Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους εορτασμούς στον χριστιανικό ορθόδοξο κόσμο, έχοντας μεγάλη σημασία τόσο για τη θρησκευτική πίστη όσο και για την κοινωνική συνοχή. Ο Άγιος Γεώργιος τιμάται ευρέως στην Ελλάδα, όπου το όνομα Γιώργος είναι εξαιρετικά δημοφιλές, καθιστώντας την ημέρα της εορτής του ένα σημαντικό σημείο συνάντησης για πολλές οικογένειες.
Γιορτή Αγίου Γεωργίου: Γιατί είναι κινητή γιορτή;
Ωστόσο, η ημερομηνία της εορτής μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές ανάλογα με την ημερολογιακή τοποθέτηση του Πάσχα κάθε έτους, που είναι η σημαντικότερη κινητή εορτή της Ορθοδοξίας. Το Πάσχα καθορίζεται ως η Κυριακή που ακολουθεί την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία. Εάν λοιπόν η 23η Απριλίου, που είναι η καθιερωμένη ημέρα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, πέσει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η γιορτή μετατίθεται για μετά το Πάσχα.
Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως τα έτη 2013, 2016, 2019, 2021, και 2022, και θα συμβεί και φέτος το 2024, όπου η εορτή θα γιορταστεί την 6η Μαΐου. Η μετάθεση αυτή υπογραμμίζει την έντονη σύνδεση μεταξύ του εορτολογίου της Εκκλησίας και των κινητών εορτών που υπακούουν σε ένα περίπλοκο σύστημα βασισμένο στους αστρονομικούς κύκλους, δείχνοντας πόσο βαθιά ενσωματωμένες είναι οι παραδόσεις αυτές στην καθημερινότητα και την πνευματικότητα των πιστών.
Η ημέρα εορτής της μνήμης του είναι 25 Απριλίου:
Όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr, το ίδιο συμβαίνει και με την εορτή του Αγίου Μάρκου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή. Η ημέρα εορτής της μνήμης του είναι 25 Απριλίου. Όπως και με την εορτή του Αγίου Γεωργίου έτσι και η ημέρα εορτής του Αποστόλου Μάρκου μετατίθεται μετά το Πάσχα εάν αυτό είναι μετά τις 25 Απριλίου. Στην περίπτωση του Αγίου Μάρκου η εορτή μετατίθεται δύο ημέρες μετά το Πάσχα, την Τρίτη της Διακαινησίμου.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις έχουμε μεταφορά και της εορτή του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου όπου γιορτάζει κανονικά στις 2 Μαΐου με την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του. Όταν όμως το Πάσχα είναι μετά τις 30 Απριλίου μετατίθεται η εορτή την Τετάρτη της Διακαινησίμου ώστε να μην συμπέσει με τις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου Δευτέρα και Τρίτη της Διακαινησίμου αντίστοιχα.
Το «Όγδοο Θαύμα του κόσμου»: Ο μυστηριώδης ναός του Αγίου Γεωργίου που κανείς δεν ξέρει πως χτίστηκε
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι μια μονολιθική εκκλησία στην Λαλιμπέλα, στην περιφέρεια της Αμχάρα, στην Αιθιοπία, ο οποίος προσδιορίζεται ως το Όγδοο Θαύμα του Κόσμου.
Χτισμένος στις αρχές του δέκατου τρίτου αιώνα, πρόκειται για τον πιο γνωστό ναό που κατασκευάστηκε από τους έντεκα που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή.
Οι διαστάσεις του συγκροτήματος είναι 25 μέτρα έως 25 μέτρα με 30 μέτρα και υπάρχει μια κολυμβήθρα έξω από τον ναό, η οποία βρίσκεται σε μια τεχνητή τάφρο.
Σύμφωνα με την αιθιοπική πολιτιστική ιστορία, ο ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε αφότου είχε δει ο βασιλιάς Ντζέμπρε Μεσκέλ Λαλιμπέλα της δυναστείας των Ζαγκβέ ένα όραμα στο οποίο καθοδηγήθηκε για να κατασκευάσει την εκκλησία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Λαλιμπέλα ανήκει στις περιοχές με τους πλέον εκπληκτικούς ιερούς τόπους του κόσμου, εφόσον εκεί συναντάμε συνολικά έντεκα λαξευμένες στο βράχο εκκλησίες, η κάθε μια σκαλισμένη εξ ολοκλήρου από ένα και μόνο κομμάτι ηφαιστειακού πετρώματος