Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Ποιους και πότε τους καλεί ο Στρατός – Αυτές είναι οι ηλικίες – Το ’96 με τα Ίμια η τελευταία

14:55
Εβίτα

Όλα όσα είναι γνωστά για την επιστράτευση στην Ελλάδα

Οι δύο αιματηροί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν καθημερινά για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης.

Advertisement

Τι θα συμβεί τις πρώτες ώρες στην Ελλάδα αν χρειαστεί να γίνει επιστράτευση;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τελευταία κινητοποίηση του εφεδρικού δυναμικού της χώρας πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Ιανουαρίου 1996, όταν σημειώθηκε το θερμό επεισόδιο στα Ίμια.

Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η επιστράτευση, οι διαδικασίες θα ενεργοποιηθούν άμεσα, με το κράτος να ανακοινώνει τις απαιτήσεις για την ένταξη των εφέδρων στις ένοπλες δυνάμεις. Οι πολίτες που καλούνται να φορέσουν χακί είναι συνήθως άνδρες που έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία και βρίσκονται σε κατάσταση εφεδρείας.

Advertisement

 

Advertisement

Ιστορικό της Επιστράτευσης στην Ελλάδα

Στις 30 Ιανουαρίου 1996, στις 23:55, διατάχθηκε μερική επιστράτευση της τοπικής εφεδρείας στην περιοχή της Θράκης και στα νησιά του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης, κλήθηκαν όλοι οι πυρήνες και οι έφεδροι της αυτομάτου ένταξης που διέμεναν τοπικά, καθώς και οι αναπληρωματικοί έφεδροι. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκαν επιτάξεις οχημάτων ή μέσων, ούτε και κινήσεις στελεχών που υπηρετούσαν στην ενδοχώρα προς τις μονάδες στα σύνορα.

Η λειτουργία του μηχανισμού κινητοποίησης του εφεδρικού δυναμικού χαρακτηρίστηκε ως άψογη, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (χιόνι στη Θράκη και βροχή στα νησιά του Αιγαίου). Η προσέλευση των εφέδρων ήταν εντυπωσιακή και άμεση, ενώ η αποστράτευσή τους πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα μέχρι το μεσημέρι, όπως αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

Advertisement

Πότε γίνεται η Επιστράτευση

Σύμφωνα με τον ελληνικό στρατό, η επιστράτευση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από το Σχέδιο Επιστράτευσης. Οι εφέδροι ενδέχεται να λάβουν από την Μονάδα Επιστράτευσης της περιοχής που διαμένουν, Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ) χρώματος πράσινου, λόγω της επιστρατευτικής τοποθέτησής τους σε κάποια μονάδα.

Ο κύριος σκοπός της επιστράτευσης είναι η ανάκληση, κατάταξη και τοποθέτηση των εφέδρων στις στρατιωτικές μονάδες, ώστε να καταστεί δυνατή η μετακίνηση των μονάδων στην πολεμική τους σύνθεση και οργάνωση.

Επιστράτευση: Οι ηλικίες

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η εφεδρεία του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευμένους και νόμιμα υποκείμενους σε επιστράτευση εφέδρους, οι οποίοι διακρίνονται ως εξής:

Advertisement

Οι έφεδροι τοποθετούνται μηχανογραφικά στις μονάδες από τη Διεύθυνση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανάλογα με τον τόπο διαμονής, την ειδικότητα και το βαθμό τους.

Ο συνολικός αριθμός των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών του Στρατού Ξηράς διακρίνεται σύμφωνα με την ηλικία σε:

Πρακτικά, οι εφέδροι με πράσινα φύλλα πορείας είναι οι πρώτοι που θα κληθούν, ενώ ακολουθούν εκείνοι με λευκά φύλλα, αν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», τα όρια ηλικίας μπορεί να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας. Δηλαδή, σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης, όλοι οι ικανοί να κρατούν όπλο καλούνται να πολεμήσουν.

Επιστράτευση: Πώς γίνεται και τι χρειάζεται

Η πρόσκληση των εφέδρων σε περίπτωση επιστράτευσης μπορεί να γίνει μέσω ανακοίνωσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, διαδίκτυο), με την τοιχοκόλληση προκηρύξεων ή με την επίδοση Φύλλου Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ).

Επιστράτευση: Διαδικασία Κλήσης

Αν η ανακοίνωση γίνει μέσω των Μέσων Ενημέρωσης, ο έφεδρος θα κληθεί με μία από τις συνθηματικές λέξεις που αναγράφονται στην κορυφή του Ειδικού Φύλλου Πορείας (ΕΦΠ). Οι πιθανές συνθηματικές λέξεις περιλαμβάνουν:

Για να επιβεβαιώσει ότι καλείται, ο έφεδρος πρέπει να εξετάσει αν οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία.

Σημειώσεις για τους Επιστρατευόμενους

Εφόσον κάποιος κληθεί σε επιστράτευση, πρέπει να λάβει υπόψη του τα εξής, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ):

  1. Διαχείριση Οικογενειακών Υποθέσεων: Να υπολογίσει το χρόνο που έχει στη διάθεσή του για να τακτοποιήσει άμεσες οικογενειακές υποθέσεις.
  2. Οδηγίες ΕΦΠ: Να μελετήσει προσεκτικά τις συνοπτικές οδηγίες που είναι γραμμένες στο ΕΦΠ.
  3. Απαραίτητα Έγγραφα και Αντικείμενα: Κατά την αναχώρηση για τη Μονάδα, πρέπει να έχει μαζί του τα εξής:
    • Τροφή για δύο ημέρες (ξηρά τροφή).
    • Την αστυνομική του ταυτότητα.
    • Τα επιστρατευτικά του έγγραφα.
    • Την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (εφόσον διαθέτει).
    • Ένα σακίδιο με τα προσωπικά του είδη.
  4. Άμεση Αναχώρηση: Να αναχωρήσει αμέσως για τη Μονάδα που αναγράφεται στο ΕΦΠ ή το Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ), προκειμένου να παρουσιαστεί εγκαίρως.

Επιστράτευση: Χρόνος Παρουσίας των Εφέδρων

Οι έφεδροι καλούνται να παρουσιαστούν στις στρατιωτικές μονάδες μέσω Φύλλων Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ), τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία οποιαδήποτε στιγμή εντός 24ώρου. Οι υπόχρεοι πρέπει να αναφέρουν τη θέση τους στη μονάδα που αναγράφεται στο ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που καθορίζεται.

Χρονικά Περιθώρια Παρουσίας

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις προς και από τη μονάδα είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται με ειδικά κουπόνια που περιλαμβάνονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

TAGS:
Advertisement