eklaigan-oloi-otan-toys-eidan-metanastis-vriskei-ton-aderfo-toy-poy-nomize-oti-pethane-sto-nayagio-tis-pyloy-160484
14:45

Έκλαιγαν όλοι όταν τους είδαν: Μετανάστης βρίσκει τον αδερφό του που νόμιζε ότι πέθανε στο ναυάγιο της Πύλου

14:45
Εύη Κουρίδου

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το πανελλήνιο εικόνες από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.

Οι έρευνες που έγιναν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, με σκοπό να βρεθούν κι άλλοι μετανάστες από όσους επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος, ήταν άκαρπες.

Advertisement

Όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για επιζώντες λιγοστεύουν, αφού το ναυάγιο έγινε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου.

Συνολικά 68 άτομα μεταφέρονται αυτή την ώρα προς τη δομή της Μαλακάσας, ανάμεσά τους και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταβούν σε δομές ανηλίκων.

Advertisement

Την ίδια ώρα, συγγενείς συνέχιζαν να έρχονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, για να αναζητήσουν τους δικούς τους. Ανάμεσά τους ο Φάρντι που στάθηκε στα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί και προσπαθούσε να αγκαλιάσει τον αδερφό του, Μοχάμεντ, που διασώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο.

Advertisement

Με δάκρυα στα μάτια, τα δύο αδέρφια κρατούσαν ο ένας το πρόσωπο του άλλου και αγκαλιάζονταν. Ο Φάρντι, Σύρος πρόσφυγας, ήρθε από την Ολλανδία για να ψάξει και τελικά να βρει τον 18χρονο αδερφό του, Μοχάμεντ, που επέβαινε στο σκάφος που βυθίστηκε. Ο Μοχάμεντ είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και ο τελικός του προορισμός ήταν η Ιταλία. Δεν έφτασε ποτέ εκεί, αλλά διασώθηκε της τραγωδίας.

Δείτε τη συγκινητική στιγμή που κατέγραψε η κάμερα του Mega

Στη Μαλακάσα μεταφέρονται οι διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο

Λίγο μετά τις 08:30, οι μετανάστες, όλοι ηλικίας από 16-40 ετών άρχισαν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Νωρίτερα, είχαν βγει έξω από τον χώρο που είχε διαμορφωθεί και διέμεναν κρατώντας σε σακούλες όσα προσωπικά τους αντικείμενα κατάφεραν να περισώσουν μετά το ναυάγιο και περίμεναν να δώσουν τα στοιχεία τους.

Advertisement

Από 20 έως 40 ετών οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές

Με τη σύλληψη εννέα διακινητών χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα γράφτηκε ένα ακόμη κεφάλαιο της πρωτοφανούς τραγωδίας με το ναύαγιο στην Πύλο που συνέβη σε διεθνή ύδατα.

Πιο συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε εννέα άνδρες που βρίσκονται ανάμεσα στους 104 διασωθέντες. Είναι Αιγύπτιοι ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, μέλη του πληρώματος του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Advertisement

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

ναυάγιο

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Modus Operandi

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Λιμενικού, το modus operandi για τη μεταφορά μεταναστών από τη Λιβύη στην Ιταλία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 2-3 χρόνια και οι παράνομες μεταφορές αυξάνουν όσο κυλάει ο χρόνος. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν εντοπιστεί 10 τέτοιου είδους μεταφορές.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Frontex, η λύση ώστε να σταματήσουν οι μεταφορές μεταναστών πρέπει να δοθεί από ψηλά.

«Δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα μόνο επιχειρησιακά. Χρειάζεται πρόληψη. Οι Βρυξέλλες πρέπει επιτέλους να λάβουν μέτρα, να σπάσουν αβγά», υποστηρίζουν στελέχη της Frontex και του Λιμενικού. Ένα πρώτο μέτρο θα ήταν να μην έχουν δικαίωμα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο όσοι μεταφέρονται παράνομα στην Ευρώπη, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά».

Για την έρευνα και διάσωση επισημαίνεται και όσα λέχθηκαν γιατί δεν επενέβη το Λιμενικό να σταματήσει τον πλου του θανάτου, αναφέρεται από κύκλους του Λιμενικού ότι «με τη βία δεν μπορούν να παρέμβουν. Δεν προβλέπεται από καμία διεθνή σύμβαση».

Το περιστατικό στην Κρήτη

Κύκλοι του Λιμενικού ανέφεραν στο protothema.gr ότι εφόσον δεν ζήτησαν βοήθεια και πόσο μάλλον δεν δέχτηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να παρακολουθούν το σκάφος που έπλεε στα διεθνή ύδατα.

Ως παράδειγμα για το τι θα είχε συμβεί εάν δέχονταν βοήθεια έφεραν το περιστατικό που εκτυλισσόταν με άλλους μετανάστες στην Κρήτη την ώρα που εξελισσόταν η τραγωδία ανοιχτά της Πύλου. Εκεί 80 μετανάστες ζήτησαν τη συνδρομή του Λιμενικού και διεσώθησαν όλοι, αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες, με τους ανέμους να πνέουν με ένταση 6 μποφόρ. Έχουν συλληφθεί δύο διακινητές.

Τις βραδινές ώρες την 13/06/23, οι Λιμενικές Αρχές Αγίας Γαλήνης και Παλαιόχωρας για ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή “ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ” Ηρακλείου Ν-ΝΔ ν. Κρήτης, με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Άμεσα, για την περιοχή απέπλευσαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε το ανωτέρω ιστιοφόρο σκάφος και το συνόδευσε με ασφάλεια στους Καλούς Λιμένες ν. Κρήτης. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 80 αλλοδαποί, όλοι καλά στην υγεία τους, 79 εκ ων οποίων μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο (αίθουσα λιμενεργατών Ηρακλείου), ενώ μία εγκυμονούσα εξ΄ αυτών, έχει μεταφερθεί προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Κατά δήλωση των επιβαινόντων, εκίνησαν πρώτες πρωινές ώρες της 10/06/2023 από τη περιοχή της Αττάλειας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Το εν λόγω ιστιοφόρο, μετά την αποβίβαση των επιβαινόντων, παρουσίασε εισροή υδάτων και παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης της ζημιάς, βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του σε ασφαλή περιοχή, χωρίς να διαπιστωθεί θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί, για παράβαση του άρθρου 83 Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 30 Ν. 4251/14 “Διευκόλυνση” σε συνδυασμό με το άρθρο 45 Π.Κ. “Συναυτουργία”, του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση” και του άρθρου 187 Π.Κ. “Εγκληματική οργάνωση”.