Έχασα το παιδί μου: Πρόκειται ίσως για το πιο φρικτό συναίσθημα του κόσμου. Προσωπικά το έζησα πριν λίγα χρόνια. Ήταν σε πλατεία από την περιοχή μου. Η κόρη μου βρίσκονταν τότε στην ηλικία των πέντε ετών. Η ίδια έφυγε από το σημείο που έπαιζε και άρχισε να τρέχει μόνη της προς το άγνωστο. Σηκώθηκα αμέσως και της φώναξα. Εκείνη δεν με άκουσε και σε λίγα δευτερόλεπτα χάθηκε από μπροστά μου.
Ο κόσμος ήταν υπερβολικά πολύς για να δω καθαρά προς τα πού πήγε, με αποτέλεσμα να αρχίσω να ουρλιάζω το όνομά της, μάταια. Οι περαστικοί με ρωτούσαν πώς είναι το παιδί, τι φοράει και κάποιοι φώναζαν μαζί μου, όμως εκείνη πουθενά. Πολύ σύντομα άρχισε να μου έρχεται λιποθυμία. Τα πάντα θόλωσαν γύρω μου και με το ζόρι στεκόμουν στα πόδια. Μου είχε κοπεί η ανάσα και ενώ πάλευα να φωνάξω «έχασα το παιδί μου», δεν έβγαινε πια φωνή.
Η αγωνία μου μπορεί να κράτησε 1-2 λεπτά (που ένιωσα με ώρες), αφού η κόρη μου επέστρεψε έπειτα από λίγο στο σημείο όπου έπαιζε αρχικά, λέγοντάς μου ότι απλά ήθελε να τρέξει τον γύρο της πλατείας. Πρόκειται, όμως, για ένα συμβάν που δεν θα ξεχάσω ΠΟΤΕ όσο ζω. Τη στιγμή που την είδα ξαφνικά να περπατά προς το μέρος μου, απλά έτρεξα, έπεσα στα πόδια της και έκλαψα με λυγμούς, παρακαλώντας την «μη μου το ξανακάνεις ποτέ αυτό».
Αυτό σκεφτόμουν, όταν βρέθηκα πρόσφατα στη συνάντηση του Χαμόγελου του Παιδιού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (25/5), στο Ζάππειο, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες που ο Οργανισμός έχει αναλάβει για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες, καθώς και ένα βίντεο, το οποίο κάθε γονιός αξίζει να παρακολουθήσει παρακάτω:
Δεν θα σας κουράσω με υπεραναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για το σπουδαίο έργο του Χαμόγελου, το οποίο μόνο συγκίνηση σε κάνει να νιώσεις, συνειδητοποιώντας, ότι σε μία χώρα που σου δίνει την αίσθηση, ότι τίποτε δεν λειτουργεί, αποτελεί φωτεινό φάρο οργάνωσης και αποτελεσματικότητας. Όλα αυτά, λοιπόν, μπορείτε να τα δείτε πολύ αναλυτικά εδώ.
Θα επιμείνω, όμως, στα παρακάτω νούμερα, αφενός για να ενεργοποιηθούμε όλοι οι γονείς και να μάθουμε κυριολεκτικά απ’εξω τον αριθμό 1056 (Γραμμή SOS του Χαμόγελου του Παιδιού) και τον αριθμό 116000 (Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά), αφετέρου, ώστε να γνωρίζουμε πού να απευθυνθούμε σε περίπτωση κινδύνου, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε, παρατηρώντας τα νούμερα, ότι το να εξαφανίζονται σχεδόν 200 παιδιά κάθε χρόνο δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους!
– 814 μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις (*)
– 846 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
– 1.122 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
– 191 παιδιά εξφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
– 148 παιδιά εντοπίστηκαν
– 11 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
– 3 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
– 12.487 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
– 515 μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
– 277 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
– 668 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
– 37 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
– 33 παιδιά εντοπίστηκαν
– 2 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
– 2 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
– 2.172 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε 299 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων την περίοδο από 1/1/2018 μέχρι και τις 11/5/2019. Για το 2018 το ποσοστό ανεύρεσης ήταν 85,95%, ενώ για το 2019 82,20%. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκε 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων το 2018 και 404 αντίστοιχες υποθέσεις από 1/1/2019 έως τις 11/5/2019 με ποσοστό ανεύρεσης γύρω στο 30%.
Το Χαμόγελο του Παιδιού διαθέτει Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών Γονέων και Εκπαιδευτικών, αποτελούμενο αποκλειστικά από Ψυχολόγους, οι οποίοι επισκέπτονται σχολεία και ενημερώνουν καθημερινά (μέσω ομιλιών αλλά και διαδραστικών παιχνιδιών) εκπαιδευτικούς, μαθητές, αλλά και γονείς ως προς το πώς να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν περιστατικά ενδοσχολικής βίας, εκφοβισμού, εγκατάλειψης ή εξαφάνισης παιδιού. Η επίσκεψη αυτή γίνεται στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, αφού υπάρχει η σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την πρόσκληση αναλαμβάνει είτε ο Σύλλογος Διδασκόντων είτε ο Σύλλογος Γονέων σε συνεννόηση, βέβαια, με την διεύθυνση του σχολείου.
Για να καλέσετε το Τμήμα αυτό του Χαμόγελου στο σχολείο σας, καλέστε στο 210 7609550 ή συμπληρώστε τη σχετική αίτηση ΕΔΩ.