Αρκετοί απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος η σε κάποιο νησί. Για όλους τους υπόλοιπους η λύση είναι οι κοντινές παραλίες στα αστικά κέντρα και με όσον το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Όπως είναι και η παραλία της παλαιάς Φώκαιας, ένας οικονομικός παράδεισος 50 λεπτά από την Αθήνα.
Το εντυπωσιακό δαντελωτό παραλιακό μέτωπο της Φώκαιας, η πρώτη θέα του ναού του Ποσειδώνα σε εκείνο το μαγευτικό σημείο, η ενδοχώρα γύρω από το Πυργάκι που μοιάζει με τα υπέροχα σκωτσέζικα highlands, το εκπληκτικό πεζοπορικό μονοπάτι από την παραλία προς τον προφήτη Ηλία στο Δάσος του Σουνίου, το γραφικό λιμανάκι με το θεατράκι και την περατζάδα του, καθώς και η απόλαυση του φρέσκου ψαριού στις ψαροταβέρνες στην ακροθαλασσιά, αποτελούν ξεχωριστά αξιοθέατα και σημεία εμπειρίας για κάθε σύγχρονο επισκέπτη της Παλαιάς Φώκαιας.
Η παραλία της Παλαιάς Φώκαιας είναι μια οργανωμένη παραλία με μεγάλη αμμουδιά, βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και βρίσκεται αμέσως μετά την Ανάβυσσο. Είναι δημοφιλής μεταξύ οικογενειών που απολαμβάνουν το μπάνιο και συνήθως συνδυάζουν την επίσκεψή τους εκεί με ένα γεύμα σε τοπική ταβέρνα. Προσφέρει επίσης Μεγάλη παραλία με άμμο και εκτεταμένο ελεύθερο χώρο, που εκτείνεται κατά μήκος της Παλαιάς Φώκαιας. Τα ήρεμα γαλάζια νερά και η εύκολη πρόσβαση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της.
Πώς να πάω στην Παλαιά Φώκαια με Λεωφορείο
Από Παραλία Λαγονησίου, Σαρωνικού 64 λεπτά 122 123
Από Παραλία Αγίας Μαρίνας, Κρωπίας 70 λεπτά 122 123
Από Sloop, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 102 λεπτά 122 123
Από Ακτή Βουλιαγμένης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 102 λεπτά 122 123
Από Πανόραμα, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 128 λεπτά162 122 123
Από Καλύβια Θορικού, Σαρωνικού 94 λεπτά ΑΘΉΝΑ – ΛΑΎΡΙΟ / ATHENS – LAVRIO ΛΆΥΡΙΟ – ΣΟΎΝΙΟ / LAURIUM- SOUNIO ΑΘΉΝΑ – ΣΟΎΝΙΟ / ATHENS – SOUNIO
Από Mojito Bay, Κρωπίας 71 λεπτά 122 123
Από Island, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 95 λεπτά 122 123
Από Κεντρική Πλατεία Βούλας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 116 λεπτά 122 123
Από Κορωπί, Κρωπίας 113 λεπτά 330 122 123
Η Παλαιά Φώκαια είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Ανατολικής Αττικής που δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας. Βρίσκεται στις ακτές του Σαρωνικού, ανάμεσα στο Σούνιο και στην Ανάβυσσο. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σαρωνικού. Η Κοινότητα Παλαιάς Φωκαίας επί του παρόντος, περιλαμβάνει τους οικισμούς: Θυμάρι – Αγία Φωτεινή, Καταφύγι και τον Οικισμό της Αγροτικής Τράπεζας.
Ο οικισμός της Παλαιάς Φώκαιας δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1920 μετά την εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων από την Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας.Ο οικισμός ονομάστηκε Παλαιά Φώκαια και όχι «Νέα» όπως συνηθίζεται στους προσφυγικούς οικισμούς για τον ακόλουθο λόγο. Το 1250 μ.Χ. κάτοικοι της Φώκαιας ίδρυσαν ένα νέο χωριό 9 χλμ. βορειότερα της Φώκαιας, το οποίο ονομάστηκε Νέα Φώκαια. Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός που βρισκόταν στην αρχαία τοποθεσία ονομάστηκε Παλαιά Φώκαια για να διακρίνεται από τον νεότερο. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Αναβύσσου και προέρχονταν από την Παλαιά Φώκαιας, δεν έδωσαν στον οικισμό που ίδρυσαν το όνομα «Νέα Φώκαια» γιατί με αυτό το όνομα υπήρχε άλλο χωριό στη Μικρά Ασία. Έτσι ο νέος οικισμός διατήρησε το όνομα «Παλαιά Φώκαια», που ήταν το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Οι Φωκαείς έγραψαν ένα φωτεινό κεφάλαιο στην ιστορία ως θαλασσοπόροι και έμποροι, ακολουθώντας τη μοίρα του Μικρασιατικού ελληνισμού, όταν εκδιωχθήκαν από την πατρίδα τους, πρώτα το 1914 και μετέπειτα το 1922, διασκορπίζοντας τους σε όλη την Ελλάδα. Μετά τον ξεριζωμό τους, οι Φωκιανοί εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, δημιουργώντας έναν καινούργιο τόπο ζωής μαζί με τους ντόπιους Σαρακατσάνους. Στην πορεία των χρόνων, άλλοι άνθρωποι επίσης επέλεξαν την Παλαιά Φώκαια ως κατοικία, αγαπώντας τον τόπο και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής.
Εξωτικές παραλίες με καταγάλανα νερά και χρυσαφένια άμμο μπορεί κανείς να ανακαλύψει και στην Ελλάδα, χωρίς την ανάγκη να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ακόμα και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, υπάρχουν κρυμμένες γωνιές που πιθανόν να μην τις γνωρίζει κανείς. Μία από αυτές είναι τα Λιχαδονήσια, γνωστά και ως οι «Σεϋχέλλες της Εύβοιας». Αυτό το τοπίο είναι βέβαιο ότι θα σας εντυπωσιάσει με την ομορφιά του.
Η ιστορία τους αναφέρει στον μύθο του Ηρακλή και της Διηάνειρας, όπου η σύζυγος του Ηρακλή, πιστεύοντας πως ήταν προδεμένη, έστειλε έναν δηλητηριασμένο χιτώνα με τον Λίχα. Ο Ηρακλής φορώντας τον χιτώνα υπέφερε και, εξοργισμένος, εκσφενδόνισε τον υπηρέτη προς τη θάλασσα. Τα μέλη του υπηρέτη έπεσαν γύρω από το ακρωτήριο Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μετέτρεψε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια.
Πραγματικά, το αρχιπέλαγος αυτό των επτά νησιών προέρχεται από ηφαιστειακή δραστηριότητα που χρονολογείται στο 426 π.Χ., σχηματίζοντας έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Τα νησιά αποτελούνται από τη Μονολιά, τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα και το Λιμάνι, καθώς και από μικρότερους σκοπελίτες και μύρμηκες που είναι γνωστοί ως Ποντικονήσια. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος είναι η Μανολιά, ένας πράσινος παράδεισος με τιρκουάζ νερά και ένα καλά οργανωμένο beach bar. Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται ανάμεσα στη Λιχάδα στην Εύβοια και τα Καμένα Βούρλα στη Φθιώτιδα.
Τα Λιχαδονήσια, γνωστά ως οι Σεϋχέλλες της Εύβοιας, αποτελούν έναν πραγματικό παράδεισο και εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους. Η παραλία της Μονολιάς ξεχωρίζει για τη χρυσαφένια άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά που την περιβάλλουν. Τα ρηχά και σχετικά ζεστά νερά εκτείνονται για αρκετά μέτρα από την ακτή, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για απολαυστική κολύμβηση. Παρά τις μικρές διαστάσεις της, έχει αποκτήσει πιστούς θαυμαστές που την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι.
Αυτός ο επίγειος παράδεισος της Ελλάδας είναι προσβάσιμος είτε από τον Άγιο Γεώργιο της Εύβοιας είτε από τα Καμένα Βούρλα. Ο Άγιος Γεώργιος, ένα παραθαλάσσιο χωριό που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Εύβοιας, απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τα Λιχαδονήσια και προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε άλλες περιοχές και αξιοθέατα του νησιού. Αποτελεί ιδανική βάση διαμονής, προσφέροντας πληθώρα επιλογών για χαλαρωτικές και εξαιρετικές διακοπές. Στον γραφικό και μαγευτικό Άγιο Γεώργιο, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια λειτουργούν ως εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση των Λιχαδονησίων.
Τα Λιχαδονήσια αποτελούν ένα από τα εξαιρετικά μέρη της Ελλάδας που σίγουρα σε εντυπωσιάζουν αν τα επισκεφθείς από κοντά. Αποτελούν έναν εξωτικό παράδεισο, με τα Σεϋχέλλες να φαίνονται σαν να είναι δίπλα στα πόδια σου.