Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και για την αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, μίλησε ο Γιώργος Γεωργαντάς.
Μοναδικό «όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός, έτσι συνεχίζει να επιμένει πως το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς δεν δίστασε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα περιβόητα πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία υποσχέθηκαν ελευθερία και επιστροφή στην κανονικότητα να έχουν τελικά «ημερομηνία λήξης».
Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο».
Μάλιστα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε ότι παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 50% τις τελευταίες ημέρες στα ραντεβού που κλείστηκαν για εμβολιασμό. «Περίπου 15.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα τη Δευτέρα και 20.000 χθες, δηλαδή 35.000 πολίτες σε δύο ημέρες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 50% χαμηλότεροι» υποστήριξε.
Με την σειρά του και ο Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Τούντας δήλωσε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα πρέπει να ανανεώνονται μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, καθώς ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει μια σημαντικότατη προστασία, η οποία όμως έχει μέση διάρκεια γύρω στους 6 μήνες.
«Βλέπουμε να παρουσιάζονται κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους, διότι έχουν παρέλθει 4 ή 6 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και είναι εκτεθειμένοι στη μόλυνση. Θα έπρεπε να έχει ανοίξει πολύ νωρίτερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών. Να μη χάσει κανείς χρόνο να κάνει την τρίτη δόση. Είναι σωτήρια σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και λειτουργεί πολύ προστατευτικά» είπε ο κ. Τούντας.
Ο ίδιος στη συνέχεια δήλωσε πως: «Θα έπρεπε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να έχει επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, σε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έρχονται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά άτομα, είτε είναι στο γκισέ του σούπερ μάρκετ, είτε στο γκισέ μιας δημόσιας υπηρεσίας, είτε είναι οδηγός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε είναι εκπαιδευτικός.
Θα έπρεπε εδώ και καιρό να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός».