Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Κοίμηση της Θεοτόκου: O “άγνωστος” τάφος και γιατί δεν βρέθηκε ποτέ το σώμα Της Μαριάμ;

14:09
Νίκη Μουλά

Η Κοίμηση της Θεοτόκου έχει απασχολήσει έντονα τους εκκλησιαστικούς κύκλους, τόσο για το μέρος που είναι ο τάφος, όσο και για το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ποτέ το σώμα Της.

Η Μαριάμ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, πριν εξελληνιστεί σε Μαρία, ήταν η μονάκριβη κόρη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, της Άννας και του Ιωακείμ.

Advertisement

 

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Παναγία κοιμήθηκε στα Ιεροσόλυμα και τάφηκε στην Γεσθημανή, δέκα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού. Τρεις μέρες μετά το θάνατό Της, μετέστη στον ουρανό.

Advertisement

 

Advertisement

Αρκετά χρόνια μετά την μετάσταση Της, διατυπώθηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέρος που είχε ταφεί η Παναγία, μητέρα του Ιησού. Η επίσημη εκκλησιαστική ιστορία αποδέχθηκε το γεγονός ότι ο τάφος ήταν στη Γεσθημανή, ήδη από τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.

 

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αμφισβητώντας το γεγονός, προσπάθησε να μεταθέσει την τοποθεσία του τάφου, χρησιμοποιώντας ως τεκμήριο εκκλησιαστικά κείμενα που, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν αποδείκνυαν την εγκυρότητα των όσων έγραφαν.

Advertisement

 

Οι περισσότεροι κληρικοί της Εκκλησίας μας υποστηρίζουν την παραδοσιακή εκδοχή, ότι δηλαδή η Παναγία πέθανε και τάφηκε στη Γεσθημανή, βασιζόμενοι στα κείμενα των υμνογράφων της Εκκλησίας.

 

Διάφοροι κανόνες γνωστών ποιητών, ύμνοι αφανών και επιφανών υμνογράφων και άλλα έργα της θρησκευτικής ιστορίας, αλλά και οι ευαγγελιστές Ματθαίος και Μάρκος αναφέρονται στον ίδιο τόπο.

Advertisement

 

Ο ναός έχει τριάντα μέτρα μήκος και οκτώ μέτρα πλάτος, είναι λαξευμένος σε τετράγωνο βράχο, με κοίλωμα ενός μέτρου.

 

Η είσοδος στο κουβούκλιο γίνεται από τα μια μικρή είσοδο, η οποία βρίσκεται δυτικά, ενώ η έξοδος από τα βόρεια.

 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου και ο άδειος τάφος

 

Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους, την τοποθέτησαν στο μνήμα της στη Γεσθημανή και ο μοναδικός που δεν ήταν παρών στο γεγονός ήταν ο Απόστολος Θωμάς.

 

Λέει η παράδοση πως όταν η νεφέλη, το σύννεφο δηλαδή, μετέφερε τον Θωμά στη Γεσθημανή, συνάντησε την Θεοτόκο την στιγμή της ανόδου Της στον ουρανό.

 

Εκείνη του χάρισε την ζώνη Της για να μπορεί να αποδείξει την συνάντησή τους.

 

Όταν ο Θωμάς πήγε και εξιστόρησε το γεγονός στους υπόλοιπους Αποστόλους, άνοιξαν τον τάφο και είδαν πως το σώμα έλειπε.

 

 

 

 

Λαμπροί εορτασμοί της Κοίμησης της Θεοτόκου κάθε χρόνο

 

 

TAGS:
Advertisement