Η υπόθεση Βαγιώνη, στην οποία ένας πλούσιος βιομήχανος σκοτώνει με ξίφος τη φιλόλογο ερωμένη του, είχε συγκλονίσει την Ελλάδα.
Ειδικότερα, τον Μάιο του 1996, ο βιομήχανος Ιωσήφ Βαγιωνής καταδικάζεται σε 21 χρόνια φυλάκισης για την δολοφονία της ερωμένης του, Ελένης Πίσχου.
Δύο χρόνια πριν την κατάδίκη του, τον Φεβρουάριο του 1994, ο βιομήχανος και η ερωμένη του είχαν βρεθεί στο γραφείο του στη Λυκόβρυση και ο Ιωσήφ Βαγιωνής φώναξε τον φύλακα του εργοστασίου να ανέβει πάνω, γιατί «κάτι έπαθε η Νέλλη». Όταν ο φύλακας ανέβηκε, αντίκτισε την 33χρονη φιλόλογο νεκρή.
Οργισμένη η οικογένεια του θύματος για την αποφυλάκιση του δολοφόνου στην υπόθεση Βαγιώνη
Μετά από δυο μέρες, ο Ιωσήφ Βαγιωνής πήγε στην αστυνομία και ομολόγησε τη δολοφονία της Ελένης Πίσχου και το παράδοξο είναι πως ενώ αρχικά προφυλακίστηκε, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, προκαλώντας την οργή της οικογένειας της 33χρονης.
Στις 15 Μαρτίου 1996, ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση Βαγιώνη, αλλά και η αναπαράσταση του εγκλήματος, με τον Ιωσήφ Βαγιωνή να δηλώνει αθώος, υπογραμμίζοντας ότι το μοιραίο έγινε «κατά λάθος», την ώρα που προσπαθούσαν να αναπαραστήσουν μια σκηνή από την ταινία «Ο Σωματοφύλακας».
Αργότερα, ωστόσο, ο κατηγορούμενος εμφάνισε μια διαφορετική εκδοχή, λέγοντας ότι η Νέλλη Πίσχου «έπεσε μόνη της πάνω στο ξίφος», εξηγώντας πως την ώρα που η 33χρονη φιλόλογος του έλεγε για μια ακόμη φορά ότι θέλει να αυτοκτονήσει, εκείνος προέταξε το ξίφος λέγοντας της «βαρέθηκα να σε ακούω. Αν έχεις το κουράγιο καν’ το» και έπεσε πάνω στο ξίφος και πρόσθεσε ότι της μίλησε έτσι για να την αποτρέψει και αιφνιδιάστηκε.
Η μητέρα της άτυχης κοπέλας που παρακολουθούσε τη δική, πέταξε στον Βαγιωνή ένα παπούτσι της κόρης της που είχε μαζί της, φωνάζοντας «δολοφόνε».
Το Κακουργιοδικείο Χαλκίδας με ομόφωνη απόφασή του επέβαλλε στον Ιωσήφ Βαγιωνή ποινή κάθειρξης 17 ετών για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο» και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκισης, αλλά λόγω καλής συμπεριφοράς, η ποινή του μειώθηκε στα 17 χρόνια, 16 για τη δολοφονία της 33χρονης φιλόλογου και ένα έτος για παράνομη οπλοφορία, λόγω του ξίφους.
Η δίκη δεν τελείωσε εκεί, καθώς έναν χρόνο μετά την απόφαση, ο συνήγορος του Βαγιωνή, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος.
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είχε κατηγορήσει το δικαστήριο για «προαποφασισμένες απόψεις για την καταδίκη του κατηγορουμένου», με την πρόεδρο να του απαντάει «ήρθατε στο γραφείο μου και με απειλήσατε παρουσία της συναδέλφου μου κυρίας Μαρίας Γαλάνη».
Στις 14 Μαρτίου το 2014, ο Ιωσήφ Βαγιωνής αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά από έξι χρόνια στις φυλακές Κορυδαλλού και είχε αποφασιστεί η υποχρεωτική διαμονή στην κατοικία του και παρουσία το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.