Ο τάφος που βρίσκεται στο νεκροταφείο των Ταξιαρχών, στον Βόλο, κρύβει ένα οικογενειακό δράμα και είναι ο πιο περίεργος.
Πρόκειται για το μνημείο που έχει ένα μαρμάρινο, μεγάλο τραπέζι και τρεις καρέκλες, που ανήκει στην οικογένεια του Νικόλαου Κοντού, ενός εκ των ισχυρότερων ανδρών στην Κεντρική Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, με την περιουσία του να φτάνει ως την Ρωσία και την Ελβετία.
Την ιστορία πίσω από τον συγκεκριμένο τάφο, κατέγραψε η αρχαιολόγος Βασιλεία Γιασιράν στο «Ιστορίες ζωής και θανάτου στο νεκροταφείο του Βόλου» και είδε ξανά το φως της δημοσιότητας από έναν χρήστη του Twitter με ένα thread, το οποίο αξίζει να διαβάσει κανείς.
Ο θρύλος που κυκλοφορεί για τον τάφο
Οι τρεις καρέκλες είναι αφιερωμένες στα τρία παιδιά της οικογένειας, που έχασαν την ζωή τους από την φυματίωση και η αιτία θανάτου «κρύφτηκε» πίσω από ένα θρύλο για το σαμιαμίδι που έπεσε μέσα στο γάλα τους, με αποτέλεσμα να πάθουν δηλητηρίαση.
Σημειώνεται ότι ο τάφος ήταν αρχικά στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, αλλά, το 1922, η μητέρα της οικογένειας, Περσεφόνη, ζήτησε να μεταφερθεί στον Βόλο, που ζούσε με τις δύο κόρες της, κάνοντας δωρεά μισού εκατομμυρίου δραχμών στο νοσοκομείο της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αρρώστια.
Ο πιο περίεργος τάφος στον Βόλο
Στο νεκροταφείο των Ταξιαρχών στον Βόλο υπάρχει ένας διαφορετικός τάφος. Ανάμεσα στις προτομές, τους σταυρούς και τα μάρμαρα, βρίσκεται ένας που μοιάζει με τραπεζαρία. Και όντως είναι.
Το ιδιαίτερο αυτό ταφικό μνημείο κρύβει από πίσω του μια ανθρώπινη τραγωδία. Είναι 1895. pic.twitter.com/ZVzpgSGXT5
— τούβλο (@touvlo_) November 30, 2022
Μέσα σε 2 χρόνια ο Νικόλαος Κοντός και η Περσεφόνη κηδεύουν τα τρία παιδιά τους, τον Κωνσταντίνο, την Ελένη και την Κατίνα. Πεθαίνουν από την αρρώστια.
Η εποχή, ωστόσο, είναι ιδιαίτερη. Όπως εξηγεί η αρχαιολόγος Βασιλεία Γιασιράνη η οποία για χρόνια ερευνά την ιστορία..
— τούβλο (@touvlo_) November 30, 2022
..και πιο συγκεκριμένα της Ελβετίας. Είναι εκεί που τελικά μεταφέρεται ένα από τα παιδιά για να θεραπευτεί από τη φυματίωση, καθώς στην Ελλάδα εκείνη την εποχή δεν υπάρχει θεραπευτήριο. Δεν τα καταφέρνει όμως.
Η οικογένεια αποφασίζει λοιπόν να δημιουργήσει έναν μύθο.
— τούβλο (@touvlo_) November 30, 2022
Ένα μαρμάρινο τραπέζι και γύρω τους τρεις καρέκλες. Πίσω τους αναγράφονται τα τρία ονόματα των παιδιών που χάνονται: Κωνσταντίνος, Ελένη, Κατίνα.
Κάτω από την τραπεζαρία έχει σκαλιστεί το σαμιαμίδι, ενώ πάνω της υπάρχει ανάγλυφος χάρτης της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα..
— τούβλο (@touvlo_) November 30, 2022
..το 1922 η μητέρα των παιδιών, Περσεφόνη, ζητά να μεταφερθεί το ταφικό μνημείο στον Βόλο όπου και ζει μόνιμα με τις δύο τις κόρες. Την ίδια ώρα κάνει δωρεά μισού εκατομμυρίου δραχμών -τεράστιου ποσού για την εποχή- στο νοσοκομείο του Βόλου για να αντιμετωπιστεί η αρρώστια..
— τούβλο (@touvlo_) November 30, 2022
..χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στην Κεντρική Ελλάδα.
Σήμερα η μαρμάρινη τραπεζαρία είναι ένα από τα διασημότερα μνημεία του νεκροταφείου των Ταξιαρχών στο Βόλο, που έχει σταματήσει να λειτουργεί το 2000.
— τούβλο (@touvlo_) November 30, 2022