Ένας εργαζόμενος φέρεται να απολύθηκε από τη δουλειά του επειδή αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Πρόκειται για εργαζόμενο που έχει την ειδικότητα του φυσικοθεραπευτή με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σε Άσυλο Αναπήρων – Γηροκομείον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, o δικηγόρος και εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος που ανέλαβε την υπόθεση, ανέφερε ότι ο 27χρονος φυσικοθεραπευτής από χωριό της Ηλείας, ανησυχούσε για τις επιπτώσεις του εμβολίου και φοβόταν να το κάνει.
Όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος, η Διεύθυνση του Ασύλου ζήτησε από τον εργαζόμενο να εμβολιαστεί και όταν εκείνος αρνήθηκε, εξαναγκάστηκε στη λήψη δεκαπέντε ημερών άδειας- απουσίας από την εργασία του, η οποία αφαιρέθηκε από τις ημέρες της άδειας αναψυχής. Τελικά, ενώ βρισκόταν στην εν λόγω άδεια, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του, όταν και επέστρεψε στην εργασία του.
«Η επίμαχη καταγγελία της σύμβασής του είναι πρόδηλα άκυρη και παράνομη», επεσήμανε ο κ. Καρούζος.
Άρνηση εμβολιασμού: Τι ισχύει σε περίπτωση απόλυσης
Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο το μέτρο του εμβολιασμού, καθ’ εαυτό, συνιστά σοβαρή μεν παρέμβαση στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και δη στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αυτού, πλην όμως συνταγματικώς ανεκτή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ότι προβλέπεται από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα πλήρως τα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα και
β) ότι παρέχεται δυνατότητα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται.
Εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του Covid-19, δε μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου.
«Ο εργαζόμενος που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αρνείται τον εμβολιασμό, π.χ. επειδή ανήκει σε μία ευπαθή ομάδα, ή για δικούς ψυχολογικούς ή συνειδησιακούς λόγους, δεν μπορεί να τιμωρείται από τον εργοδότη του με την εσχάτη του μέτρων, δηλαδή την απόλυση», κατέληξε.