.