Νεκρά ψάρια, της οικογένειας «Epinephelidae» – δηλαδή ροφούς, στήρες και σφυρίδες, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με την Ιογενή Εγκεφαλοπάθεια, έχουν κατακλύσει τις παραλίες πολλών νησιών της Ελλάδας.
Ειδικότερα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει καταγραφεί ανησυχητική αύξηση στη θνησιμότητα των εν λόγω ψαριών, με μεγάλο αριθμό να εκβράζονται στις ακτές και να παρατηρούνται ετοιμοθάνατα ψάρια στην επιφάνεια της θάλασσας.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε παραλίες στην Κρήτη, κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, αλλά και νησιά των Κυκλάδων, όπως η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος.
Σε παραλία της Άνδρου, βίντεο κατέγραψε σχεδόν δέκα μεγάλους ροφούς σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, προχθές, Σάββατο, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Πριν λίγες ημέρες, ψαράς από την Ανατολική Κρήτη βρήκε νεκρά ψάρια, άλλα στην επιφάνεια και άλλα στον πάτο της θάλασσας, σε προχωρημένη σήψη, αλλά και ορισμένα μισοπεθαμένα. Ένα από αυτά, μάλιστα, είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία.
Περιβαλλοντική καταστροφή από τα νεκρά ψάρια
Η Ιογενής Εγκεφαλοπάθεια, αν και δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, θέτει σοβαρά ζητήματα για την αλιεία, το περιβάλλον και την οικονομία.
Σύμφωνα με το boatfishing.gr, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας και τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Σητεία για την Ιογενή Εγκεφαλοπάθεια, η οποία θεωρείται η αιτία της αυξημένης θνησιμότητας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με συμμετοχή ερευνητών, βιολόγων, στελεχών του Λιμενικού Σώματος και εκπροσώπων των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών αλιέων.
Ο Δρ. Παντελής Καθάριος (ΕΛΚΕΘΕ) υπογράμμισε ότι “ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται”.
Η Δρ. Νότα Περιστεράκη (Βιολόγος – Ιχθυολόγος) ζήτησε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για τη συστηματική αποτύπωση του φαινομένου, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Η Ελένη Ψόχιου (Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας Λασιθίου) εξήρε την πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Σητείας, σημειώνοντας την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι επαγγελματίες αλιείς, μέσω του προέδρου τους Δημήτρη Τσιριγώτη, εξέφρασαν έντονη ανησυχία, καθώς η συνεχής επιδείνωση του φαινομένου απειλεί άμεσα την επιβίωσή τους. Οι αλιείς παρατηρούν το υδάτινο στοιχείο να αλλάζει δραματικά, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική, δεδομένου ότι η Σητεία εξαρτάται από το υδάτινο στοιχείο και τόνισε την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Τέλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σητείας Μανώλης Αιλαμάκης, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης και δράσης για την άμεση και ορθολογική αντιμετώπιση του φαινομένου.
“Μην τα αγγίξετε”: Αποκαλύφθηκε η αηδιαστική αλήθεια για τις μαύρες μπάλες που ξεβράστηκαν σε παραλίες
Συναγερμό προκάλεσε τον περασμένο μήνα, σε τουλάχιστον 7 διάσημες παραλίες της Αυστραλίας, όταν λουόμενοι απομακρύνθηκαν, αφού οι ναυαγοσώστες εντόπισαν χιλιάδες μυστηριώδεις μαύρες μπάλες, προκαλώντας κλείσιμο και προσπάθειες καθαρισμού.
Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) αποκάλυψε ότι οι μαύρες μπάλες – αρχικά θεωρούνταν κατασκευασμένες από πίσσα – ήταν στην πραγματικότητα μίνι «fatbergs», αποτελούμενες από ανθρώπινα κόπρανα, μεθαμφεταμίνη, ανθρώπινα μαλλιά, λιπαρά οξέα και απορρίμματα τροφίμων, μεταξύ εκατοντάδων άλλων άθλιων και μπερδεμένων ουσιών.
Η Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νέας Νότιας Ουαλίας (EPA) προειδοποίησε για πρώτη φορά τους κατοίκους του Σίδνεϊ να αποφεύγουν να κολυμπούν ή να αγγίζουν τις μπάλες στις 17 Οκτωβρίου, αφού εντοπίστηκαν σε επτά παραλίες, συμπεριλαμβανομένης της φημισμένης παραλίας Bondi της πόλης.
Σε εκείνο το στάδιο το περιεχόμενό τους ήταν «ένα μυστήριο» και οι τοπικοί αξιωματούχοι διέταξαν μια σειρά δοκιμών για να μάθουν τι ήταν και από πού προέρχονταν.
Οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι κατασκευάστηκαν από μη επεξεργασμένο πετρέλαιο, ενδεχομένως από πετρελαιοκηλίδα, ωστόσο περαιτέρω επεξεργασία αποκάλυψε μια διαφορετική, πιο αηδιαστική, σύνθεση».
Οι μπάλες ήταν σύμφωνες με fatbergs, παγωμένες μάζες λιπών, ελαίων και λιπαρών ουσών που μπορούν να συσσωρευτούν στα λύματα, έγραψαν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι η παρουσία τους υπογραμμίζει το ζήτημα της ρύπανσης κατά μήκος της ακτογραμμής του Σίδνεϊ.
«Δεν θα ήθελα να κολυμπήσω μαζί τους», δήλωσε ο Donald στο 9News.
Τα Fatbergs έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Το 2021, ένα τεράστιο fatberg 330 τόνων έσπειρε τον όλεθρο στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου όταν έφραξε έναν υπόνομο της πόλης για εβδομάδες.
Ωστόσο, αυτά τα fatbergs του Σίδνεϊ δεν ήταν συνηθισμένα. Οι σταγόνες περιείχαν τα πάντα, από περιττώματα μέχρι ψυχοφάρμακα, έγραψαν οι επιστήμονες.
Από πού προήλθαν αυτές οι χονδροειδείς μπάλες παραμένει ένα μυστήριο.
Οι μπάλες πιθανότατα προήλθαν από «μια πηγή που απελευθερώνει ανάμεικτα απόβλητα», σύμφωνα με δελτίο τύπου της EPA την Τετάρτη.
«Οι αρχές έχουν εξετάσει διάφορες πιθανές αιτίες, όπως μια διαρροή στη ναυτιλία ή την εκροή λυμάτων», ανέφερε η δήλωση.
«Ωστόσο, λόγω της πολύπλοκης σύνθεσης των σφαιρών και του χρόνου που έχουν περάσει στο νερό, οι δοκιμές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την ακριβή προέλευσή τους».