Αδέσποτα: Το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων επιχειρεί να λύσει το Τοπικό Συμβούλιο Άμφισσας με την πρόταση που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες.
Αδέσποτα: Μια ανατρεπτική νομοθεσία
Ο κ. Βενετσάνης αντιλήφθηκε πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και δεν λύνεται με ημίμετρα. Έτσι ο ίδιος πρότεινε την υιοθέτηση μιας λύσης που έχει βρεθεί. Η λύση αυτή έχει υιοθετηθεί από πολλες χώρες του εξωτερικού. Τελευταία μάλιστα, οι λύσεις αυτές άρχισαν να συζητούνται και στην ΚΕΔΕ.
Advertisement
Ο πρόεδρος του Τ.Σ. χθες πρότεινε τη μείωση κατά 50% στους λογαριασμούς του νερού για όσους υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα. Η μειωση αυτή θα ισχύει κατά όλη την διάρκεια ζωής του ζώου. Επιπλέον επιχειρήσεις που υιοθετούν αδέσποτα για φύλαξη θα έχουν μειωση κατά 40%.
Βλέπουμε για πρώτη φορά να δινονται ισχυρά κίνητρα για την εξάλειψη του προβλήματος. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως το κόστος που επιβαρύνει τον δήμο για περίθαλψη, εμβολιασμό και την τροφή των αδέσποτων υπερβαίνει κατά πολύ τις μειώσεις. Έτσι ο δήμος δεν θα χάσει λεφτά.
Advertisement
Ανεξαρτήτως ποια θα είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Τοπικό έκανε την προσπάθειά του για την επίλυση του προβλήματος.
Advertisement
Αδέσποτα: Παρακάτω είναι τα κίνητρα που δίνονται για την απόκτηση ενός αδέσποτου σκύλου :
Η υιοθεσία (πιστοποιημένων από κτηνίατρουςβάση του άρθρου 46 παραγράφου ιε του Νόμου 4039/2012 ) αδέσποτων σκύλων από δημότες του Δήμου Δελφών εξασφαλίζει την απαλλαγή της υποχρέωσής τους σε ποσοστό 50% ( πενήντα τοις εκατό ) από τους φόρους –τέλη που προκύπτουν από τη κατανάλωση νερού(ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ). Το χρονικό διάστημα απαλλαγής τους, προσδιορίζεται από τη μέρα υιοθεσίας ως και τη μέρα του θανάτου του συγκεκριμένου σκύλου.
Η υιοθεσία (πιστοποιημένων από κτηνίατρους βάση του άρθρου 46 παραγράφου ιε του Νόμου 4039/2012 ) αδέσποτων σκύλων (που ανήκουν σε ράτσες επιθετικών σκύλων ή σκύλων που μπορούν να εκπαιδευτούν ως φύλακες γεγονός το οποίο θα πιστοποιεί η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς ), (παρ. στ΄ του άρθρου 1 του Ν. 4039/2012 ) από επιχειρήσεις του Δήμου Δελφών ( , Ε.Π.Ε, Ο.Ε, Ε.Π.Ε και ιδιωτικών επιχειρήσεων με μέγιστο αριθμό εργαζομένων τα πέντε άτομα. Εξαιρούνται οι Α.Ε ) εξασφαλίζει την απαλλαγή της υποχρέωσής τους σε ποσοστό 40% ( σαράντα τοις εκατό ) από τους φόρους –τέλη που προκύπτουν από τη κατανάλωση νερού(ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ). Το χρονικό διάστημα απαλλαγής τους, προσδιορίζεται από τη μέρα υιοθεσίας ως και τη μέρα του θανάτου του συγκεκριμένου σκύλου.
Η υιοθεσία περισσοτέρων του ενός αδέσποτου σκύλου δεν επηρεάζει το ποσοστό απαλλαγής των παραπάνω ιδιωτών ή των παραπάνω επιχειρήσεων από τις συγκεκριμένες προαναφερθείσες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτήτων.
Πλήρη συμμόρφωση των ιδιοκτητών στο νόμο 4235/2014 ΦΕΚ Α 32.
Μία φορά τουλάχιστον το μήνα έπειτα ή όχι από προειδοποίηση η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς ( βάση του άρθρου 9 παράγραφος 12 .α του νόμου4235/2014) θα πραγματοποιεί επίσκεψη στο χώρο φιλοξενίας του σκύλουγια έλεγχο του τρόπου διαβίωσης αυτού και εξακρίβωσης της συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη στο νόμο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης βάση του Νόμου 4235/2014- ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014 που τροποποιεί το άρθρο 46 ν.4039/2012 ( Α 15) θα επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες αυτών.
Αδέσποτα: Ποια είναι τα κίνητρα και τα οφέλη του Δήμου Δελφών
Αυτή τη στιγμή το σύνολο των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αριθμεί περί τα 75 σκυλιάστη Δ .Κ Άμφισσας. Τα ρολόγια – μετρητές της ίδιας Κοινότητας αριθμούνται στα 2.500 ρολόγια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν όλα τα παραπάνω αδέσποτα ζώαυιοθετηθούν τα έσοδα του Δήμου Δελφών που θα επηρεαζόντουσαν από τη Δ .Κ Άμφισσας θα αφορούσαν ποσοστό 2.8% επί των εσόδων που προκύπτουν μόνο από τη συγκεκριμένη Κοινότητα ενώ η μέγιστη απώλεια εσόδων θα αγγίζει το 1.4%.
Tα υπάρχοντα σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τη σημαντικότητά τους ενώ το κόστος αυτών με το οποίο επιβαρύνεται Ο Δήμος Δελφών πιθανόν να μειωθεί αισθητά .
Τα καταφυγια αδέσποτωνείναι για προσωρινή λύση και είναι υπερπληθής. Με τα παραπάνω βήματα μπορεί να καταφερθεί η εξάλειψη του προβλήματος αυτού στα καταφύγια αυτά.
Advertisement
Σύμφωνα με το ΣΤΕ σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από επίθεση αδέσποτουσκύλου ευθύνεται κατ’ αρχήν ο οικείος δήμος. Αν τα όργανα του δήμου γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την παρουσία αδέσποτων σκύλων στην περιοχή όπου συνέβη το ατύχημα και παρά ταύτα παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Κατά συνέπεια το EKEO συμβουλεύει τους πολίτες να ενημερώσουν εγγράφως το Δήμο τους. Αυτό ως αναφορά τα αδέσποτα σκυλιάτης περιοχής έτσι ώστε να μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση.