Προσλήψεις στο δημόσιο προγραμματίζονται για το 2024, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καλύπτοντας και διορισμούς που δεν υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων θα γίνει στον τομέα της Υγείας και της Κλιματικής Κρίσης, με τις προσλήψεις να φθάνουν τις 6.500 σε υπουργείο Υγείας και κοντά στις 1000 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης δαπάνης, από τους νέους διορισμούς, για το νέο έτος, έχουν ενσωματωθεί πιστώσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ στις “Γενικές Κρατικές Δαπάνες” του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Επιπλέον, αναμένονται και χιλιάδες προσλήψεις έκτακτων υπαλλήλων, δηλαδή προσωπικού με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) και σύμβασης μίσθωσης έργου, σε φορείς της Κεντρικής Διοίκησης όσο και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Για το 2024, ο προγραμματισμός προβλέπει την πρόσληψη 22.344 εκτάκτων υπαλλήλων.
Για το 2023, η συνολική δαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού, για κάλυψη μισθοδοσίας μη τακτικού προσωπικού, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 177 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το επόμενο έτος ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.
Μόνιμος διορισμός: Ποια βαθμίδα εκπαίδευσης θα υποβάλετε αίτηση
Επιλέξτε με τρόπο ευέλικτο, ανάλογα με την προκήρυξη και τα προσόντα σας, σε ποια βαθμίδα εκπαίδευσης θα υποβάλετε αίτηση. Μπορεί να έχετε πτυχίο ΑΕΙ, αλλά ο μεγάλος βαθμός στο απολυτήριο Λυκείου να σας δίνει προβάδισμα στο διορισμό. Σε αυτή την περίπτωση κάνετε αίτηση στην κατηγορία ΔΕ. Απαντήστε στο δίλημμα ΠΕ ή ΔΕ, ανάλογα με τα ζητούμενα της προκήρυξης και μία αρχική εκτίμηση του αριθμού των αιτήσεων που θα υποβληθούν για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Μόνιμος διορισμός: Βάλτε προτεραιότητα στους τίτλους σπουδών
Επιλέξτε σωστά τη χρήση 1ου και 2ου τίτλου σπουδών. Δεν είναι πάντοτε σωστός -με κίνδυνο να μείνετε εκτός διαγωνισμού- ο κανόνας να χρησιμοποιείται ως 1ο τίτλο σπουδών αυτόν που έχει το μεγαλύτερο βαθμό. Η επιλογή για το ποιο τίτλο σπουδών θα χρησιμοποιήσετε ως 1ο ή 2ο συναρτάται πάντα με την προκήρυξη και την εμπειρία που έχετε.
Μόνιμος διορισμός: Δηλώστε την ανώτατη εμπειρία
“Τερματίστε” την εμπειρία σας. Αξιοποιείστε στο έπακρο τη δυνατότητα να δηλώσετε την ανώτερη εμπειρία των 84 μηνών. Για ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ γίνεται δεκτή η συναφής με το αντικείμενο της θέσης εμπειρίας που αποκτήθηκε είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Για την κατηγορία ΥΕ γίνεται δεκτή -με μικρές εξαιρέσεις- οποιαδήποτε εμπειρία όπου κι αν αποκτήθηκε.
Μόνιμος διορισμός: Απαραίτητη κατοχή πτυχίου Η/Υ
Η κατοχή πτυχίου Η/Υ είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν δίνει έξτρα μόρια αλλά η έλλειψή του θέτει τους υποψηφίους εκτός διαγωνισμού.
Μόνιμος διορισμός: Οι ξένες γλώσσες προσθέτουν μόρια
Η γνώση ξένης γλώσσας αποτελεί μόνιμη δεξαμενή χωρίς όρια για την άντληση μορίων. Τα μόρια που μπορείτε από τα άλλα κριτήρια έχουν ορίζοντα. Μοναδική εξαίρεση είναι η γνώση ξένων γλωσσών. Όσες περισσότερες γνωρίζετε σε καλό και άριστο επίπεδο παίρνετε μόρια.
Μόνιμος διορισμός: Ο χρόνος ανεργίας προσθέτει μόρια
Ο χρόνος ανεργίας είναι “βαρύ” κριτήριο για τους υποψηφίους ΥΕ. Όποτε κι αν το αποκτήσατε χρονικά, δηλώστε τον, δίνει κρίσιμα μόρια.
Μόνιμος διορισμός: Καθοριστική η κατοχή μεταπτυχιακού
Η κατοχή μεταπτυχιακού είναι καθοριστική για τους υποψηφίους που διεκδικούν θέσεις ΠΕ ή ΤΕ. Όποιος το διαθέτει “απαντά” στο δίλημμα που θέσαμε στην αρχή: ΠΕ ή ΔΕ. Πηγαίνει, χωρίς δεύτερη σκέψη, ΠΕ. Κερδίζει 200 μόρια αν το μεταπτυχιακό είναι συναφές και 100 αν δεν υπάρχει συνάφεια με το αντικείμενο της θέσης. Η σωστή ανάλυση της προκήρυξης και η μελέτη των λεπτομερειών δίνουν λύση στο ζήτημα της συνάφειας.