Lockdown: Σε δεύτερες σκέψεις μπαίνει η κυβέρνηση, καθώς η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού δεν δείχνει βελτίωση την στιγμή που το Σύστημα Υγείας έχει φτάσει στο «κόκκινο».
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν καθημερινά την πορεία της πανδημίας, παράλληλα με την αντιμετώπιση της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία, ώστε να καταφέρουν να πάρουν μια ασφαλή απόφαση για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Μέχρι τώρα, τα δεδομένα δεν είναι καλά. Οι 513 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας σε μόλις 24 ώρες, με τις 291 να βρίσκονται στην Αττική, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και ελιγμών.
Τι σημαίνει αυτό; Με τα τωρινά δεδομένα, η ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος για το άνοιγμα των καταστημάτων, η 29η Μαρτίου, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολη αν όχι… απαγορευτική.
Φυσικά, η εβδομάδα που ξεκινάει θα είναι και ο δείκτης για την λήψη των αποφάσεων ωστόσο θα πρέπει να γίνει ένα θαύμα για να γίνει τόσο γρήγορη και άμεση αποσυμπίεση στο Σύστημα Υγείας, ακόμη και αν ριχτούν στη μάχη της πανδημίας και οι ιδιώτες γιατροί.
Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του, είναι αποφασισμένο να μην κλείσει ξανά ότι ανοίξει, οπότε είναι διατεθειμένο να περιμένει ώστε η επανέναρξη της οικονομίας να γίνει με ασφαλή τρόπο.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η καθυστέρηση του ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει αυτόματα και αλλαγή στην ημερομηνία για την επανέναρξη της εστίασης. Η ημερομηνία που έχει κυκλώσει στο καλεντάρι της η κυβέρνηση, η 15η Απριλίου, αναμένεται να πάρει μετάθεση για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αν και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν.
Αυτό αναμένεται να συμβεί ώστε οι επιστήμονες να αξιολογήσουν την επιδημιολογική καμπύλη από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κάτι απόλυτα λογικό καθώς χρειάζεται ένα διάστημα 14 ημερών ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση η εστίαση, θα λειτουργήσει μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι.
Να σημειώσουμε πως αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν αρχίσει και τάσσονται υπέρ του ανοίγματος στους εξωτερικούς χώρους όμως με γνώμονα πάντα την κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.
Και αν για το λιανεμπόριο και την εστίαση υπάρχει ένα (έστω και μικρός) χρόνος αναμονής, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα σχολεία και ειδικά τα λύκεια καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά με τις Πανελλήνιες να είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο!
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως δεν έχει γίνει ακόμα εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για γυμνάσια και λύκεια, καθώς αυτά έχουν μείνει κλειστά για περισσότερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα έκανε λόγο για παράταση δύο εβδομάδων της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, προκειμένου όπως είπε «να επιμηκυνθεί ο χρόνος της δια ζώσης εκπαίδευσης». Διευκρίνισε δε πως οι διακοπές του Πάσχα θα γίνουν κανονικά.
Ο «πόλεμος» κατά της πανδημίας του κορονοϊού δημιούργησε ένα νέο μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών γιατρών, με τους τελευταίους να έχουν έρθει αντιμέτωποι με την επίταξη. Την ίδια ώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά, λόγω της πίεσης που δέχεται καθημερινά, με τις εκατοντάδες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 και τους διασωληνωμένους οι οποίοι το Σάββατο ξεπέρασαν τους 672.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, το απόγευμα του Σαββάτου (20/3) πραγματοποιήθηκε συνάντηση «θρίλερ» ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με θέμα την ενίσχυση του ΕΣΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.
Η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού για επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, μόνο 50 γιατροί έχουν ανταποκριθεί από τους 200 που έθεσε ως στόχο η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες των ιδιωτών γιατρών δεν θα δίνονταν στα δημόσια νοσοκομεία άνευ όρων, με την κυβέρνηση να «δελεάζει» όσους τελικά αποφασίσουν να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του κορονοϊού με μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων ευρώ, η οποία θα ήταν αφορολόγητη, ενώ παράλληλα θα υπήρχε πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’. Το σχέδιο προβλέπει και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ στο μέλλον.
Με τα υφιστάμενα δεδομένα θεωρείται πιθανή η απόφαση για επίταξη των ιδιωτών γιατρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.
Πλέον κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι 150 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορονοϊό.
Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επίταξης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επίταξης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.
Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιτάσσεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.
Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιτάσσεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.