koronoios-to-proto-poly-eycharisto-neo-meta-apo-kairo-schetika-me-tin-exaplosi-toy-stin-ellada-38975
09:37

Κορωνοϊός: Το πρώτο πολύ ευχάριστο νέο μετά από καιρό, σχετικά με την εξάπλωση του στην Ελλάδα

09:37
Νίκη Μουλά

Η κορωνοϊός στην Ελλάδα παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης, με τάση συρρίκνωσης, υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η κορωνοϊός στη χώρα παρουσιάζει σαφή σημεία σταθεροποίησης με τάση συρρίκνωσης και η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης, ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, όπου επιστρέφουν αρκετοί από διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα.

Advertisement

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε ένα μήνα από τώρα, αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας, ενώ απηύθυνε έκκληση, για άλλη μια φορά, να επισπεύσουν τα ραντεβού εμβολιασμού όσοι ακόμα είναι ανεμβολίαστοι και ευχαρίστησε τους νέους που εμβολιάστηκαν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη δημιουργία του τείχους ανοσίας.

Advertisement

Advertisement

Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας

Advertisement

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε μικρή, αλλά σημαντική μείωση και καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 8%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων συγκλίνει προς την μονάδα.

Advertisement

Ο κορωνοϊός μπαίνει σε διαφορετικό μεταβατικό στάδιο

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε ένα διαφορετικό μεταβατικό στάδιο, όπου οι εύπορες χώρες, με μαζικά προγράμματα εμβολιασμού, επιχειρούν την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ οι λιγότερο εύπορες χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου.

«Η αντίθεση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη από το γεγονός ότι υπάρχει ένα ποσοστό του πληθυσμού στις εύπορες χώρες που ενώ του δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει. Η ενίσχυση του εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών επιταχύνει αυτόματα τον εμβολιασμό και των λιγότερο εύπορων χωρών και αυτό θα έχει ως συνέπεια την μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία επανατροφοδοτούν την επιδημία στις εύπορες χώρες. Είναι πια ξεκάθαρο ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό και οι αποφάσεις εδώ έχουν θετικές ή αρνητικές αντανακλάσεις σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.