einai-oristiko-telos-epochis-gia-tin-dei-amp-8211-i-ektakti-anakoinosi-gia-to-reyma-334223
23:40

Είναι οριστικό: Τέλος εποχής για την ΔΕΗ – Η έκτακτη ανακοίνωση για το ρεύμα

23:40
Enimerotiko

Η ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της στην Ελλάδα και θα διακοπεί οριστικά μέχρι το 2026, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αλέξιος Παΐζης, από τη Θεσσαλονίκη.

Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Advertisement

Όπως υπογράμμισε, από το βήμα του συνεδρίου «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit – Making pathways to prosperity, solidity and cohesion for south-east Europe» κρίνεται αναγκαία η άμεση δρομολόγηση δημιουργίας νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου, «μιας και θα είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη για να μας βοηθούν».

Advertisement

Σχετικά με το θέμα του λιγνίτη, ο ίδιος επεσήμανε ότι μπορεί να διατηρήσουμε τα εναπομείναντα εργοστάσια μόνο ως απόθεμα, προκειμένου να μπορούμε να διασφαλίζουμε την επάρκεια.

Advertisement

Αντικαθίσταται η ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη

Ωστόσο, η παραγωγή από λιγνίτη ολοένα και μειώνεται «και αυτό είναι σωστό, γιατί κάθε τεχνολογία έχει τον κύκλο ζωής της και πλέον απαιτείται αυτός να κλείσει», σημείωσε.

Advertisement

Αναφερόμενος στο ενεργειακό μείγμα, ανέφερε ότι το 2010, αυτό αποτελούταν από 45% λιγνίτη και 5% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σήμερα τα αντίστοιχα νούμερα είναι «λιγότερο από 10% λιγνίτη και 40% ΑΠΕ», ενώ το φυσικό αέριο, φτάνει σήμερα στο 30% από 10% πριν από 14 χρόνια.

Όσον αφορά την ενέργεια που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τόνισε ότι το 2010 παρήγαν το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που όμως ήταν παραπλανητικό «και δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Τα θέματα όμως με την ξηρασία παρουσιάζονται τώρα και δεν είναι φαινόμενα του 2024, αλλά έχουν εξελιχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

Advertisement

Για την ξηρασία και τα προβλήματα που δημιουργεί, εξήγησε πως «ένας τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε είναι να δημιουργήσουμε νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Υπάρχει δυνατότητα στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε υποδομή αποθεμάτων και αυτές οι μονάδες να λειτουργούν σήμερα συμπληρωματικά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο, που είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή. Οπότε μπορούμε να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που θα μας δίνει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων με το φυσικό αέριο».

Ετοιμαστείτε για τον ενεργειακό «Τειρεσία»: Τι αλλάζει και ποιοι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα με το νέο έτος

Ενεργειακός Τειρεσίας: Νέες ρυθμίσεις για απλήρωτους λογαριασμούς και στρατηγικούς κακοπληρωτές

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούν στην εφαρμογή του «ενεργειακού Τειρεσία» για τη διαχείριση των απλήρωτων λογαριασμών. Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να αξιολογούν το πιστωτικό προφίλ των καταναλωτών, προστατεύοντας τους συνεπείς πελάτες από τις οικονομικές συνέπειες που δημιουργούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Βάσει του νέου κώδικα προμήθειας, καταναλωτές που έχουν αφήσει οφειλές σε τουλάχιστον τρεις παρόχους ενέργειας τα τελευταία πέντε χρόνια χαρακτηρίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλλαγή παρόχου απαγορεύεται. Ακόμη και αν έχει ζητηθεί διακοπή παροχής, οι οφειλέτες δεν μπορούν να μεταφερθούν σε νέο πάροχο έως ότου τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Όταν ένας καταναλωτής δεν πληρώσει δύο συνεχόμενους λογαριασμούς, ο πάροχος υποχρεούται να προτείνει διακανονισμό με τουλάχιστον έξι δόσεις. Αν ο καταναλωτής δεν ανταποκριθεί μέσα σε δέκα ημέρες, χαρακτηρίζεται υπερήμερος και ο πάροχος στέλνει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκοπή της παροχής. Ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας επισημαίνει ότι η έγκαιρη εφαρμογή αυτών των μέτρων από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι κρίσιμη για την αποτροπή συσσώρευσης νέων χρεών.

Η ενεργοποίηση του «ενεργειακού Τειρεσία» και οι αλλαγές στο ωράριο μειωμένης χρέωσης αποσκοπούν στην εξασφάλιση οικονομικής ισορροπίας, στην προστασία των συνεπών πελατών και στη μείωση των χρεών από στρατηγικά ασυνεπείς καταναλωτές.