Lockdown: Η «έκρηξη» στη θετικότητα του COVID-19, φέρνει νέες αποφάσεις, όπως η παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα και η εισαγωγή νέου πενταψήφιου αριθμού για ψώνια. Επίσης, συζήτηση γίνεται και για το τι θα συμβεί στα σχολεία. Αναλυτικότερα:
Λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα, λόγω των ειδικών συνθηκών του κορωνοϊού
Κλειδώνει η παράταση μιας τουλάχιστον εβδομάδας στο lockdown καθώς, όπως αποκαλύπτει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε το 5% ενώ την ίδια στιγμή γεμίζουν οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Μέχρι και χτες, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (67.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.280 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.
Εξετάζοντας καθημερινά τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, η κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει την απόφαση για παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown. Αυτό, μάλιστα, φάνηκε και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γώγου.
Χαράλαμπος Γώγος: Πιθανή παράταση για μία εβδομάδα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, Χαράλαμπο Γώγο αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown. Τι είπε για το Πάσχα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική άφησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όμως σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», πρόσθεσε.
Νέος πενταψήφιος αριθμός για ψώνια στα μαγαζιά
13033 ήταν και πάει; Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να ισχύει για τα ψώνια στα μαγαζιά καθώς αναμένεται να εισαχθεί νέος πενταψήφιος αριθμός. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει άνοιγμα του λιανεμπορίου τη 1η Μαρτίου με την μέθοδο του click away, δηλαδή παραγγελία μέσω ίντερνετ και παραλαβή από το κατάστημα.
Στο άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες.
Τι θα γίνει, με τα σχολεία
Το σύστημα ακορντεόν ακολουθείται πέρα από την αγορά και στα σχολεία όλης της χώρας δοκιμάζοντας τα νεύρα γονιών και μαθητών. Οι συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολες ιδίως για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου που καλούνται σε 2,5 μήνες να δώσουν πανελλήνιες 2021. Ήδη έχει ανακοινωθεί μείωση της εξεταστέας ύλης ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί το σχολικό έτος έτσι ώστε να μπαλωθούν οι εκπαιδευτικές τρύπες που δημιούργησε το πολύμηνο lockdown.
Εν μέσω δύσκολων συνθηκών, η κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει τις αμέσως επόμενες μέρες το άνοιγμα σχολικών μονάδων ανά την Επικράτεια, αξιολογώντας ταυτόχρονα τα επιδημιολογικά δεδομένα των περιοχών. Αθήνα και Θεσσαλονίκη τουλάχιστον χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης εξακολουθεί να αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων. Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα, προτεραιότητα συνιστά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων. «Θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τους ειδικούς και θα δούμε ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν», σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Πελώνη απάντησε πως… δεν έχει την «γυάλινη σφαίρα». Επανέλαβε πως θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τους ειδικούς και αναλόγως θα εισηγηθούν τα επόμενα βήματα για το αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία ή κάποια άλλη δραστηριότητα από την 1η Μαρτίου ή αργότερα. «Είναι ακόμα Δευτέρα. Μέχρι την Παρασκευή έχουμε ακόμα μέρες», είπε χαρακτηριστικά.