Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόβλεψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για το τέλος της καραντίνας στην Ελλάδα

11:37
Newsroom

Άρση μέτρων κορονοϊού: Ο καιρός είναι σύμμαχος του συνθήματος «Μένουμε σπίτι» για την πανδημία του COVID-19. Όμως, με δεδομένο πως βρισκόμαστε στην άκρη, τίθεται ένα ερώτημα. Το κατά πόσο θα συνεχιστεί η προσήλωση στην τήρηση των μέτρων. Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν έχει απάντηση. Αποτελεί ένα άγνωστο παράγοντα. Ο χρόνος για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς από την πανδημία απασχολεί όλους τους πολίτες. Μάλιστα, οι πιο πολλοί θέλουν την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Άρση μέτρων κορονοϊού: Η έρευνα του ΑΠΘ

Η έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική. Το κέντρο επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας του ΑΠΘ, αποτελούμενο από μηχανικούς, ιολόγους, βιολόγους και μαθηματικούς, ανέπτυξε ένα μοντέλο διαχείρισης κινδύνου. Αυτό έγινε σε συνεργασία με τρία άλλα Πανεπιστήμια. Δύο βρίσκονται στην Ιταλία και το αγγλικό της Οξφόρδης. Στόχος να προσδιοριστεί ο χρόνος έναρξης της σταδιακής άρσης των μέτρων σε Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Advertisement

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέλυσε ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος παρουσίασε το μοντέλο προβλέψεων στην εκπομπή iNFO-19 του Οpen TV και τη Νίκη Λυμπεράκη. Το μοντέλο δίνει στο ίδιο διάγραμμα τα επιβεβαιωμένα και τα προβλεπόμενα κρούσματα. Συνδυάζει τα μέτρα αποκλεισμού που έχουν ήδη ληφθεί. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τάση μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Έχουμε αφήσει εδώ και μερικές μέρες πίσω μας την κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα και έχουμε περάσει στην αρχή της αποδρομής.

Advertisement

Άρση μέτρων κορονοϊού: Τι έδειξε το συγκεκριμένο μοντέλο έρευνας

Το μοντέλο δείχνει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα μειώνονται κάθε ημέρα από εδώ και πέρα και ότι ο συνολικός αριθμός τους εφεξής θα είναι περίπου 2.100. Που σημαίνει ότι βάσει των υπολογισμών η Ελλάδα θα φτάσει στο τέλος της επιδημίας περί τα 4.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με την προϋπόθεση όμως ότι τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του ιού.

Advertisement

Τα νέα κρούσματα θα πέσουν σε μονοψήφιο νούμερο περί τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου και με απόκλιση μίας εβδομάδας από τις 10 έως τις 17 Μαΐου θα εκμηδενιστούν. Σύμφωνα με το μοντέλο, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των μέτρων, που όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης θα πρέπει να είναι σταδιακή και να βασίζεται σε συντεταγμένη έξοδο των πολιτών. Απομένει να φανεί αν θα οικειοποιηθεί τα ευρήματα η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας τη στρατηγική επιστροφής στην κανονικότητα πάνω σε αυτά.

Άρση μέτρων κορονοϊού: Τι άλλο ανέφερε, Dr. Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε επίσης ότι «τρέχει» ένα μοντέλο το οποίο κάνει προβολή συνολικά στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού, το οποίο επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Advertisement

Σε ερώτηση για το αν βάσει αυτού μπορεί να γίνει υπολογισμός των πραγματικών κρουσμάτων που έχει η χώρα, δεν θέλησε να επιδοθεί σε επιστημονική ανάλυση, αρκούμενος να πει ότι κατά προσέγγιση είναι 8 με 10 φορές πάνω από τα επιβεβαιωμένα. Που σημαίνει ότι αν ισχύει αυτό τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα είναι το πρωί της 8ης Απριλίου από 14.600 έως 18.300.

TAGS:
Advertisement