Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-11, που φέρνει στο φως το meteo.gr, αποτυπώνεται η μεγάλη διασπορά του καπνού της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική.
Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.
Δείτε το μέγεθος της τραγωδίας που μέχρι αυτή την στιγμή μετράει τα 100.000 στρέμματα στον χάρτη του Meteo:
Εικόνα 1. Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00 της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024).
Εικόνα 2. Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι και το μεσημέρι (13:00 Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024).
Τα πύρινα μέτωπα που εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα στην βορειοανατολική Αττική καταγράφουν οι δορυφορικές φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης Copernicus.
Τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς που καίει τις τελευταίες ώρες τεράστιες εκτάσεις στην Βοερειανατολική Αττική απεικονίζει και ο χάρτης της NASA.
Όπως φαίνεται από το χάρτη, οι εκτάσεις που καίγονται είναι τεράστιες.
Το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής του Βαρνάβα, οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας είναι οι βασικές αιτίες για την ταχεία επέκταση της φωτιάς, που πλέον απειλεί τα βόρεια προάστια της Αθήνας
Το ανάγλυφο της περιοχής του Βαρνάβα ήταν αυτό που ευνόησε την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Αττική, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής και πλέον έχει φτάσει στην περιοχή της Πεντέλης, απειλώντας τα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, το φαινόμενο των κηλιδώσεων, δηλαδή το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους, ήταν οι λόγοι που συνετέλεσαν στη μεγάλη καταστροφή. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι «ήταν κοινή συνείδηση σε όλους μας ότι αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια θα γίνει μια κανονικότητα» και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εξαιρετικά δύσκολη.
«Το ανάγλυφο της περιοχής Βαρνάβα ευνοεί την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, δυσκολεύοντας τόσο τις χερσαίες όσο και τις εναέριες δυνάμεις», είπε, εξηγώντας ότι οι απότομες κλίσεις και οι μορφολογικές ασυνέχειες της περιοχής περιπλέκουν την κατάσταση.
Οσον αφορά τα εναέρια μέσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις περιοχές της φωτιάς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και του πολυσχιδούς αναγλύφου. «Εχουμε τις κηλιδώσεις που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκλωβίσουν το προσωπικό» είπε και αναφερόμενος στο γεγονός ότι η αντίδραση των εναέριων μέσων ήταν «πρωτόγνωρη», εξήγησε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεσθεί η φωτιά που αναπτύχθηκε στη Βορειοανατολική Αττική».
Ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε και την κόπωση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν συνεχώς από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου: «Αντιμετωπίζουμε αλλεπάλληλες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την υπερβολική κόπωση τόσο του προσωπικού όσο και των μέσων», είπε.
Πρόσθεσε πάντως ότι «η διαδικασία με το 112 έχει βοηθήσει αφάνταστα. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τα μηνύματα και να ακολουθούμε τις οδηγίες».