epidoma-600-eyro-choris-proypotheseis-se-oloys-toys-epistimones-amp-8211-telos-i-tilekpaideysi-meta-ton-salo-41179
11:33

Επίδομα 600 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους επιστήμονες – Τέλος η τηλεκπαίδευση μετά τον σάλο

11:33
Newsroom

Σκοιλ Ελικικου: Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταργείται η τηλεκατάρτιση. Όσον αφορά τους επιστήμονες, οι οποίοι έλαβαν μέρος, θα λάβουν κανονικά το ποσό των 600 ευρώ έκαστος. Μάλιστα, αυτό θα γίνει τελικά χωρίς τηλεκατάρτιση και προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να αρχίσει αξιολόγηση στα ΚΕΚ. Αυτό, διότι ξέσπασε σάλος για το επίπεδο κατάρτισης, με hashtag #Σκοιλ_Ελικικου.

Σκοιλ Ελικικου: Κριτική ΣΥΡΙΖΑ και αναφορά για σκάνδαλο από Αλέξη Τσίπρα

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης με αφορμή το πρόγραμμα, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να καταγγέλλει πριν μερικές ημέρες περιπτώσεις αδιαφάνειας στα προγράμματα κατάρτισης επιστημόνων, αναρτώντας screenshots στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Advertisement

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα «Ανεπαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω εξευτελιστικών προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος». Σε πρόσφατη συνέντευξή του άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για σκάνδαλο με τα Voucher, υποστηρίζοντας πως, ενώ η ευρωπαϊκή επιτροπή έδινε την δυνατότητα να ενταχθούν τα 800 ευρώ του επιδόματος στα προγράμματα ΕΣΠΑ και το ποσό αυτό να καταβληθεί και στους επαγγελματίες των έξι επιστημονικών κλάδων, στην Ελλάδα υπήρχε η «περίεργη διαμεσολάβηση των κέντρων κατάρτισης».

Κατά τον ίδιο, ο δημόσιος προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε κατά 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες αντί για 800 ευρώ θα πάρουν 600 ενώ άλλα 470 ευρώ (σ.σ κατ’ άτομο) θα πήγαιναν στα κέντρα κατάρτισης.

Advertisement

Advertisement

Σκοιλ Ελικικου: Δεν συντρέχει θέμα ηγεσίας στο υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Μαξίμου υπάρχει η αίσθηση ότι «εντοπίστηκε μία αστοχία». Όμως, η συγκεκριμένη διορθώθηκε. Αυτό, διότι το πρόγραμμα δεν επιτελούσε τους στόχους για τους οποίους είχε δρομολογηθεί. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως, δεδομένης της κατάργησης του προγράμματος, τα Κέντρα Κατάρτισης δεν θα λάβουν χρήματα για αυτό.

Προσθέτουν μάλιστα πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης των κέντρων θα διερευνηθούν και παλιότερα προγράμματα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, θα εξεταστεί η τιμολόγησή τους. Τέλος, επισημαίνουν πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα» με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σκοιλ Ελικικου: Ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Ήταν και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Advertisement

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Advertisement