i-anodos-kai-i-ptosi-ton-ellinikon-zara-oi-anexelegktes-ependyseis-i-foyska-poy-eskase-kai-to-loyketo-63568
17:41

Η άνοδος και η πτώση των Ελληνικών «Zara»: Οι ανεξέλεγκτες επενδύσεις, η φούσκα που έσκασε και το λουκέτο

17:41
Newsroom

Από την κορυφή στο λουκέτο: Η Sprider ιδρύθηκε το 1978 από τον Θανάση Αργυρό. Αντικείμενό της ήταν η εμπορία μαγιό και αθλητικών ειδών. Το 1999 είχε ένδεκα καταστήματα και εξαγοράστηκε από τους αδερφούς Σάκκη και Σάββα Χατζηιωάννου. Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύθηκε και η SPRIDER Bulgaria, ενώ εξαγοράστηκε και η MEGATHLON HELLAS ΑΕ.

Advertisement

Το 2004 η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο, ενώ επεκτάθηκε και σε άλλες τέσσερις περιοχές (Κοζάνη, Τρίκαλα, Αλεξανδρούπολη και Κόρινθο). Το 2005 άνοιξαν καταστήματα σε οκτώ νέες πόλεις (Ρόδος, Σέρρες, Χανιά, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Λαμία, Σπάρτη, Αγρίνιο).

Το 2006 η αλυσίδα επεκτείνεται σε Άρτα, Χίο, αλλά και στη βαλκανική αγορά, με μαγαζιά σε Σόφια και σε Σκόπια. Το 2007 επεκτάθηκε σε Ρουμανία και Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ακόμη δεκατέσσερα καταστήματα.

Advertisement

Advertisement

Το 2008 φτιάχτηκαν ακόμη 35 καταστήματα. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν εικοσιένα, στη Ρουμανία εννέα, στη Βουλγαρία τρία και στην Κύπρο ένα. Από εκεί και πέρα, η Sprider διεισδύει και στην αγορά της Πολωνίας. Μάλιστα, μέχρι και το 2011 άνοιξαν ακόμη επτά καταστήματα.

Το 2013 διαπιστώθηκε άνοιγμα 43.000.000 ευρώ, ενώ η χαριστική βολή δόθηκε με τη μεγάλη πυρκαγιά του Φεβρουαρίου του 2012 στις εγκαταστάσεις της Ανθούσας. Το λουκέτο δεν θα αργούσε να έρθει. Οι Αρχές της χώρας θεώρησαν πως ήταν πράξη της επιχείρησης για να αποζημιωθεί με το ποσό των 16.000.000 ευρώ. Από τη μεριά της, η διοίκηση της εταιρείας αρνήθηκε τα πάντα.

Advertisement

Από την κορυφή στο λουκέτο: Η ανακοίνωση της εταιρείας για λουκέτο τον Οκτώβριο του 2013:

Την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου του 2013, έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη Sprider. Στην ανακοίνωση της η εταιρία περιέγραψε τους βασικούς λόγους, που αναγκάστηκε να βάλει «λουκέτο». «Παράλληλα, η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει πλήξει σημαντικότατα και τον κλάδο μας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να μας αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της Sprider Stores, επιδείνωσαν επιπρόσθετα την κατάσταση και οδήγησαν την εταιρεία στην συγκεκριμένη απόφαση».