Κίνδυνος έξτρα φόρου: Χιλιάδες Έλληνες αναμένεται να μην μπορέσουν να καλύψουν το 30% από το εισόδημά τους, μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει το όριο του 30% για ηλεκτρονικές πληρωμές, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο κορονοϊός έχει τοποθετήσει γύψο στην ελληνική οικονομία.
Κίνδυνος έξτρα φόρου: Ηλεκτρονικές αγορές
Οι ηλεκτρονικές αγορές των πολιτών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Αφορούν κυρίως αγορά τροφίμων από σούπερ μάρκετ. Άλλωστε σχεδόν μόνο τα καταστήματα τροφίμων ήταν ανοιχτά στη χώρα μας το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για μείωση του ορίου 30%. Αυτό, διότι διαπιστώνεται ότι μαζεύονται πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κοινωνία λειτουργούσε με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
«Αυτό έχει βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας» είπε ενώ αναφερόμενος στα έσοδα του Απριλίου, σημείωσε ότι το ποσοστό της μείωσης τους ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ωστόσο με την επιβολή του lockdown δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες στην οικονομία. Με τα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) και τα ξενοδοχεία να είναι κλειστά από τον Μάρτιο τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδά τους.
Έτσι, ο μέσος φορολογούμενος εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρει να καλύψει το 30% του εισοδήματός του με e-αποδείξεις που απαιτείται για τα φετινά εισοδήματα. Συνεπώς, θα κληθεί το επόμενο έτος να πληρώσει έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).