epiteloys-tin-eftiaxan-h-nea-pinakida-poy-erchetai-stin-ellada-ti-simainei-gia-odigoys-kai-epivates-298566
22:48

Επιτέλους την έφτιαξαν: H νέα πινακίδα που έρχεται στην Ελλάδα ‑ Τι σημαίνει για οδηγούς και επιβάτες

22:48
Νίκη Μουλά

Μια νέα πινακίδα έρχεται στη χώρα μας και θα δώσει λύση στο πρόβλημα της κίνησης, που ταλανίζει την Ελλάδα, καθημερινά και αφορά περισσότερους από έναν επιβάτες σ’ ένα όχημα.

Advertisement

Η νέα πινακίδα για περισσότερους από έναν επιβάτες

Ήδη, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στο ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και συνοδεύεται με τη δημιουργία λωρίδων για οχήματα υψηλής πληρότητας, οι οποίες, όπως υποδηλώνει η ονομασία τους, προορίζονται αποκλειστικά για αυτοκίνητα με περισσότερους από έναν επιβάτες.

Advertisement

Advertisement

Οι εν λόγω λωρίδες δημιουργούνται σε δρόμους με κυκλοφοριακή ασφυξία, δίνοντας την ευκαιρία στα Ι.Χ. με μεγάλη πληρότητα επιβατών, να κινηθούν σε έναν χώρο που ουσιαστικά είναι άδειος, επιβραβεύοντας όσους μοιράζονται το αυτοκίνητό τους με συναδέλφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους.

Νέα πινακίδα στην Ελλάδα

Advertisement

Σε Ευρώπη και Αμερική η εμφάνιση της νέας πινακίδας

Οι λωρίδες υψηλής πληρότητας χρησιμοποιούνται στην Ισπανία, η οποία διαθέτει τέτοιες λωρίδες σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Γρανάδα, επιτρέποντας την είσοδο σε αυτές στα επιβατικά Ι.Χ. με τουλάχιστον δύο επιβάτες.

Advertisement

Επίσης, χρησιμοποιούνται και στις ΗΠΑ, όπου έχουν παρουσία σε πάνω από 20 πολιτείες, καταλαμβάνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου.

Εσείς ξέρετε τη διαφορά; Το σήμα στους δρόμους που μπερδεύουν 9 στους 10 οδηγούς και κόβονται όλοι στα σήματα

Οι οδηγοί συχνά δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν δύο συγκεκριμένα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), τα οποία αν και μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, έχουν μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά.

Δύο Παρόμοια Σήματα που Δυσκολεύουν τους Οδηγούς

Ο παρακάτω γρίφος αφορά τους οδηγούς, είτε αυτοί είναι υποψήφιοι για την απόκτηση άδειας οδήγησης, είτε έχουν ήδη περάσει τις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις. Τα δύο σήματα μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες.

Η Διαφορά των Σημάτων Ρ-65 και Ρ-66

Στον ελληνικό ΚΟΚ, τα δύο σήματα περιγράφονται με τις κωδικές ονομασίες Ρ-65 και Ρ-66. Και στις δύο περιπτώσεις, εμφανίζεται η φιγούρα ενός ενήλικα και ενός παιδιού, καθώς και ενός ποδηλάτου σε μπλε φόντο. Αυτό που διαφέρει είναι η θέση των φιγούρων και η ύπαρξη μιας διαχωριστικής γραμμής στο σήμα Ρ-65.

Και οι δύο πινακίδες ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιστικών σημάτων και τοποθετούνται για να πληροφορούν τους χρήστες των οδών για ειδικές υποχρεώσεις, περιορισμούς ή απαγορεύσεις, στις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται.

  • Σήμα Ρ-65: Η παρουσία μιας λευκής γραμμής στο μέσον της πινακίδας ορίζει τις πλευρές στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Για παράδειγμα, αν οι πεζοί εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά, τότε εκεί πρέπει να κινούνται, αφήνοντας τη δεξιά πλευρά για τους ποδηλάτες και το αντίστροφο.

  • Σήμα Ρ-66: Η λευκή γραμμή απουσιάζει, οπότε δεν υπάρχει περιορισμός ή υποχρέωση για τους πεζούς και τους ποδηλάτες να κινηθούν σε μία συγκεκριμένη πλευρά του δρόμου.