Αθηνά Πανουργιά: Η πρώτη γυναίκα πιλότος ελικοπτέρου Απάτσι στην Ελλάδα και μας κάνει περήφανους
.
Η Αθηνά Πανουργιά είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος ελικοπτέρου Απάτσι και γράφει ιστορία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Η 25χρονη πιλότος της Αεροπορίας Στρατού Αθηνά Πανουργιά, ήθελε από μικρή να ζήσει τη δυναμική των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Από μικρή ονειρευόμουν να κάνω μία δουλειά που θα είχε δράση και αδρεναλίνη. Μου έλεγε ο πατέρας μου ιστορίες από το στρατό- όπως συνηθίζουν οι άνδρες- και νομίζω ότι αυτός ήταν ο λόγος που κόλλησα το »μικρόβιο»», λέει η αρχιλοχίας, που μίλησε στο Mega και το Star. Για αυτό επέλεξε να μπει στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και πλέον, είναι η πρώτη γυναίκα χειριστής επιθετικού ελικοπτέρου Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού.
Για να τα καταφέρει, πέρασε επιπλέον πέντε μήνες θεωρητικής εκπαίδευσης, αλλά και 50 ώρες πτήσεις και 20 ακόμη εξομοίωσης. «Η εκπαίδευση είναι πολύ απαιτητική. Πολλές ώρες διαβάσματος, λίγος ελεύθερος χρόνος. Το διάβασμα δεν σταματά ποτέ», λέει.
Η εύλογη ερώτηση για την πρώτη γυναίκα που έσπασε το «άβατο» είναι η αντιμετώπιση που έχει από τους συναδέλφους της. Όπως λέει, την έχουν συνηθίσει πλέον και δεν έχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. «Το γυναικείο φύλο έχει κάνει αισθητή παρουσία στο στρατό. Σίγουρα παραμένει περίεργη εικόνα για κάποιους να βλέπουν γυναίκα να κατεβαίνει από το ελικόπτερο. Όμως, αναλαμβάνω τα ίδια καθήκοντα, έως τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Οι συνάδελφοί μου με αντιμετωπίζουν όπως ακριβώς και τους άνδρες», εξηγεί.
Το δίλημμα της Αθηνάς Πανουργιά
Όπως λέει, όταν βγαίνει έξω, αποφεύγει να λέει τι επάγγελμα κάνει. «Κάποιοι δικοί μου άνθρωποι, παιδικοί μου φίλοι το ξέρουν. Τους φαινόταν αρκετά περίεργο στην αρχή, αλλά πλέον το έχουν συνηθίσει. Με πειράζουν, όμως είναι υπερήφανοι για εμένα», λέει η Αθηνά Πανουργιά.
Όσο για το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια», για εκείνη δεν υπάρχει. «Δεν θα διαλέξω. Θα τα κάνω και τα δύο. Η δουλειά μου με γεμίζει, είναι αυτό που ήθελα πάντα να κάνω. Πιστεύω ότι θα τα πετύχω και τα δύο», δηλώνει με αυτοπεποίθηση.
Η Αθηνά σπάει τα πατριαρχικά πρότυπα που θέλουν τον άνδρα μόνο σε τέτοιες θέσεις και καταστάσεις, δείχνοντας πως σημασία έχει το σθένος.
Και όταν τα λόγια αυτά έρχονται από μία γυναίκα που πέτυχε ό,τι καμία άλλη Ελληνίδα, σίγουρα δημιουργεί την αίσθηση ότι θα το καταφέρει και αυτό.