Μεγάλο κίνδυνο φαίνεται να αντιμετωπίζει η Αττική σε περίπτωση που πέσει μεγάλος όγκος νερού. «Ο Κηφισός αντέχει το πολύ πλημμύρες 20ετίας» εκτίμησε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Αναστάσιος Ι. Στάμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είδαμε πρόσφατα στην Βαλένθια. Όπως είπε «ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε τέτοιες τεράστιες πλημμύρες όπως του Ντάνιελ και της Βαλένθια και οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγάλες».
«Με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει, η έκταση των περιοχών που πλημμυρίζουν από τον ποταμό Κηφισό είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει περιοχές των Αγίων Αναργύρων, του Περιστερίου, του Αιγάλεω, της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, του Μοσχάτου, του Νέου Φαλήρου, των Καμινιών και της Καλλιθέας», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ Στάμου ο οποίος είναι και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Μονάχου.
Καθώς δεν μπορεί να αποφευχθεί η επόμενη πλημμύρα, ο κ Στάμου είπε: «Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα» και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής που θα πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Αυτό μπορεί να γίνει «με τα λεγόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών (ΣΕΠΠ)» τα οποία, όπως αναφέρει ο κ. Στάμου, εφαρμόζουν πολλές χώρες. Σχετική πρόταση έχει γίνει από το 2021 προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στην ερώτηση αν ο Κηφισός μπορεί να αντέξει μια μεγάλη καταιγίδα όπως αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ ή της Βαλένθια, ο καθηγητής απάντησε: «Ο σχεδιασμός έγινε πριν από πολλά χρόνια για περίοδο επαναφοράς 50 έτη, δηλ. πρακτικά για να αντέξει τη μεγάλη πλημμύρα που εμφανίζεται μια φορά στα 50 έτη.
Όμως, έμπειροι μηχανικοί διατύπωσαν την άποψη ότι με τις αλόγιστες ανθρώπινες επεμβάσεις ο Κηφισός αντέχει το πολύ πλημμύρες 20ετίας. Σήμερα, ο σχεδιασμός του π. Κηφισού θα γινόταν για περίοδο επαναφοράς 100 έτη και πιθανότατα παραπάνω, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής που κάνει τις πλημμύρες συχνότερες και εντονότερες».
«Οι πλημμύρες του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια εκτιμήθηκαν ότι είχαν περιόδους επαναφοράς από 500 μέχρι περίπου 1000 έτη, δηλ. οι πλημμύρες αυτές εμφανίζονται κάθε 500 μέχρι 1000 χρόνια. Κατά συνέπεια, ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε τέτοιες τεράστιες πλημμύρες και οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγάλες» είπε τέλος.
Κανένα lockdown: Φράκαρε ο Κηφισός παρά τις προειδοποιήσεις – Εικόνες από το μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων
Κίνδυνος νέας έξαρσης: Ο κακός χαμός στην Αττική, με τα αυτοκίνητα να κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Μπορεί ο κορωνοϊός να μην έχει κοπάσει και τα νούμερα να είναι ιδιαίτερα υψηλά, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που δεν παίρνουν ούτε από αριθμούς, ούτε από τα λόγια των ειδικών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων έχουν φρακάρει στην εθνική οδό, μια εικόνα που θα μπορούσε να είναι φυσιολογική για οποιαδήποτε άλλη χρονιά, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Το 2020 όμως αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση και καμπανάκι κινδύνου καθώς η χώρα βρίσκεται εδώ και έξι εβδομάδες σε lockdown για να μπορέσει να περιορίσει την πανδημία του κορωνοϊού που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή στην Ελλάδα σε 4.402 συμπολίτες μας.
Κίνδυνος νέας έξαρσης: Ακολουθεί βίντεο, με σχετικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του «ΣΚΑΙ» για τη συγκεκριμένη υπόθεση
Κίνδυνος νέας έξαρσης: Τι άλλο αναφέρεται στο ρεπορτάζ για τις μετακινήσεις στην Αττική
Αυξημένη είναι η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά καθώς και στις λεωφόρους Κηφισίας και Βασιλίσσης Σοφίας. Τροχονόμοι βρίσκονται ήδη σε κεντρικά σημεία για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία. Η κατάσταση αυτή προβληματίζει τις αρχές ενόψει και της αυριανής παραμονής των Χριστουγέννων και προσανατολίζονται να αυξήσουν περαιτέρω τους ελέγχους.
Ακολουθούν έξι φωτογραφίες, οι οποίες έχουν σχέση, με τις μετακινήσεις στην Αττική