Ο ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε την Κρήτη πριν από λίγες εβδομάδες έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν. Σε απόγνωση βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι ενοικιαστές στο Αρκαλοχώρι, καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πολιτεία για το μέλλον της στέγασής τους.
Οι κάτοικοι, μιλώντας στην κάμερα του Star, δηλώνουν πως όσοι μένουν σε σκηνές έχουν ενημερωθεί πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον χώρο, χωρίς να υπάρχει κάποια εναλλακτική επιλογή για την στέγασή τους.
“Έρχονται 10 φορές την ημέρα και μας λένε να φύγετε, να φύγετε. Δεν έχουμε που να πάμε, είμαστε και 5 άτομα, δεν χωράμε σε ένα αυτοκίνητο”, λέει η μητέρα ενός 13χρονου παιδιού με δάκρυα στα μάτια.
“Να φύγετε, να φύγετε, πού να πάμε δηλαδή”, αναφέρει ένας ηλικιωμένος άνδρας.
Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, αναφέρει πως η μεταφορά των κατοίκων γίνεται για την δική τους ασφάλεια, προκειμένου να είναι προστατευμένοι από τον χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Από τον Δήμο αναφέρουν πως θα μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αλλά αίτημά τους είναι να πάρουν οικίσκους.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των σεισμόπληκτων περιοχών στην Κρήτη προβλέπεται η μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, “οικίσκους”. Ωστόσο, για τους ενοικιαστές δεν υπάρχει κάποια μέριμνα, παρά μόνο ένα επίδομα ενοικίου, το οποίο δεν γνωρίζουν πότε θα λάβουν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου (ΣΕΒΕΑ), Νίκος Χρονάκης, μιλώντας στο neakriti, δήλωσε πως “από τις 200 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Αρκαλοχώρι να λειτουργούν οι 6″.
Μετά το χτύπημα του σεισμού της 27ης του Σεπτέμβρη, η ζωή στις πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα στο Αρκαλοχώρι έχει αλλάξει. Οι επιχειρήσεις της περιοχής του Αρκαλοχωρίου βρίσκονται στο μηδέν, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν μπροστά σε όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.
“Με τους επιχειρηματίες να μην έχουν καμία ενημέρωση ως προς το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και τι θα κάνουν με τους υπαλλήλους που βρίσκονται αντιμέτωπο με το φάσμα της ανεργίας, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο”, δηλώνει ο Νίκος Χρονάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΑ, μιλώντας για την κατάσταση των κτιρίων που στεγάζουν τις επιχειρήσεις της περιοχής, δήλωσε ότι “οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ξαναλειτουργήσουν στα κτίρια που μέχρι προσφάτως δραστηριοποιούνταν, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών”.
Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ