Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερο συζητούνται τα σενάρια ώστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς να επιβαίνουν αποκλειστικά εμβολιασμένοι.
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν συρμοί ή δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους έθεσε επί τάπητος ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, στο πλαίσιο σειράς μέτρων που πρότεινε για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα και την ενίσχυση του εμβολιασμού προς επίτευξη τείχους ανοσίας.
«Θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους» είπε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ο ίδιος προκρίνει και μέτρα στους χώρους εργασίας. Κατά τον καθηγητή, θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους, καθώς όπως ανέφερε «το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό».
Προτείνει, επίσης, να γίνουν περισσότερες στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που αντιστέκονται περισσότερο και εκεί να ρίξουμε το βάρος της ενημέρωσης» είπε.
Απαραίτητο θεωρεί επίσης τον εμβολιασμό των εφήβων. «Αν δεν βάλουμε την ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών μέσα στην εμβολιαστική πολιτική, για να μπορέσουμε να φτάσουμε πάνω από το 70% στο σύνολο του πληθυσμού, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι υπόλοιπες μεγαλύτερες ηλικίες τουλάχιστον κατά 90%, κάτι το οποίο, καταλαβαίνετε, είναι ανέφικτο από τη στιγμή που έχουμε δυστυχώς αυτό το ποσοστό των αρνητών του εμβολίου».
Θεωρεί, δε, ότι ο εμβολιασμός πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, αλλα και για εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στον τουρισμό, οδηγούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιωτικούς υπαλλήλους στα γκισέ των σούπερ μάρκετ.