Η Κωνσταντίνα Κούνεβα γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος του Βέλικο Τάρνοβο.
Της: Έπη Τρίμη
Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 2001 για λόγους υγείας του τότε τετράχρονου γιου της, που έπασχε από κάποια καρδιακή πάθηση.
Η εργασία ως καθαρίστρια για να σώσει το παιδί της
Λόγω επιδείνωσης της υγείας του, παιδιού η ίδια αναζήτησε εργασία στη χώρα μας. Παρά τις σπουδές της έκανε την καρδιά της πέτρα και το 2003 όπως αναφέρει η wilkipedia ξεκίνησε να εργάζεται στην ΟΙΚΟΜΕΤ μια εταιρεία καθαρισμού που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς.
«Ο γιος μου είχε πρόβλημα στην καρδιά. Τότε είχε ξεκινήσει η κρίση στη Βουλγαρία και ήρθα στην Ελλάδα. Το 2003 άρχισα να δουλεύω σε συνεργείο καθαρισμού. Όταν ξεκίνησαν οι περικοπές αρχίσαμε να οργανωνόμαστε, και έτσι έγινε γνωστό ότι είμαι στο σωματείο καθαριστριών και ξεκίνησαν να με απειλούν. Έστειλαν στο σπίτι εξώδικα και έκαναν σκηνικά στη μητέρα μου και το γιο μου», εξήγησε η ίδια.
«Πρέπει να ήταν μετά τις δώδεκα το βράδυ η επίθεση. Νόμιζα έτσι όπως είδα το δράστη ότι πονούσε το στομάχι του και σκέφτηκα να τον ρωτήσω τι έχει, αν θέλει βοήθεια. Εκείνος τότε σηκώθηκε και μου έριξε πάνω μου το βιτριόλι. Έμεινα άφωνη. Άνοιξα το στόμα μου από το ξάφνιασμα και έτσι μπήκε οξύ. Έτρεχα πίσω και τον ρωτούσα γιατί μου το έκανε αυτό. Ήθελα να γυρίσει να τον δω, αλλά δε γύρισε, ανέβηκε στη μηχανή και έφυγε», περιέγραψε σχετικά με την επίθεση.
Οι απειλές για τη ζωή της
Κατά την εργασία της εκεί, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της.
Η επίθεση με βιτριόλι
Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.
Τα αλλεπάλληλα χειρουργεία και η ιστορία μου που έγινε μονόλογος στο θέατρο
Μετά το συμβάν η Κούνεβα υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις για να αποκαταστήσει μέρος της υγείας της, ενώ ο οισοφάγος της παραμένει κατεστραμμένος. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για ένα έτος κατά το οποίο υποβλήθηκε σε πέντε χειρουργεία. Έπειτα έκανε τέσσερις ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις σε εξειδικευμένα νοσοκομεία της Γαλλίας. Για τον δράστη της επίθεσης είπε: «Σε μένα το κακό φαίνεται, σε κείνους δε φαίνεται. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη».Η ιστορία της Κούνεβα δραματοποιήθηκε από το Μισέλ Φάις στο θεατρικό μονόλογο Το κίτρινο σκυλί.
Μη λεπτομερής και αντικειμενική η έρευνα της αστυνομίας
Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική. Τον Ιούλιο του 2013, επιβλήθηκε στην ΟΙΚΟΜΕΤ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταβολή αποζημίωσης 250.000 ευρώ, καταλογίζοντάς της ευθύνες για την επίθεση, που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως εργατικό ατύχημα. Τον Οκτώβριο του 2013, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Το Φεβρουάριο του 2016 το Μονομελές Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ευθύνη της εργοδοσίας για την επίθεση που δέχτηκε η Κούνεβα και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Η Κούνεβα ανακοίνωσε ότι θα προσέβαλε δικαστικά την απόφαση του Εφετείου.
Η υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ
Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη ευρωβουλευτής. Ωστόσο, στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν ξανά υποψήφια, αλλά δεν εξελέγη.
Στις εθνικές εκλογές του 2019 ανακοινώθηκε ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ωστόσο, στις 24 Ιουνίου τέθηκε εκτός ψηφοδελτίου, γιατί απέκτησε πρόσφατα (έγινε δημότης του Δήμου Αθηναίων στις 31 Μαΐου) την ελληνική ιθαγένεια και ως εκ τούτου δεν έχει ακόμη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα να μην έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Δεν έχω συνηθίσει τον εαυτό μου στον καθρέφτη
Όταν έμαθα για την Ιωάννα πόνεσα πάρα πολύ, χρειάστηκε χρόνος για να έρθω σε επαφή μαζί της, γιατί ήταν πολύ οδυνηρό. Πρώτα ήρθα σε επικοινωνία με τους γονείς της και μετά με την ίδια. Την έβλεπα φοβισμένη, και προσπάθησα να την κάνω να με εμπιστευτεί. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολη η επικοινωνία μεταξύ μας. Ούτε εγώ έχω μάθει να βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Θα πάρει χρόνο. Έχω κάνει πάνω από 40 χειρουργεία. Έχω μάθε να ζω με τις δυσκολίες. Δε με ενοχλεί», είπε η κ. Κούνεβα για την επικοινωνία της με την Ιωάννα ( σ.σ. Παλιοσπύρου).
«Θα έρθουν καλύτερες στιγμές, θα κάνουμε τα οράματά μας πραγματικότητα και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας περίπου όπως παλιά», ήταν το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε για το μέλλον.