Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σχολίασε το επιστημονικό άρθρο των Τσιόδρα-Λύτρα, μιλώντας για «αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται».
«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, καθώς τα στοιχεία είναι σχετικά λίγα και δεν είναι σαφή. Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, διαφορετικούς πληθυσμούς, διαφορετικά στοιχεία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
«Έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται», ανέφερε η ίδια για την μελέτη.
Σχετικά με τη υψηλή θνητότητα που παρατηρείται εκτός ΜΕΘ (88,4%), η κ. Γκάγκα εξήγησε ότι αυτή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η καθυστερημένη άφιξη των ασθενών COVID στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να διασωληνωθούν και να καταλήξουν μέσα σε μισή ώρα.
Επομένως, σύμφωνα με όσα είπε η ίδια για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ πρέπει να αξιολογηθεί η βαρύτητα του κάθε περιστατικού: π.χ. τι ηλικία ήταν, πότε νοσηλεύτηκε, σε τι κατάσταση βρισκόταν, αν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σχολιάζοντας τη μελέτη αναφέρθηκε στις ελλείψεις της συγκεκριμένης μελέτης. Αρχικά ανέφερε ότι στη μελέτη δεν αναφέρεται καθόλου πόσοι ήταν εμβολιασμένοι και αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια
Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχουν συμπεριλάβει είναι τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. «Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική. Είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται περισσότερη ανάλυση» σχολίασε.