Για τους ανθρώπους των Ρομά και ειδικά σε όσους ζούνε σε καταυλισμούς το δικαίωμα και η πρόσβαση στην εκπαίδευση δεν είναι δεδομένο. Τόσο για λόγους περιθωριοποίησης από την κοινωνία αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και από δική τους επιλογή καθώς δεν θεωρούν πως η ζωή τους μπορεί να αλλάξει από την εκπαίδευση εάν δεν αλλάξουν και προκαταλήψεις και στάσεις ζωής από την κοινωνία .
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει. Ζωντανό παράδειγμα η Αλή Ογλού από την Ξάνθη, που γράφει τη δική της ιστορία και κόντρα σε όλους και σε όλα καταφέρνει να εισαχθεί στην Φιλολογία του Ρεθύμνου.
Η Αλή Ογλού Σεβδάν είναι μία γυναίκα από τον οικισμό Ρομά του Δροσερού Ξάνθης και μάλιστα δεν πέτυχε μόνο την εισαγωγή της στο τμήμα Φιλολογίας στο Ρέθυμνο Κρήτης, αλλά κατάφερε να γράψει και ιστορία, ως το πρώτο κορίτσι του οικισμού που περνά στο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς ότι 1600 παιδιά του Δροσερού βρίσκονται εκτός υποχρεωτικής εκπαίδευσης.