Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΛΑΣ «Πάσχα στην πόλη» εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.
Επί ποδός 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ελέγχους, drones, ελικόπτερα και μπλόκα σε διόδια και κεντρικούς οδικούς άξονες, προσπαθούν να αποτρέψουν τις εξορμήσεις των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο έλεγχος γνησιότητας των πιστοποιητικών όσων επιχειρούν να ταξιδέψουν είναι άκρως σχολαστικός, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται πολύ τσουχτερά πρόστιμα.
Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφερειακή μετακίνηση κάνουν αναστροφή στα διόδια και γυρίζουν πίσω. Χτες 11.500 αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια, ενώ 60 έκαναν αναστροφή και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, καθώς δεν έφεραν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τη μετακίνησή τους.
Να σημειωθεί ότι από σήμερα εντείνονται οι έλεγχοι της αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας.
«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.