Στην παροχή έξτρα βοήθειας προς την πυρόπληκτη χώρα μας προχώρησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με την αποστολή τεσσάρων αεροσκαφών. Εκτός από το Beriev Be-200, με απόφαση Πούτιν θα φτάσουν στην Ελλάδα δυο Ilyushin II-76 και δυο Mi-8 για να δώσουν τη μάχη της πυρόσβεσης μαζί με όλα τα υπόλοιπα εναέρια μέσα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μισούστιν, αλλά και αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την κατάσταση και έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι δυνάμεις που έχει παράσχει στην Ελλάδα η Μόσχα.
Πέρα από τον εναέριο «γίγαντα» Beriev Be-200 που ζητάει η Ελλάδα να προστεθεί στο ήδη υπάρχον, αναμένεται να καταφτάσουν άμεσα και 2 αεροσκάφη Ilyushin 76 αλλά και 2 ελικόπτερα Μi8. Εναέρια μέσα που είναι επίσης θηριώδη και έχουν τεράστιες δυνατότητες.
Η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να αποστείλει και το δεύτερο Beriev Be-200, αλλά και άλλα μέσα, χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά αντιμετωπίζει και η ίδια πρόβλημα με πρωτοφανής πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι, που έπληξαν ακόμα και τη Σιβηρία, για αυτό υπήρξε μια ανάλυση της κατάστασης.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Πούτιν αφού «ζύγισε» όλα τα δεδομένα έδωσε εντολή στο υπουργείο Έκτακτων Αναγκών να συνδράμει την Ελλάδα με όσα μέσα διαθέτει αυτή τη στιγμή και έτσι έρχεται το ζεύγος των Ilyushin Il-76 και αυτό των Mi-8.
Στέλνει βοήθεια ο Πούτιν: Τα αεροσκάφη Ilyushin 76
Το ρωσικό μεγαθήριο που μπορεί να τραβήξει ως και 44 τόνους νερό.
Το Ilyushin Il-76 είναι ένα πολλαπλών χρήσεων τεσσάρων κινητήρων διπλής ροής αεροσκάφος, τύπου Airlifter. Σχεδιάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση, για πρώτη φορά ως εμπορευματικό φορτηγό το 1967, ως αντικατάσταση του Antonov An-12. Σχεδιάστηκε για να παραδίδει βαριά μηχανήματα σε απομακρυσμένες περιοχές με κακή εξυπηρέτηση. Οι στρατιωτικές εκδόσεις του Il-76 έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ως εναέρια δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού καυσίμων ή κέντρο διοίκησης. Έχουν επίσης παραχθεί εξειδικευμένα μοντέλα για εναέρια πυρόσβεση και εκπαίδευση μηδενικού G.
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα ως και 850χλμ/ώρα, ενώ η πλήρης χωρητικότητα σε νερό φτάνει ακόμα και τους 44 τόνους, γεγονός που του επιτρέπει να κάνει πολλές ρίψεις ή λιγότερες σε μεγαλύτερη έκταση.
Τα ελικόπτερα Mi-8
Το στρατιωτικό ελικόπτερο Mi 8 που έχει βρεθεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα.
Το Mil Mi-8 είναι ένα μεσαίο ελικόπτερο δύο στροβίλων, αρχικά σχεδιασμένο από τη Σοβιετική Ένωση και τώρα παράγεται από τη Ρωσία. Εκτός από τον πιο συνηθισμένο ρόλο του ως ελικόπτερο μεταφοράς, το Mi-8 χρησιμοποιείται επίσης ως αεροπορικός σταθμός διοίκησης, ένοπλο οπλοστάσιο και πλατφόρμα αναγνώρισης. Μαζί με το σχετικό, πιο ισχυρό Mil Mi-17 , το Mi-8 συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο παραγόμενων ελικοπτέρων στον κόσμο, χρησιμοποιείται από περισσότερες από 50 χώρες. Από το 2015, όταν συνδυάστηκαν, τα δύο ελικόπτερα είναι το τρίτο πιο συνηθισμένο επιχειρησιακό στρατιωτικό αεροσκάφος στον κόσμο.
Το εν λόγω ελικόπτερο χρησιμοποιείται συχνά για κατάσβεση πυρκαγιών. Η μέγιστη ταχύτητά του μπορεί να φτάσει τα 250χλμ/ώρα, ενώ η χωρητικότητα φτάνει τους τέσσερις τόνους, που μπορεί να αυξηθεί σε επτά με τοποθέτηση ανάλογου κάδου πυρόσβεσης.