Ο Μπεν Νίνταμ ήταν σε διακοπές με τους γονείς του στην Κω (στους παππούδες του που είχαν μεταναστεύσει) στο χωριό Ηρακλής, όταν εξαφανίστηκε στις 24 Ιουλίου 1991 ενώ μέχρι σήμερα η εξαφάνιση του μικρού Μπεν παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
Την ημέρα της εξαφάνισης του Μπεν είχε αφεθεί στη φροντίδα των παππούδων του, ενώ η μητέρα του, Κέρι Νίνταμ, πήγε να εργαστεί σε ένα τοπικό ξενοδοχείο
Ο Μπεν μπαινόβγαινε στο σπίτι που η οικογένεια ανακαίνιζε και έπαιζε έξω ενώ στις 14:30, συνειδητοποίησαν ότι είχε εξαφανιστεί.
Η οικογένειά του έψαξε πρώτα την περιοχή για τον Μπεν, υποθέτοντας ότι είχε περιπλανήθηκε μακριά, ή ότι ο έφηβος γιος τους, ο Στίβεν, τον είχε πάρει για βόλτα με το μοτοποδήλατό του. Όταν τελικά δεν βρήκαν κανένα ίχνος του αγοριού, ενημέρωσαν την αστυνομία.
Η αστυνομία κράτησε ως υπόπτους για την εξαφάνιση την οικογένεια Νίνταμ
Η αστυνομία αμφισβήτησε τους Νίνταμ, κρατώντας τους ως κύριους υπόπτους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ενημέρωση των αεροδρομίων και των λιμανιών.
Τελικά διεύρυναν την αναζήτησή τους για το παιδί και τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία, το Στρατό και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Ο ιδιωτικός ερευνητής Στράτος Μπακιρτζής στράφηκε στους Ρομά για τη εύρεση του Μπεν
Στα τέλη του 1995, ο ιδιωτικός ερευνητής Στράτος Μπακιρτζής βρήκε ένα ξανθό αγόρι, ηλικίας περίπου έξι ετών, που ζούσε με μια οικογένεια τσιγγάνων σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.
Το παιδί ισχυρίστηκε ότι είχε δοθεί στους Ρομά, αφού εγκαταλείφθηκε από τους βιολογικούς του γονείς και την θετή μητέρα του, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι αγόρασαν το αγόρι από άλλους Ρομά. Ένα χρόνο αργότερα, ένας βαρυποινίτης στις φυλακές Λαρίσης, πήρε τηλέφωνο σε ελληνική τηλεοπτική εκπομπή και ανέφερε ότι ήξερε πού βρισκόταν ο Μπεν. Και η δική του ιστορία ήταν ότι το παιδί είχε μεγαλώσει με μια οικογένεια Ρομά στη Βέροια.
Μετά από τις σχετικές έρευνες όμως ο κρατούμενος αποδείχθηκε «μυθομανής». Το ’97 ένας άλλος κρατούμενος ισχυρίστηκε ότι το παιδί είχε απαχθεί από σπείρα, αλλά μετά από το θόρυβο που ξέσπασε, τον έδωσε σε μια οικογένεια Ρομά, η οποία τον πούλησε σε έναν Έλληνα επιχειρηματία στη Γερμανία. Ούτε αυτή η θεωρία βοήθησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης.Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχειά ότι ήταν ο Μπεν.
Ο ιδιωτικός ανακριτής Ίαν Κρόσμπι ανασκάλεψε την υπόθεση του χαμένου Μπεν το 2003
Το 2003, λίγο πριν από τη δωδέκατη επέτειο της εξαφάνισης του Μπεν, ο ιδιωτικός ανακριτής Ίαν Κρόσμπι επικοινώνησε με την ομάδα απεικόνισης προσώπων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και πρότεινε ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ψηφιακά ενημερωμένης φωτογραφίας του Μπεν.
Το έκαναν και χρησιμοποίησαν τεχνικές εξέλιξης της ηλικίας και μετέβαλαν μια φωτογραφία του μικρού Μπεν με το πώς θα φαινόταν σε ηλικία δεκατριών ετών.
Τον Οκτώβριο του 2012 η αστυνομία από το Ηνωμένο Βασίλειο ταξίδεψε στην Ελλάδα για να αναζητήσει τα λείψανα του Μπεν
Στις 19 Οκτωβρίου η Ελληνική αστυνομία μαζί με μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων αναζήτησης από την Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ, ξεκίνησε μια επιχείρηση για να εξετάσει το έδαφος του ακινήτου από το οποίο ο Μπεν εξαφανίστηκε.
Η επιχείρηση, με την χρήση τεχνικού εξοπλισμού γεωφυσικής έρευνας, ιατροδικαστικους αρχαιολόγους και σκύλους ανίχνευσης σορού (HRD), πυροδοτήθηκε από μια σειρά πληροφοριών που είχε η αστυνομία ότι ο Μπεν είχε θαφτεί κατά λάθος από έναν οδηγό εκσκαφέα οικοδομικών μπάζων σε κοντινή απόσταση. Η επιχείρηση απέτυχε να εντοπίσει κάποιο ίχνος του παιδιού.
Υπήρξαν πάνω από 300 αναφερόμενες θεάσεις αγοριών που ταιριάζουν στην περιγραφή του Μπεν, τόσο στην ελληνική ηπειρωτική χώρα όσο και στα ελληνικά νησιά. Οι περισσότερες έγιναν λίγο μετά την εξαφάνισή του κατά την περίοδο του 1991 έως το 1992.
Υπήρχαν, επίσης, μια σειρά από περιπτώσεις όπου φαινόταν ότι το μυστήριο λύθηκε.
Τι είχε δηλώσει η γιαγιά του μικρού Μπεν
«Το μέρος έμοιαζε τόσο ασφαλές. Δεν είχε κίνηση, ούτε κόσμο. Φαινόταν σαν μην υπήρχε κανένας κίνδυνος. Χαλαρώσαμε. Ήμασταν ανεύθυνοι, πρόκειται για δικό μας λάθος», έλεγε τότε η γιαγιά του Μπεν.
Αυτή η χαρακτηριστική καθυστέρηση ήταν και ο λόγος που οι πρώτοι που υποπτεύθηκαν οι ελληνικές αρχές ήταν οι συγγενείς του παιδιού. Ένα σενάριο ήταν ότι ο Στίβεν τον είχε πάρει μαζί του και προσπάθησε να εξαφανίσει τα ίχνη του όταν το παιδί τραυματίστηκε θανάσιμα, ένα άλλο ότι οι ίδιοι οι παππούδες του παιδιού το είχαν πουλήσει σε ξένους. Μετά από πολύωρη ανάκριση, η οικογένεια του θεωρήθηκε αθώα.
Ο πατέρας θεωρήθηκε σε πρώτο χρόνο ως απαγωγέας
Ο πατέρας του παιδιού, που ζούσε στο Σέφιλντ στοχοποιήθηκε ως πιθανός απαγωγέας. Το σενάριο της απαγωγής ήταν πιο το επικρατέστερο, αλλά καθώς οι αρχικές υποψίες στράφηκαν κατά της οικογένειας, το αεροδρόμιο και τα λιμάνια της χώρας έκλεισαν τέσσερις μέρες μετά τη δήλωση της εξαφάνισης. Αυτό σήμαινε ότι αν όντως το παιδί είχε πέσει θύμα απαγωγής, οι δράστες είχαν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους για να διαφύγουν.
Η οικογένεια του Μπεν έμεινε στο νησί τους επόμενους δυο μήνες και στη συνέχεια επέστρεψε στο Σέφιλντ. Η γιαγιά και ο παππούς του ερχόταν ωστόσο συνέχεια στην Ελλάδα για να τον αναζητήσουν και να ελέγχουν κάθε αναφορά που γινόταν στην αστυνομία και στις τηλεοπτικές εκπομπές.
Υπήρξαν συνολικά πάνω από 300 αναφερόμενες θεάσεις αγοριών που «ταίριαζαν» στην περιγραφή του Μπεν
Παιδιά που έμοιαζαν στον Μπεν είχαν εντοπισθεί στην ελληνική ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά. Πέρα από το ειλικρινές ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων, ένας επιπλέον λόγος για αυτό ήταν ότι η οικογένεια είχε συγκεντρώσει από δωρεές το ποσό των 7 εκατ. δραχμών, το οποίο και ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει σε όποιον βοηθούσε στον εντοπισμό του μικρού αγοριού.
Τον Οκτώβριο του ‘93 η οικογένεια πίστευε ότι ο Μπεν είχε πέσει θύμα κυκλώματος εμπορίας βρεφών
Ο θάνατος του Μπεν από ατύχημα με εσκαφέα
Τον Σεπτέμβριο του 2016 η αστυνομία ενημέρωσε την Κέρι Νίνταμ ότι είχαν πληροφορίες ότι ένας άνδρας από την Κω είχε αναφέρει πως ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, χειριστής εκσκαφέα που πέθανε το 2015, είχε πει ότι ο Μπεν σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα και ότι ο Μπάρκας είχε καλύψει τη σορό σε ένα πηγάδι. Οι Βρετανοί ντετέκτιβ θεωρούν ότι καταπλάκωσε τον Μπεν με τον εκσκαφέα από ατύχημα και πανικοβλήθηκε, αποκρύπτοντας τα στοιχεία και μεταφέροντας το σώμα του σε μία κοντινή τοποθεσία. Τότε αναζωπυρώθηκε η έρευνα για τα λείψανα, σε διαφορετική περιοχή από αυτή που είχε σαρωθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν γύρω από ένα δέντρο, το οποίο φυτεύτηκε αφότου εξαφανίστηκε ο Μπεν. Περισσότεροι από 800 τόνοι χώματος ελέγχθηκαν και αντικείμενα ενδιαφέροντος επιστράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για ιατροδικαστική ανάλυση. Μεταξύ των οποίων και οστά που αρχικά πολλοί πίστεψαν ότι ανήκουν στον Μπεν. Όπως διαπιστώθηκε όμως αργότερα ήταν οστά ζώων.Θαμμένα βρέθηκαν επίσης, ένα αυτοκινητάκι και ένα κομμάτι από σανδάλι, πάνω στα οποία υπήρχαν ίχνη αίματος.Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το αίμα δεν συνέπιπτε με το DNA του Μπεν, το αυτοκινητάκι ωστόσο αναγνωρίστηκε από την οικογένεια Νίνταμ ότι ανήκε στον Μπεν όταν εξαφανίστηκε.
Τι είχε δηλώσει ο υπεύθυνος αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας Τζον Κάουζινς
«Η ομάδα μου και εγώ γνωρίζουμε ότι μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εκσκαφέα, χρησιμοποιήθηκαν για να καθαρίσουν μια έκταση γης στις 24 Ιουλίου 1991, πίσω από την αγροικία που ανακαινιζόταν από τους Νίνταμ», δήλωσε τον Οκτώβρη του 2016 ο υπεύθυνος αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας Τζον Κάουζινς. Πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένος πως ο Μπεν πέθανε την ίδια ημέρα που εξαφανίστηκε ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος κοντά στο αγρόκτημα στο χωριό Ηρακλής και βρίσκεται θαμμένος στο νησί της Κω».
Η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του Μπάρκα, ο οποίος πέθανε το 2015 από καρκίνο του στομάχου. Μιλώντας στην «Daily Mail» ο γιος του εκλιπόντος, Βαλάντης Μπάρκας, τόνισε ότι η Κέρι Νίνταμ βεβηλώνει τη μνήμη του πατέρα του και της συνέστησε να προσέχει τα λόγια της. «Όταν οδηγείς έναν εκσκαφέα είσαι ψηλά, η καμπίνα έχει τζάμια γύρω-γύρω, έχεις πολύ καλή ορατότητα, σε αντίθεση με ένα φορτηγό. Μπορείς να δεις ακόμα και ένα ποντίκι στο έδαφος από κάτω σου. Όσο ζούσε ο πατέρας μου, βοηθούσε την αστυνομία. Επί 25 χρόνια δεν βρήκαν τίποτα. Κατηγορήθηκε ότι έτρεμε και ότι ήταν αγχωμένος, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όταν έφυγε από το γραφείο του ανακριτή, ήταν πολύ ήρεμος. Πάντα σεβόμασταν την Κέρι Νίνταμ, αλλά είμαστε πολύ αναστατωμένοι με όσα είπε για τον πατέρα μου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βαλάντης Μπάρκας, σε αυτό που μπορεί να είναι ο επίλογος της πιο αλλόκοτης εξαφάνισης παιδιού σε ελληνικό έδαφος. Μέρα μεσημέρι, σε ένα θεωρητικά φιλήσυχο και ασφαλές μέρος, βγαλμένο από τις πιο ανέμελες εικόνες του ελληνικού καλοκαιριού.
Ο φάκελος της εύρεσης για τον μικρό Μπεν έκλεισε
Δύο μήνες αργότερα η Κέρι Νίνταμ, μητέρα του Μπεν, εξήγησε για ποιο λόγο η αστυνομία του Γιορκσάιρ θεωρεί ότι ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε, σταματώντας τις αντίστοιχες έρευνες. Μας διαβεβαίωσαν ότι «υπάρχουν άνθρωποι στο νησί που ξέρουν, αλλά είπαν ψέματα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Κω που ξέρουν τι έγινε και πιθανότατα ξέρουν ακριβώς που είναι θαμμένος ο Μπεν». Η ίδια είχε ενοχοποιήσει ανοιχτά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους τον Κωνσταντίνο Μπάρκα, λέγοντας ότι «φυσικά ήξερε τα πάντα από την αρχή και εύχομαι να καίγεται στην κόλαση».