galatsi-peristeri-kalogreza-apo-poy-piran-to-onoma-toys-gnostes-perioches-tis-athinas-76188
13:49

Γαλάτσι, Περιστέρι, Καλογρέζα: Από που πήραν το όνομά τους γνωστές περιοχές της Αθήνας

13:49
News_Room

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1834 η Αθήνα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ελλάδας. Τότε, ζούσαν στην πόλη μόλις 12.000 άνθρωποι, όμως σε μερικές δεκαετίες αναπτύχθηκε ραγδαία και ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

Λίγα λόγια για την παλιά Αθήνα:

Είκοσι χρόνια αργότερα , το 1856, η Αθήνα αριθμούσε 30.000 κατοίκους και το 1889 είχε ξεπεράσει τους 107.000. Ανάμεσα τους, πολλοί κάτοικοι χωριών που εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.

Advertisement

Αρχές του 20ου αιώνα εγκαταστάθηκαν στην παλιά Αθήνα χιλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και οι οικισμοί στα περίχωρα της Αθήνας αναπτύχθηκαν. Τη δεκαετία του ΄60, με την τρέλα της ανοικοδόμησης η παλιά Αθήνα άρχισε να παίρνει τη σημερινή της μορφή και τα άλλοτε χωράφια και οικόπεδα έδωσαν τη θέση τους σε πολυόροφες πολυκατοικίες.

Το Γαλάτσι στην παλιά Αθήνα:

Ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της πόλης που είχε αλματώδη ανάπτυξη είναι το Γαλάτσι. Παλαιότερα αποτελούσε εξοχική συνοικία της Αθήνας στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Τουρκοβουνίων και η βασιλική οικογένεια οργάνωνε εκεί το κυνήγι της αλεπούς.

Advertisement

Χαρακτηριστικά, τη δεκαετία του ’20, οι τουριστικοί οδηγοί ανέφεραν ότι είχε μόλις 319 μονίμους κατοίκους και πολλά ωραία πανδοχεία. Εκεί γιόρταζαν τα επαγγελματικά σωματεία στον ναό της Αγίας Γλυκερίας τον προστάτη τους και στη συνέχεια διασκέδαζαν στα εξοχικά κέντρα.

Advertisement

Το όνομα Γαλάτσι προέκυψε από τα κτήματα της αθηναικής οικογένειας Γαλάκη, το οποίο το πρόφεραν Γαλάτση.

γαλάτσι

Το Περιστέρι στην παλιά Αθήνα:

Από τον Μεσαίωνα προέρχεται και το όνομα του Περιστερίου, ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας, που στο παρελθόν ήταν εργατικός προσφυγικός συνοικισμός στα δυτικά του Κηφισού.

Στον εποχή του Μεσοπολέμου αριθμούσε 7.268 πρόσφυγες, ενώ το 1933 προσαρτήθηκαν οι συνοικισμοί: Χρυσαλίς, Άνω και Κάτω Γερμανικά, Κτιστά, Ποντίων και Αρμενίων.

Advertisement

Η ονομασία του λέγεται πως προέκυψε από την οικογένεια Περιστέρη που τον Μεσαίωνα είχε στην περιοχή πολλά κτήματα.

περιστερι

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ιστορία της περιοχής Καλογρέζας που συνορεύει με τη Νέα Ιωνία, τη Φιλοθέη και το Γαλάτσι.

Τόσο η Φιλοθέση όσο και η Kαλογρέζα οφείλουν την ονομασία τους στην Αθηναία Μοναχή, την Αγία Φιλοθέη, κατά κόσμον Ρεγούλα ή Ρηγούλα Αγγέλα Μπενιζέλου, χήρα του Ανδρέα Χειλά που διατηρούσε στην περιοχή μετόχι. Οι Αθηναίοι την αποκαλούσαν κυρά αλλά και καλογρέζα, δηλαδή καλογραία.

Αρχές της δεκαετίας του ’20 στην Καλογρέζα υπήρχαν 30 κάτοικοι όμως σε διάστημα 8 ετών μετρούσε 2.447 κατοίκους. Σύντομα ανεγέρθηκαν οικοδομές, ενώ αργότερα κατασκευάστηκαν κατοικίες από τον συνεταιρισμό της Εθνικής Τράπεζας που παραχώρησε οικόπεδα σε υπαλλήλους της και από τον συνεταιρισμό της Ενώσεως Συντακτών.

Advertisement