Την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό εξετάζει η κυβέρνηση από τις 4 Μαΐου, λαμβάνοντας υπόψη τη φθίνουσα πορεία του ιού στη χώρα μας, αλλά και την κόπωση των πολιτών.
Η κόπωση των πολιτών από τους περιορισμούς είναι δεδομένη και απολύτως κατανοητή στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και επιλέχθηκε μια πιο στοχευμένη αυστηροποίηση και όχι κάποια καθολική απαγόρευση για το διήμερο του Πάσχα.
Αυτό ωστόσο δεν πρέπει να ωθεί κανέναν στο συμπέρασμα πως η περιπέτεια θα τελειώσει σύντομα. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται μεν για την επόμενη φάση που αφορά την άρση των μέτρων, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και κυρίως θα είναι μακρόσυρτη και σταδιακή.
Στο πλαίσιο αυτό, σενάρια για χαλάρωση εντός του Απριλίου δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Ο κ. Πέτσας, εντός της εβδομάδας, σε δήλωσή του στην οποία αναφέρθηκε σε άρση των περιορισμών, ήταν απολύτως ακριβής, κάνοντας λόγο για ανακοινώσεις εντός του Απριλίου, οι οποίες όμως θα παραπέμπουν στον επόμενο μήνα. Και είναι απολύτως λογικό, καθώς μπροστά μας υπάρχει ο σκόπελος της Πρωτομαγιάς.
Οποιοδήποτε σήμα χαλάρωσης πιο νωρίς μπορεί να εκπέμψει λάθος μήνυμα και να οδηγήσει σε μαζικές επισκέψεις σε πάρκα, χώρους αναψυχής, ακόμα και σε εκδρομές, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.
Από εκεί και πέρα όμως, οι ημερομηνίες για το πρώτο φως στο τούνελ είναι όλες ανοικτές. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» , μια ημερομηνία που εσχάτως εξετάζεται σοβαρά από τους ειδικούς για να γίνει το πρώτο «άνοιγμα» είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου.
Ο αρχικός σχεδιασμός μίλαγε για μια εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 11 Μαΐου, ωστόσο, αφενός η μεγάλη κόπωση των πολιτών από τη μακρά διάρκεια των περιορισμών που χρειάζεται και την ανάλογη ψυχολογική διαχείριση και αφετέρου η ανάγκη να πάρει σταδιακά μπρος η οικονομία οδηγούν σε εξέταση να ξεκινήσουν μια προσεκτική άρση νωρίτερα.
Η αίσθηση εξάλλου που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως αν δεν δοθεί εγκαίρως ένα μήνυμα χαλάρωσης, τότε τα μέτρα μπορεί να καταστρατηγηθούν ατάκτως από τους ίδιους τους πολίτες. Οπότε η επιλογή της ελεγχόμενης χαλάρωσης, ακόμα και λίγο νωρίτερα, θεωρείται από πολλούς η καλύτερη στρατηγική.
Στο διά ταύτα, δεν αποκλείεται να δούμε την πρώτη ήπια εφαρμογή χαλάρωσης στις 4 Μαΐου. Πιθανόν να αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια.
Η στρατηγική είναι σε κάθε τι που ανοίγει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής, οι κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ως κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μεγάλα εμπορικά καταστήματα αποκλείεται να ανοίξουν άμεσα. Την ίδια ώρα, παραλίες και πάρκα είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστά.
Όσον αφορά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, που είναι το πιο κομβικό κομμάτι ώστε να αρχίσει δειλά δειλά να παίρνει πάλι μπρος η μηχανή της οικονομίας, δεν αναμένεται να γίνει για όλους. Όπως είπε εντός της εβδομάδας και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας και όπως τονίζει διαρκώς ο επικεφαλής των ειδικών Σωτήρης Τσιόδρας, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προστατευθούν και ως εκ τούτου αναμένεται να βγουν τελευταίες από την καραντίνα.
Ουσιαστικά, το πλάνο είναι να μπουν και πάλι σε κανονικότητα οι παραγωγικές ομάδες για να κερδηθεί όσο το δυνατόν χρόνος στην οικονομία. Η άρση των περιορισμών για τους πολίτες θα αφορά αρχικά τις μετακινήσεις εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται και όχι την ελεύθερη μετάβαση στην περιφέρεια, κάτι το οποίο θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο.
Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν και τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνο όσα έχουν εξωτερικό χώρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται να εφαρμοστεί και το μέτρο συγκεκριμένου αριθμού πελατών, αλλά και να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.
Ερώτημα αποτελεί και το τι θα γίνει με τα σχολεία. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα μελετά το μοντέλο της Δανίας, όπως έχει πει και ο κ. Τσιόδρας, δεν είναι βέβαιο ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της χώρας του Βορρά, καθώς η Δανία επέλεξε να ανοίξει νωρίς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην Ελλάδα εξετάζεται το σενάριο επιστροφής στα θρανία μόνο της Γ΄ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.
Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται με βάση τον σχεδιασμό ανά δύο εβδομάδες, ώστε να εξετάζονται οι επιπτώσεις και η εξέλιξη της νόσου από τους ειδικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά ληφθεί η απόφαση για την πρώτη άρση στις 4 Μαΐου, η επόμενη θα είναι στις 18 Μαΐου και η μεθεπόμενη στις αρχές Ιουνίου.