kathigitis-sypsas-iatriko-mystirio-o-thanatos-35chronoy-asthenoys-choris-provlimata-ygeias-41294
11:44

Καθηγητής Σύψας: «Ιατρικό μυστήριο ο θάνατος 35χρονου ασθενούς χωρίς προβλήματα υγείας»

11:44
Νίκη Μουλά

Ο Νίκος Σύψας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αναφορικά με τον θάνατο του 35χρονου άνδρα από τον κορονοϊό στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.

Νίκος Σύψας: Κανένας δεν είναι απρόσβλητος από τον ιό

Advertisement

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ τόνισε πως η απώλεια του 35χρονου από τη Θεσσαλονίκη «είναι ένα τραγικό γεγονός που μας θυμίζει πως κανένας δεν είναι απρόσβλητος από τον ιό. Κάθε ηλικία, ακόμη κι άνθρωποι που είναι απόλυτα υγιείς μπορούν να χάσουν την ζωή τους».

Advertisement

Νίκος Σύψας: Η θνησιμότητα σε ηλικίες κάτω των 40 ετών ανέρχεται σε ποσοστό 0,2%

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής σημείωσε πως μια προσεκτική μελέτη των στατιστικών στοιχείων αναφορικά με την θνησιμότητα του κορονοϊού υποδεικνύει το ελάχιστο ποσοστό θανάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός είναι μόλις 0,2 %.

Νίκος Σύψας: Αυτές οι ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο από τροχαίο

Advertisement

«Πιο πολύ αυτές οι ηλικίες κινδυνεύουν από ένα τροχαίο παρά από τον ιό» εξήγησε ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση ο θάνατος ενός ασθενούς σε τέτοια ηλικία σοκάρει κάθε γιατρό και εργαζόμενο στον ιατρικό κλάδο. «Είναι στρες ακόμη και για εμάς» ανέφερε.

Νίκος Σύψας: Αποτελεί μυστήριο ο θάνατος ενός νεαρού ασθενούς χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Ο λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως αποτελεί ιατρικό μυστήριο ο θάνατος ενός νεαρού ασθενούς που νοσεί από κορονοιό, αλλά δεν αντιμετωπίζει υποκείμενα νοσήματα και πρόσθεσε πως ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ύπαρξη ενός κακού γονιδίου ή την συντέλεση υπεραντίδρασης του οργανισμού στον ιό. Παρόμοια εξήγηση έδωσε το απόγευμα και ο Σωτήρης Τσιόδρας, που αναφέρθηκε σε προδιάθεση ορισμένων ασθενών που νοσούν βαριά.

Advertisement

«Μια υπέρμετρη ανοσολογική απάντηση μπορεί να είναι το αίτιο», πιθανολόγησε ο. κ. Σύψας. Ο καθηγητής εξήγησε πως με παρόμοιο τρόπο, το ανοσοποιητικό των παιδιών είναι ανώριμο και άρα δεν μπορεί να αντιδράσει δυναμικά, γεγονός που συμβάλει θετικά στην καταγραφή ακόμη χαμηλότερων ποσοστών παιδικής θνησιμότητας.