Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19 Νοεμβρίου 1973. Μεγάλωσε στην Αθήνα και τελειώνοντας το Λύκειο, το 1991, επέστρεψε στις ΗΠΑ για σπουδές. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University, από όπου αποφοίτησε το 1996.
Της: Έπη Τρίμη
Η πρώτη επαγγελματική επαφή του Γιάννη Λουκάκου με το χώρο της εστίασης ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να εργάζεται σε εστιατόρια, αρχικά για να συμπληρώνει το εισόδημά του αλλά ουσιαστικά για να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι, τη μαγειρική. Τελικά αποδείχθηκε ότι η μαγειρική για τον Γιάννη ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χόμπι και σύντομα αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Γιάννης Λουκάκος το 2000, εργάστηκε στο Boschetto, αρχικά ως sous chef, ενώ αργότερα ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα την ηγεσία της κουζίνας ως chef. Παράλληλα, την περίοδο 2002-2004, συνεργάστηκε με τον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde. To 2004 ξεκίνησε να εργάζεται στον όμιλο Yes Hotels & Restaurants (Semiramis, Twentyone, Periscope), στη θέση του executive chef της εταιρείας. Μέσα από αυτή τη θέση κατάφερε να δημιουργήσει το προσωπικό του στυλ στη μαγειρική, για το οποίο αναδείχθηκε και βραβεύθηκε στα βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας το 2006 και το 2007.
Ακολουθώντας το όραμά του να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο, αποχώρησε από τα ξενοδοχεία τον Ιούλιο του 2008 και άρχισε να ψάχνει για κατάλληλο χώρο στην περιοχή του Χαλανδρίου. To “Ψωμί & Αλάτι” άνοιξε τις πόρτες του στις 2 Απριλίου 2009 και αποτελεί σίγουρα, μέχρι στιγμής, την πραγμάτωση ενός από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς στόχους του Γιάννη Λουκάκου.
Οι διακρίσεις για το “Ψωμί & Αλάτι” ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Το 2010 ο Γιάννης Λουκάκος επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλούς Έλληνες chef για να συμμετάσχει ως κριτής στο τηλεοπτικό πρόγραμμα MasterChef. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του προγράμματος, ακολούθησε το Junior MasterChef με μικρούς μάγειρες-πρωταγωνιστές να κλέβουν τις εντυπώσεις στις τηλεοπτικές οθόνες ενώ την τηλεοπτική σεζόν 2012-2013 προβλήθηκε ακόμα ένας κύκλος Masterchef.
Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Γιάννης Λουκάκος κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, “Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook”, που βασίζεται στη φιλοσοφία και την κουζίνα του πρώτου του εστιατορίου. Το βιβλίο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και βραβεύθηκε στα βραβεία Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς από Έλληνα συγγραφέα. Τον Δεκέμβριο του 2011, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του, “Chef από την αρχή- για μικρά και μεγάλα «παιδιά» στην κουζίνα”, που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.
Από τον Μάρτιο του 2013, οι τηλεοπτικές οθόνες φιλοξενούν και πάλι τον Γιάννη Λουκάκο, αυτή τη φορά ως «Dr Cook». Στην ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή, ο σεφ αναλαμβάνει το ρόλο του δασκάλου μαγειρικής και διδάσκει σε μια ομάδα 5 επώνυμων μαθητευόμενων, βασικές θεωρίες και τεχνικές της κουζίνας. Στη δεύτερη σεζόν προβολής της εκπομπής (2013-2014), τα μαθήματα συνεχίζονται προς όλους τους τηλεθεατές και το επίπεδο ανεβαίνει, με 3 νέα παιδιά, επίδοξους σεφ, να έχουν αυτήν τη φορά το ρόλο των μαθητών του σεφ.
Η αγάπη για τη διδασκαλία και η αναγνωρισμένη μεταδοτικότητά του, έκαναν το Γιάννη Λουκάκο να υλοποιήσει ακόμα ένα όνειρό του: από το καλοκαίρι του 2013, λειτουργεί τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής, το The Seminar Project, στο Χαλάνδρι. Ένα σύγχρονο μαγειρικό εργαστήρι ξεπρόβαλε, κοντά στο ήδη αγαπημένο “Ψωμί&Αλάτι”, για να φιλοξενήσει κάθε ενδιαφερόμενο μάγειρα ή λάτρη του καλού φαγητού και να προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που κάνουν τη διαφορά. Στη συνέχεια, ακολουθούν και άλλες επιτυχημένες συνεργασίες με εστιατόρια και χώρους εστίασης.
Τον Μάρτιο του 2015 ξεκινά ή προβολή της εκπομπής Just Cooking από τη συχνότητα του Star Channel. Ο σεφ μέσα από μια σειρά μαγειρικών 30 λέπτων, παρουσιάζει εύκολες και πρωτότυπες συνταγές. Αυτή τη φορά εκτός από παρουσιαστής αναλαμβάνει και τον ρόλο του παραγωγού αφού τα γυρίσματα της εκπομπής λαμβάνουν χώρο στο The Seminar Project και μαζί με τον σκηνοθέτη Αλέξη Σκουλίδη αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση και την οργάνωση της παραγωγής της εκπομπής.
Οι γαστρονομικές προτάσεις του Γιάννη Λουκάκου, οι οποίες επιβραβεύονται καθημερινά από τους πελάτες του εστιατορίου “Ψωμί & Αλάτι”, έχουν κατά καιρούς διακριθεί και στα Βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας. Το ίδιο ισχύει και για την πρώτη του συγγραφική απόπειρα, το βιβλίο του “Ψωμί & Αλάτι – The Cookbook”, που κυκλοφόρησε το 2011.
Ο πρώην κριτής του πρώτου MasterChef που προβλήθηκε στο Mega ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή το 2020 αν θα έπαιρνε μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό μαγειρικής πριν γίνει γνωστός και επιτυχημένος στον χώρο του. “Δεν νομίζω. Δεν είναι κάτι που με ενθουσιάζει. Για να πω την αλήθεια μου είναι δύσκολο να βγω εκτός της γνώσης που έχω για το πως γίνεται αυτό και να είμαι τελείως αντικειμενικός. Δεν θα πήγαινα γιατί δεν είναι κάτι που με ιντριγκάρει”, εξηγεί και συνεχίζει: “Τα έχουμε μπερδέψει λίγο τα πράγματα και σε αυτό νομίζω παίζει μεγάλο ρόλο το πως βγαίνει προς τα έξω το MasterChef.
Αν ένας άνθρωπος που θέλει να γίνει μάγειρας, θέλει να αποκτήσει πραγματική και ουσιαστική γνώση, δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε ένα παιχνίδι μαγειρικής. Είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν, που για να είναι επιτυχημένο, οφείλει πρωτίστως να εξυπηρετεί την τηλεοπτικότητα. Δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα το τι θα μάθουμε.
Είναι ένας τηλεοπτικός διαγωνισμός. Είναι ενδιαφέρον να ρωτήσουμε τους ανθρώπους που συμμετέχουν αν θα πήγαιναν σε έναν κανονικό διαγωνισμό που δεν μεταδίδεται τηλεοπτικά”.
Αναφερόμενος στον Άκη Πετρετζίκη που αναδείχθηκε νικητής στο MasterChef που ήταν κριτής ο ίδιος είπε: “Να μην ξεχνάμε ότι ο Άκης είναι ένας πολύ εργατικός και φιλόδοξος άνθρωπος και είναι ίσως από τα ελάχιστα παραδείγματα ανθρώπων που έχουν βγει από την εκπομπή και έχουν κάνει πολλά πράγματα.
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακολούθησε μόνο την τηλεοπτική πορεία. Ήταν για πολλά χρόνια στο Πρωινό και τα πράγματα που έκανε στην εστίαση ήταν πολύ συγκεκριμένα. Ο Άκης είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως αξιοποίησε την αναγνωρισιμότητα που πήρε από το παιχνίδι”.
Στην προσωπική του ζωή είναι ζευγάρι με την Άννα Παπαγεωργοπούλου. Οι δυο τους δείχνουν να είναι ευτυχισμένοι ενώ δεν προκαλούν τα φώτα της δημοσιότητας.