Γυναίκα προσέφυγε 18 φορές κατά του κακοποιητή πρώην συζύγου της αλλά αυτός είναι ακόμα ελεύθερος
Γυναίκα στη Ρόδο προσέφυγε 18 φορές με μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα κατά του κακοποιητή πρώην συζύγου της.
Ο κακοποιητής όμως κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους και οι ειδικοί θεωρούν ότι ο βίαιος χαρακτήρας του θα βγει ξανά στην επιφάνεια, με την πρώτη ευκαιρία, στην επόμενή του σχέση.
Το ίδιο ισχύει με όλους εκείνους τους άντρες – πρώην συζύγους κατά των οποίων έγινε καταγγελία για σωματική, ή άλλης μορφής κακοποίηση.
Ποια είναι η επόμενη μέρα για τους κακοποιητές; Ο Νόμος τους χαρακτηρίζει ως εγκληματίες, όμως οι πράξεις τους τιμωρούνται με φυλάκιση μόνο εάν το θύμα υποστεί βαριά σωματική βλάβη ή ακόμα χειρότερα εάν το θύμα δολοφονηθεί.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι μηνύσεις και τα ασφαλιστικά μέτρα απλώς περιορίζουν τον θύτη να μένει μακριά από το θύμα.
Μάλιστα, είναι σύνηθες, ο θύτης να παραβιάζει την απόφαση της Δικαιοσύνης και να συνεχίζει την παρενόχληση της πρώην συντρόφου του, όπως έγινε στην περίπτωση του περιστατικού στην αρχή του ρεπορτάζ της dimokratiki.gr.
Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν δεκάδες στη Ρόδο, προφανώς και σε όλη την Ελλάδα.
«Βρίσκεται πάλι έξω από το σπίτι μου»
Στη γραμμή Άμεσης Δράσης “100” οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας στη Ρόδο γνωρίζουν καλά το τι συμβαίνει και έχουν να διηγηθούν ατελείωτες ιστορίες με τηλεφωνήματα αγωνίας. «…αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από το σπίτι μου. Του έχω κάνει ασφαλιστικά μέτρα. Έχω κλειδώσει και φοβάμαι. Βοηθήστε με!».
Σε αυτό το τηλεφώνημα (πραγματικό περιστατικό) ο Αξιωματικός Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ αμέσως έδωσε εντολή να ξεκινήσει αστυνομικός από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα και να παρέμβει. Τέτοιου είδους αγωνιώδη τηλεφωνήματα προς το “100” γίνονται καθημερινά. Η υποστελέχωση δεν επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να επέμβουν σε όλα. Είναι αδύνατο.
Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας καλείται εκείνη τη στιγμή να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης και να ενεργήσει ανάλογα. Μια δουλειά τόσο δύσκολη, όσο και υπεύθυνη. Οι επιπτώσεις από μια λάθος απόφαση μπορεί να είναι ολέθριες τόσο για το εν δυνάμει θύμα, όσο και για τον Αξιωματικό Υπηρεσίας.
Λείπουν οι δομές για θύτες
«Ο βίαιος χαρακτήρας του θύτη θα παραμείνει βίαιος εάν δεν υπάρξει θεραπεία της ψυχικής του υγείας» εξήγησαν στη dimokratiki.gr επιστημονικά στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ρόδου.
Πηγή: dimokratiki.gr