Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Έως και 100% προστασία προσφέρει η νέα μάσκα του ΑΠΘ για το υγειονομικό προσωπικό

19:44
Newsroom

Με υψηλή αποτελεσματικότητα, έως και 100%, δημιουργήθηκε μάσκα αποστείρωσης εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η πιστοποίηση της μάσκας του ΑΠΘ έγινε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και η πρώτη κλινική μελέτη δοκιμής της, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο». Η μικροβιοκτόνος μάσκα φέρει την ονομασία VITER (Virus Terminator).

Advertisement

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύριο χαρακτηριστικό της συσκευής VITER αποτελεί ότι αποστειρώνει τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο αέρα, ώστε αν ο χρήστης της μάσκας είναι ασυμπτωματικός φορέας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 να μην μεταδίδει τον ιό.

Advertisement

Η συσκευή σχεδιάστηκε μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία των Τμημάτων Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τους καθηγητές Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Γκιβίση και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χρήστο Αντωνόπουλο και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία ΒΥΤΟΧ Α.Ε., στο πλαίσιο συμπράξεων του ΑΠΘ με τον ιδιωτικό τομέα.

Advertisement

«Η έκθεση ποιοτικού ελέγχου απέδειξε πως η συσκευή εξουδετερώνει έως το 100% του μικροβιακού και κατ’ επέκταση του ιικού φορτίου. Στις συνθήκες της πανδημίας COVID-19 που εξακολουθούμε διανύουμε, είναι προφανές ότι κάθε λειτουργός υγείας είναι απαραίτητος, πρέπει να προστατεύεται στον χώρο εργασίας του με κάθε δυνατό και κυρίως αποτελεσματικό τρόπο και κυρίως στην περίπτωση που νοσεί, αλλά είναι ασυμπτωματικός, να μην επιβαρύνει με επιπλέον ιικό φορτίο το περιβάλλον στο οποίο εργάζεται. Η συσκευή VITER αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο εργαλείο στη μάχη που δίνεται για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, με τον πρωτότυπο τρόπο λειτουργίας της και την εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκιβίσης.

Ήδη, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γκιβίση, μετά από επικοινωνία με τον διοικητή του Μποδοσάκειου Σταύρο Παπασωτηρίου, «η πρώτη κλινική εφαρμογή ήταν απολύτως επιτυχημένη, καθώς η χρήστης της μάσκας στο Μποδοσάκειο, ήταν η μοναδική από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δεν νόσησε με covid-19 τους τελευταίους μήνες».

Advertisement

TAGS:
Advertisement