Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα πραγματικότητα, με το κινητό οι πελάτες και το σκάνερ στο χέρι οι επιχειρηματίες

14:15
Νίκη Μουλά

Με το κινητό στο χέρι κυκλοφορούν πλέον οι Έλληνες, προκειμένου να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.

Ειδικότερα, μια νέα πραγματικότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές στην Ελλάδα, καθώς πλέον για σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα σε κλειστούς χώρους, πρέπει να επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Advertisement

 

Εκτός από την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ και φαρμάκων από τα φαρμακεία, οπουδήποτε αλλού χρειαστεί να εισέλθουμε πρέπει πια να έχουμε στο χέρι το κινητό και έγγραφο ταυτοπροσωπίας ή σε έντυπη μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή το αποτέλεσμα του τεστ.

Advertisement

 

Advertisement

Όλη αυτή η διαδικασία προκαλεί έντονες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα, όσο και από την πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να υπακούσουν και τα υποδεικνύουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

 

Μια βόλτα στα εμπορικά καταστήματα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, διότι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν έναν υπάλληλο για τον έλεγχο των πιστοποιητικών στην είσοδο.

Advertisement

 

Όπως υπογράμμισε στο «Ποντίκι» η ιδιοκτήτρια μίας μικρής επιχείρησης με μπιζού στην Καλλιθέα, η κα. Αθηνά, η οποία δουλεύει χωρίς υπάλληλο, «προσπαθώ όλα τα χρόνια της κρίσης να κρατήσω το μαγαζί μου ανοιχτό και να επιβιώσω. Δεν έχω τη δυνατότητα να προσλάβω υπάλληλο για να κάνει έλεγχο πιστοποιητικών. Αναγκάζομαι να το κάνω μόνη μου και, αν τυχόν έρθει δεύτερος πελάτης την ώρα που εξυπηρετώ τον πρώτο, πρέπει να παρατήσω τον έναν για να ελέγξω το πιστοποιητικό του άλλου».

 

Πλέον, ακόμη και η πιο απλή απόλαυση, ο καφές και το φαγητό, σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται πιστοποιητικά και σε περίπτωση που κάποιος ξέχασε κινητό ή έγγραφο ταυτοπροσωπίας σπίτι, δεν μπορεί να καθίσει.

Advertisement

 

Ο κ. Θανάσης, που διατηρεί κατάστημα εστίασης στο Μοναστηράκι, ηλικιωμένος και με κακή σχέση με την τεχνολογία, επεσήμανε στο «Ποντίκι» ότι “αναγκάστηκε να προσλάβει έναν ακόμη υπάλληλο για να κάνει τους ελέγχους, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά και δεν τα σηκώνει η τσέπη του, όπως και της πλειονότητας των καταστηματαρχών”.

 

Έντονες αντιδράσεις καταναλωτών που το κινητό έγινε προέκταση του χεριού τους

 

Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους πελάτες, οι οποίοι για να αγοράσουν ένα ρούχο ή παπούτσι ή για να πιουν έναν καφέ και να χαλαρώσουν με φίλους τους πρέπει να είναι με το κινητό στο χέρι.

 

Αυτό όμως που τους εκνευρίζει είναι η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας σε υπαλλήλους επιχειρήσεων. Η κ. Ρούλα, εμβολιασμένη, δηλώνει αποφασισμένη να μη δείχνει την ταυτότητά της σε ανθρώπους που δεν είναι αστυνομικοί, σημειώνοντας «κάπως έχουμε μπερδέψει τα πράγματα στην Ελλάδα. Ως πολίτες δεν ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά ούτε και τα δικαιώματά μας. Ποιος θα με υποχρεώσει να δείξω την ταυτότητά μου σε μη εντεταλμένο όργανο της πολιτείας; Μόνο σε αστυνομικό, λιμενικό ή αξιωματούχο του κράτους είμαι υποχρεωμένη να δείχνω την ταυτότητά μου, όχι για να μπω σε εμπορικό κατάστημα να ψωνίσω».

 

Ερωτηθείσα τι θα κάνει όταν της ζητήσουν ταυτότητα, απάντησε «θα κάνω φασαρία και, αν έρθουν να με εμποδίσουν να μπω, θα μας γράψουν οι εφημερίδες».

 

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση. Όπως τονίζει η Στέλλα, η οποία εργάζεται σερβιτόρα σε καφέ και έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο των πιστοποιητικών, «πλησιάζω τους πελάτες, με ένα χαμόγελο ζητώ συγγνώμη και πολύ ευγενικά τους ζητώ να μου δείξουν πιστοποιητικό και ταυτότητα. Οι περισσότεροι το κάνουν αδιαμαρτύρητα, αλλά είναι και κάποιοι που μουρμουρίζουν μέσα από τα δόντια τους για την επίδειξη ταυτότητας. Τους καταλαβαίνω, επειδή δεν είμαι αστυνομικός για να ζητάω ταυτότητες και η πολιτεία με αναγκάζει να γίνω».

 

Σε αυτό το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων πραγματοποίησε 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση με κλειστά καταστήματα την Τρίτη 16 Νοεμβρίου και ζητούν βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και οι χιλιάδες εργαζόμενοί τους.

 

Όπως επισήμαναν και στο ψήφισμα που επέδωσαν στον πρωθυπουργό, η εστίαση ψυχορραγεί, τα «λουκέτα» και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Ζητούν, σεβόμενοι τη δημόσια υγεία:

 

● την αναπροσαρμογή των προστίμων και τη μετατόπισή τους στον παραβάτη,

● τη μεταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα,

● τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων,

● την επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου,

● την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή την αναστολή των συμβάσεων εργασίας,

● την απαλλαγή τους από την καταβολή δημοτικών τελών,

● τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%,

● τη συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων

● και να δοθούν νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

TAGS:
Advertisement