Τα συμβόλαια θανάτου της ελληνικής μαφίας που κατά καιρούς έχουν ταράξει και έχουν συγκλονίσει την κοινωνία, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ οικογενειών που ,ελέγχουν περιοχές της Αθήνας ή «απομάκρυνση» επιχειρηματιών που «ενοχλούσαν».
Μάιος 1990: Η πρώτη εκτέλεση που καταγράφεται στα αστυνομικά χρονικά.
Ο Γιώργος Κάσσας, τραπεζικός υπάλληλος στο επίσημο επάγγελμα, βρέθηκε νεκρός στο ίδιο του το σπίτι στον Σταθμό Λαρίσης, μετά από σύγκρουση του με ανθρώπους της νύχτας. Το κεφάλι του συνθλιμμένο και μία σφαίρα στο αριστερό του πόδι του. Η δολοφονία του, ήταν απλά η αρχή για την αιματηρή επεκτατική πολιτική των Αθηναίων μαφιόζων εκείνη την εποχή.
Φεβρουάριος 1997: Ο Ρώσος πρώην αξιωματικός της KGB, Αλεξάντρ Σολόνικ, που “σπεσιαλιτέ” του ήταν τα συμβόλαια θανάτου σε όλη την υφήλιο όσο ζούσε.
Το πτώμα του εντοπίστηκε στραγγαλισμένο στην Βαρυμπόμπη. Η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη. Μάλιστα λίγους μήνες αργότερα, νεκρή βρέθηκε και η σύντροφός του. Η σορός της βρέθηκε κοντά σε μία πολυτελέστατη βίλα στο Λαγονήσι. Το πτώμα της 21χρονης φίλης του Σολόνικ και πρώην Μις Ρωσία Σβετλάνα Κότοβα, ήταν τεμαχισμένο και τοποθετημένο σε μια βαλίτσα.
Σεπτέμβριος 1998: Ο Μάρκος Βλαστός, αδελφός του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, πέφτει νεκρός έξω από το ξυλουργικό κατάστημά του στη Μεταμόρφωση.
Παρ’όλο που ο αδερφός του φυλακισμένου Παναγιώτη Βλαστού, Μάρκος Βλαστός, δεν είχε καμία σχέση με τον υπόκοσμο, πυροβολήθηκε από δύο άγνωστους δράστες, επιβάτες μοτοσυκλέτας και πέθανε ακαριαία. Ήταν ο δεύτερος αδελφός της οικογένειας που έχανε τη ζωή του από σφαίρα, μετά τον 33χρονο Κώστα, ο οποίο σκοτώθηκε ύστερα από συμπλοκή με δύο αστυνομικούς. Αντίποινα λοιπόν του κόστισαν τη ζωή.
7 Ιουνίου 2000: Μέρα μεσημέρι σε καφετέρια έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων εκτελείται κυριολεκτικά ο 36χρονος Νίκος Γρηγοράκος.
Το θύμα είχε θεωρηθεί από τις αρχές μέλος συμμορίας της Ηλιούπολης. Η εκτέλεσή του έλαβε χώρα ενώ περίμενε έξω από το δικαστήριο τον πατέρα του, που είχε μια ανοιχτή υπόθεση με ουσίες. Ο δράστης έμεινε άγνωστος αφού επέβαινε σε μηχανή. Οι σφαίρες πέτυχαν τον Γρηγοράκο στο κεφάλι και στο σώμα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του στην διαδρομή για το νοσοκομείο.
Ήταν η εποχή που οι συγκρούσεις μεταξύ «οικογενειών της νύχτας» είχαν αναζωπυρωθεί, καθώς σε αυτές αποδίδονταν βομβιστικές επιθέσεις σε μαγαζιά αλλά και δολοφονίες. Ο κύκλος αίματος είχε ανοίξει το Δεκέμβριο του 1998, όταν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ηλιούπολη τραυματίσθηκε βαριά ο Νίκος Γρηγοράκος.
15 Ιουλίου 2000: Νεκρός και ο πατέρας του Νίκου Γρηγοράκου, Βασίλης Γρηγοράκος, με λίγες εβδομάδες μόνο διαφορά.
Μέσα στο τζιπ του, με την γυναίκα του στη θέση του συνοδηγού, με την ίδια πάντως να μην τραυματίζεται βαριά. Δύο άνδρες με κράνη περίμεναν τον Γρηγοράκο στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, σε ένα δρομολόγιο που ο ίδιος έκανε σχεδόν καθημερινά και άρα ήταν εύκολο να στοχοποιηθεί. Οι αρχές κατέληξαν ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα, αφού η σύζυγος του Γρηγοράκου τραυματίστηκε ελαφρά και δεν αποτέλεσε στόχο έτσι ώστε να μην υπάρξουν μάρτυρες.
25 Ιουλίου 2000: Θεωρούνταν ο πιο σκληρός μαφιόζος που μάλιστα επιβεβαίωσε τον τίτλο του από τον τρόπο που “έπεσε”.
Ο Θέμης Καλαποθαράκος προσπαθεί να ξεφύγει από την ενέδρα που του στήνουν οι αντίπαλοι του στη λεωφόρο Ποσειδώνος, λίγα μέτρα μακρυά από τη βίλα του, χωρίς επιτυχία και φεύγει από τη ζωή στο στοιχείο του. Ο ίδιος πέθανε από ριπή 60 σφαιρών, αφού πρόλαβε ν’ ανταποδώσει στους δράστες τουλάχιστον 20 σφαίρες μόνος του.
Οι εκτελεστές με ένα αυτόματο και ένα πιστόλι γάζωσαν κυριολεκτικά το αυτοκίνητο. Τρία από τα λάστιχα του οχήματος έσκασαν, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Όταν βγήκε από το αυτοκίνητο του και σε μια προσπάθεια να σωθεί, έπεσε στο έδαφος από τα βαριά τραύματα του με τους εκτελεστές του να του δίνουν τις χαριστικές βολές.
29 Ιανουαρίου 2002: Το “συμβόλαιο θανάτου” του Θεόδωρου Γρηγοράκου έβαλε τέλος στην επιρροή της οικογένειας που θεωρήθηκε ότι εμπλεκόταν σε συμμορίες εκβιαστών.
Όσο προσεκτικός κι’αν υπήρξε ο αδερφός και γιος της οικογένειας Γρηγοράκου που ήδη αναφέραμε, ο Θεόδωρος Γρηγοράκος δεν κατάφερε να ξεφύγει από την προδοσία των συμμοριτών του στις φυλακές Κορυδαλλού. Δούρειος ίππος υπήρξε η μακαρονάδα με υδροκυάνιο που του σέρβιρε έμπιστο άτομο, το οποίο θεωρείται ότι <<αλλαξοπίστησε>> λόγω σημάδια παρακμής της συμμορίας στον Αθηναϊκό υπόκοσμο.
Αφού λοιπόν το γεύμα του με άλλους συγκρατούμενους είχε πλέον τελειώσει, σηκώθηκε για να πάρει τα τσιγάρα του. Με τα πρώτα συμπτώματα κλήθηκε ασθενοφόρο, ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο. Ο Θ. Γρηγοράκος ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του στο Τζάνειο.
Οκτώβριος 2007: Στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη λεωφόρο Θηβών, μία μηχανή σταματά δίπλα στη μοτοσυκλέτα του Γεράσιμου Μαυράκη, συζύγου της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου.
Ο σύζυγος της ηθοποιού, αφού έχει στοχοποιηθεί επι μήνες σε λίστα θανάτου μαφιόζων, τελικά δέχεται 7 σφαίρες και ξεψυχά επάνω στην Ιερά Οδό. Τέσσερις σφαίρες καρφώνονται στο σώμα του και ο ίδιος σωριάστηκε νεκρός στο έδαφος. Ο δολοφόνος στάθηκε πάνω από το θύμα και τον εκτέλεσε με τρεις επιπλέον σφαίρες.
Δεκέμβριος 2008: Ο 40χρονος Μπάμπης Λαζαρίδης, ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου “Μούσες”, έβγαινε από ξενοδοχείο στη Βούλα, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του και τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη.
Φεύγοντας από το ξενοδοχείο της Βούλας που διέμειναν, τον Δεκέμβρη του 2008, τους περίμεναν οι δύο δράστες με καλάσνικοφ έξω από το τζιπ του Λαζαρίδη. Μετά από έξι σφαίρες στην κοιλιά και την καρδιά, ο Λαζαρίδης είναι πλέον νεκρός και η Ηλιάδη τραυματισμένη ελαφρά στο πόδι από εξωστρακισμό.
Στα δημοσιεύματα της εποχής αναφερόταν ότι η ίδια η Αγγελική Ηλιάδη καταθέτοντας στην Ασφάλεια Αττικής είχε δηλώσει πως ο Γερ. Λαζαρίδης “δεν είχε εχθρούς” και ότι εκείνη δεν γνώριζε τίποτε για παράνομες ενέργειές του.
Σε «συμβόλαια θανάτου» αποδίδονται δεκάδες δολοφονίες που οδήγησαν στο τρίτο κατά σειρά «ξεκαθάρισμα» της νύχτας. Δυο αρχιμαφιόζοι μέσα από την φυλακή είναι οι εγκέφαλοι της συνεχούς σύγκρουσης των συμμοριών τους που οδήγησε σε ντουζίνες δολοφονιών.
14 Φεβρουαρίου 2000: Θεμιστοκλής Παπαμάλης νεκρός απο 20 σφαίρες, άσσος στα εκρηκτικά και υπεύθυνος για δεκάδες βόμβες!
20 Νοεμβρίου 2003: Αρχισυμμορίτης του Πειραιά Κώστας Τσατσανταριδης δολοφονημένος με 20 σφαίρες.
26 Αυγούστου 2006: Γιάννης Κάτσιος και Κώστας Κουτελιέρης εκτελούνται μαζί. Δις ισόβια για τον Αλκέτ Ριζάι.
4 Ιανουαρίου 2007: Φόνος στην Πεντέλη, φυλακισμένος Σωτήρης Κούσης, έμπιστος του ενός αρχιμαφιόζου.
6 Μαΐου 2009: Εκτέλεση της Μαρίας Καφιέρη, 29 χρόνων, χήρα του Αυτιά, μέσα σ’ ένα ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια.
Όλες αυτές οι στυγνές δολοφονίες- καθώς και αρκετές ακόμα που έχουν συγκαλυφθεί- είναι αποτέλεσμα μαφιόζικων χτυπημάτων ανά τα έτη.