Ειρήνη Παπά: Η γέννησή της σημειώθηκε στις 3 Σεπτεβρίου του 1926 στο χωριό Χιολομόδι Κορινθίας. Υπήρξε το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Οι γονείς της ήταν δάσκαλοι. Η γιαγιά και η μητέρα της ήταν γυναίκες της τέχνης, μαθαίνοντάς της ζωγραφική. Από την άλλη, ο πατέρας της, της έμαθε πράγματα για την αρχαία Ελλάδα.
Τα πατέρας της πίστευε στην ισότητα των δύο φύλων και έτσι μεγάλωνε και τις κόρες του, οι οποίες περνούσαν τα καλοκαίρια τους κοντά στη φύση, την οποία λάτρευαν.
Η γυναίκα που αργότερα έγινε διδάκτωρ Πανεπιστημίου (σ.σ. της Ρώμης), ανέφερε: «Διδάχθηκα την ασέβεια από τον πατέρα μου. Με έμαθε πως υπάρχει μόνο μία αριστοκρατία, του πνεύματος. Δεν υπάρχουν κύριοι και επίσημοι, αλλά άνθρωποι. Με έμαθε ότι ο σεβασμός με υποτιμάει, ενώ η αγάπη με εξυψώνει».
Από τα ποιήματα και τη μετακόμιση στην Αθήνα, στην εφηβεία και από εκεί η αγάπη για την ενασχόληση, με την υποκριτική. Ήθελε να γίνει ηθοποιός. Η μητέρα της δεν ήθελε, όμως, να γίνει με τίποτα αυτό, πράξη.
Ωστόσο, η Ειρήνη πήγε στη σχολή Ροντήρη, όπου είχε δάσκαλο και τον ίδιο τον Ροντήρη. Η Ειρήνη Παπά δεν ήθελε να γίνει ένα στρατιωτάκι της υποκριτικής. Ήθελε να το κάνει, με το δικό της τρόπο και το πέτυχε.
Ειρήνη Παπά: Ο Αλέκος Σακελλάριος και η επιθεώρηση
Ο Αλέκος Σακελλάριος την είδε να παίζει στον Μάκβεθ, τον τελευταίο χρόνο της σχολής. Ο ίδιος της ζήτησε να συμμετέχει σε επιθεώρηση, που ήταν αντίθετη με την παιδεία της. Τελικά, είπε το «ναι» Πάντως, ο Σακελλάριος γράφει στην αυτοβιογραφία του ότι δεν την είδε πρώτη φορά στη Σχολή της, αλλά στο Σύνταγμα να περπατά. Μάλιστα, την περιέγραφε ανέφερε σε αυτή για την Ειρήνη Παπά πως ήταν «ένα πανέμορφο πλάσμα με ένα απλό μακρύ φόρεμα, όλο πτυχώσεις, που κινιόταν με μεγαλοπρέπεια και συνάμα απλότητα. Σαν να ζωντάνεψε μια Καρυάτιδα». Αυτό ήταν! Ο χαρακτηρισμός της Καρυάτιδας, θα την ακολουθεί για μια ζωή.
Ειρήνη Παπά: Η πρώτη ταινία και ο μύθος
Το ντεμπούτο της το έκανε στην ταινία του Φίνου, «Χαμένοι Άγγελοι», με την οποία η Παπά ξεκίνησε να πλάθει το μύθο της.
Το 1951 συμμετέχει στη «Νεκρή Πολιτεία», με την ταινία να αποτελεί μέρος του Φεστιβάλ των Καννών. Το 1952, η Ειρήνη κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Η συμμετοχή της στις ταινίες ξεπέρασε τις 100 σε αριθμό. Η Ειρήνη δημιουργεί σε όποια χώρα πηγαίνει, παίζοντας οποιονδήποτε ρόλο. Κορυφαίες παραγωγές ανά τον κόσμο (Τσινετσιτά, το Χόλιγουντ, Γιουγκοσλαβία, Λίβανος, Μαρόκο, Βραζιλία, Αυστραλία, Πορτογαλία). Δίπλα σε κορυφαίους ηθοποιούς (Μάρλον Μπράντο, Ιβ Μοντάν, Γκρέγκορι Πεκ, Άντονι Κουίν, Τζέιμς Κάγκνεϊ)>
Στο Μπρόντγουέι, το 1967, διαπρέπει, με το έργο «Εκείνο το καλοκαίρι, εκείνο το φθινόπωρο». Γίνεται η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη. Τα βραβεία και οι διακρίσεις είναι φυσικό επακόλουθο. Βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης στο Φεστιβάλ των Κανών το 1962 για την «Ήλεκτρα». Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου το 1969 για το «Ζ», του Κώστα Γαβρά. Λαμβάνει τίτλο «Γυναίκα της Ευρώπης», το 2000, «Χρυσό Λέοντα» της Μπιεννάλε Θεάτρου Βενετίας, για τη γυναίκα που σε 50 χρόνια στάθηκε στα ίσια με όλες τις μεγάλες ηρωίδες που ενσάρκωσε κι εκείνες την αγάπησαν.
Το 1955, ο Κωστής Στεφανόπουλος τη βραβεύει με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Το 2008 δέχεται το «Βραβείο Ρώμη» στο αρχαίο θέατρο της «Όστια Αντίκα».
Πρόκειται για ηθοποιό, με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά στην αρχαία τραγωδία. Τόσο δυνατά, που ο Πάπας Βενέδικτος την προσκάλεσε στην Καπέλα Σιξτίνα για να της ζητήσει να μεταδώσουν με την Τέχνη τους, το μήνυμα του Θεού.
Ειρήνη Παπά: Η Προσωπική ζωή και τα παιδιά που δεν απέκτησε
Δεν μιλούσε ποτέ για την προσωπική της ζωή, για γάμους και για παιδιά. Το μόνο που ήταν γνωστό ήταν πως στα 18 της παντρεύτηκε τον Άλκη Παπά. Μπορεί, ο γάμος τους να μην κράτησε, αλλά η ίδια κράτησε το επίθετό του.
Μάρλον Μπράντο, Άντονι Κουίν, Αγά Χαν ήταν τρελά ερωτευμένοι μαζί της. Ωστόσο, το μόνο που ανέφερε η ίδια, το 2002, ήταν πως ήταν ερωτευμένη, με έναν νεότερο άντρα, κάποια στιγμή στην Ιταλία.
Η Ειρήνη Παπά δεν έκανε ποτέ παιδιά. Ζούσε έντονα τη ζωή της, με πάθος, τσιγάρα, ξενύχτια, διασκεδάσεις και ταξίδια. Ήθελε να ζήσει όσο πιο έντονα γίνεται τη δική της ζωή. Λάτρευε τη Ρώμη, όμως, πάνω από όλα είχε την Αθήνα.
Ειρήνη Παπά: Η αλήθεια για τη μάχη με το Αλτσχάιμερ
Η ανιψιά της Ειρήνης Παπά, Μέλια Τατάκη, δήλωσε πρόσφατα: «Είμαστε πολύ λυπημένοι. Παρουσιάζεται μια θλιβερή εικόνα μιας γυναίκας που, σε αντίθεση με αυτό που γράφεται, ζει με αξιοπρέπεια, δύναμη και περιβάλλεται από πολλή αγάπη. Ναι, η Ειρήνη έχει Αltzheimer. Η αρρώστια δεν είναι ντροπή και μπορεί να συμβεί αναπάντεχα στον καθένα. Εδω και πέντε χρόνια το έχουμε χειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή και πάντοτε διακριτικά. Γιατί να γράφονται τώρα τόσες ανακρίβειες; Χωρίς οι αρθρογράφοι να μπαίνουν καν στον κόπο να επαληθεύσουν τις “πληροφορίες” τους».
Μέλια Τατάκη: «Δεν είναι παραμελημένη»
Σχετικά με το πως ζει σήμερα, η Ειρήνη Παπά, η ανιψιά της, δήλωσε: «Δεν είναι κατάκοιτη και ασφαλώς καθόλου παραμελημένη. Το αντίθετο. Την φροντίζουν τρεις ακόμη γυναίκες και ένας φυσιοθεραπευτής που την γυμνάζει συστηματικά 5 φορές την εβδομάδα. Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και αυτό μας έχει στεναχωρήσει πολύ Η ίδια κρατούσε πάντοτε την ιδιωτική της ζωή μακριά από τη δημοσιότητα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς τώρα που νοσεί. Είναι η αδελφή της μητέρας μου. Η αγαπημένη μου θεία. Έχει πάντα την απόλυτη αφοσίωση και την φροντίδα μου και την αγάπη όλων των ανιψιών της. Το ότι είναι ζωντανή και σε ζηλευτή φυσική κατάσταση είναι μόνο από αγάπη».