Δεκάδες ήταν οι άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στις θάλασσες της χώρας. Είκοσι τρεις άνθρωποι έχασαν πρόσφατα, τη ζωή τους. Ο λόγος φυσικά δεν ήταν άλλος από τον πνιγμό. Ο πνιγμός 23 ατόμων σημειώθηκε μέσα στον τρέχοντα μήνα (Ιούνιος 2019).
Στη Βόρεια Ελλάδα και τη Χαλκιδική πνίγηκε μια 40χρονη γυναίκα. Η γυναίκα βρήκε θάνατο στα κύματα παραλίας της Χαλκιδικής, την περασμένη Κυριακή (23 Ιουνίου). Στην κεντρική Ελλάδα και τη Μαγνησία της Θεσσαλίας, μια 63χρονη έχασε τη μάχη με τη ζωή στα νερά του Παγασητικού κόλπου. Επίσης, ένας 20χρονος άνδρας πνίγηκε στο Πόρτο Ράφτη.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 67% των πνιγμών της περσινής σεζόν σημειώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα περισσότερα άτομα που έφυγαν από τη ζωή, ήταν μεταξύ των ηλικιών 20 – 24 ετών. Από εκεί και πέρα το 42% των ατόμων που πνίγηκαν, τα συγκεκριμένα περιστατικά σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες. Επίσης, σχεδόν όλοι (σ.σ. το 90%) βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από την ακτή. Από εκεί και πέρα, το 2018 στην Ελλάδα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ. Ο αριθμός των θανόντων ξεπέρασε τα 400 άτομα και πιο συγκεκριμένα έφτασε τους 413. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2017, 357 άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.
Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης της Lifeguard Hellas και σύμβουλος ναυαγοσωστικής της ΚΕΔΕ, ανέφερε: «Η μισή Ελλάδα χρειάζεται ναυγαγοσώστες και δεν έχει ενώ την ίδια στιγμή καθίσταται πιο πολύπλοκο να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης. Ζητείται δίπλωμα οδήγησης ταχυπλόου 30 ίππων όταν πουθενά στον κόσμο δεν χρειάζεται δίπλωμα για ταχύπλοα τέτοιας κατηγορίας, ενώ και το ωράριο είναι απαράδεκτο. Οι ναυαγοσώστες εγκαταλείπουν τα πόστα τους στις 17:30 ενώ οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο».