Ζακ Μπουσάρ: Ο παγκοσμίου φήμης φιλέλληνας καθηγητής φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ».
Γνήσιος φιλέλληνας, διακεκριμένος διδάκτωρ της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας εδώ και 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο Καναδός Ζακ Μπουσάρ γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1940.
Έχοντας τιμηθεί με τον τίτλο του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων στην Ελλάδα από το 1987 αλλά και με το Χρυσό Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο το 2005, μιλά άπταιστα ελληνικά και αποτελεί έναν εξέχοντα πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής, Ζακ Μπουσάρ, μίλησε αποκλειστικά στην Κορίνα Γεωργίου και την εκπομπή “Σαββατοκύριακο Παρέα” για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε και “μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού”, καθώς επίσης και για τη διδασκαλία της στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.
Ο Ζακ Μπουσάρ είναι μεταφραστής κειμένων της ελληνικής λογοτεχνίας στα γαλλικά, είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, αλλά και ένας πραγματικά ένθερμος και φανατικός οπαδός της ελληνικής γλώσσας. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων στην Ελλάδα από το 1987 καθώς και με τον Τίτλο του Φιλέλληνα από την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ στις 24 Μαΐου 2000. Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο το 2005.
«Ανήκω σε μια γενιά που μαθαίναμε αρχαία Ελληνικά από μικρά παιδιά στο σχολείο. Μου ήρθε μια έμπνευση. Είπα, αφού μαθαίνουμε αρχαία Ελληνικά, γιατί δεν μαθαίνουμε και νέα Ελληνικά;». Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε: «Εμείς δεν λέμε ποτέ Καναδοί, αλλά Κεμπεκιανοί». Έπειτα, ανέφερε: «Η Ελληνική είναι η μητρική γλώσσα του Δυτικού πολιτισμού». Τέλος, είπε: «Οι αρχαίοι Έλληνες είναι στην πυραμίδα των πολιτισμών. Οι νέοι Έλληνες είναι απόγονοί τους και κουβαλούν μέσα τους τον πολιτισμό. Καμιά φορά λέω στα παιδιά μου να μάθουν τουλάχιστον στοιχειώδη αρχαία Ελληνικά».