Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Έγινε στην Ελλάδα το Φαινόμενο «Ιπτάμενου Ολλανδού»: Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί την εντυπωσιακή εικόνα στην Κέρκυρα

11:21
Νίκη Μουλά

Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο του “Ιπτάμενου Ολλανδού” που καταγράφηκε στην Κέρκυρα, σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ αναφέρει ότι πρόκειται για το φαινόμενο του ανώτερου αντικατοπτρισμού που παρουσιάζεται «σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας».

Advertisement

 

Όπως υπογραμμίζει ο Θοδωρής Κολυδάς στην πρώτη φωτογραφία το ιστιοπλοϊκό που διακρίνεται στο βάθος φαίνεται να βρίσκεται στον ουρανό, με πορεία αντίθετη του ιστιοπλοϊκού που φαίνεται σε πρώτο πλάνο (είναι το ίδιο).

Advertisement

 

Advertisement

Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάζεται και στη δεύτερη φωτογραφία ευκρινέστερα, παρά το γεγονός ότι η φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε ανοιχτό πλάνο και στο βάθος διακρίνονται και τα βουνά της Αλβανίας.

 

Advertisement

 

Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί τη διαφορά με το φαινόμενο «Fata Morgana»

 

Ο μετεωρολόγος επισημαίνει ότι η φωτογραφία που αναλύει δεν είναι το φαινόμενο «Fata Morgana», γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε παραμόρφωση των ειδώλων.

 

Advertisement

 

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά για το φαινόμενο

 

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του, διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει: «Σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, τότε παρουσιάζονται φαινόμενα ανώτερου αντικατοπτρισμού.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρατηρητής από την ακτή μπορεί ξαφνικά να παρατηρήσει μικρά σκάφη ή μεγάλα πλοία, ψηλά τείχη, μεγαλοπρεπή μέγαρα, οροσειρές, παράξενες πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό.

 

Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας και προκαλείται από τη διάθλαση των ακτίνων του φωτός. Χάρη σε αυτό αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα.

 

Ένας μύθος για το φαινόμενο αυτό όπου τα είδωλα δεν αλλάζουν μορφή και αυτό περιγράφει και το σημερινό φαινόμενό μας, είναι ο μύθος του ιπτάμενου Ολλανδού. Η καταγραφή του φαινομένου στην Κέρκυρα έγινε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2024 από τον κύριο @George_Charonis τον οποίον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. #Mirage #FlyingDutchman

 

Ο Ιπτάμενος Ολλανδός ήταν μυθικό πλοίο – φάντασμα που πρωταγωνίστησε σε διάφορους ναυτικούς θρύλους της εποχής των Ανακαλύψεων, οι οποίοι έχουν τις περισσότερες φορές βρετανική ή αμερικανική προέλευση. Στις περισσότερες εκδοχές, το πλήρωμά του πέθανε εν πλω στα ανοιχτά του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος έπειτα από μία σφοδρή καταιγίδα στον νότιο Ατλαντικό, με αφετηρία τις Ανατολικές Ινδίες και προορισμό το Άμστερνταμ.

 

Σύμφωνα με τον μύθο, το πλοίο καταδικάστηκε να μην «πιάσει» λιμάνι μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Έκτοτε προσεγγίζει σκάφη που περνούν απ’ την περιοχή και οι ψυχές του πληρώματος προσπαθούν να μάθουν νέα για τους συγγενείς τους, κάτι που θεωρείται πολύ κακός οιωνός.

 

Η δημοφιλία του μύθου υπήρξε τόσο μεγάλη, που πολλοί ναυτικοί ήταν σίγουροι ότι τον συνάντησαν σε κάποιο ταξίδι τους, ακόμη και μορφωμένοι αξιωματικοί όπως ο Βρετανός μονάρχης Γεώργιος Ε΄ που είχε υπηρετήσει στο πολεμικό ναυτικό πριν στεφθεί βασιλιάς. Η σύγχρονη επιστήμη απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξή του, αποδίδοντας τις υπερφυσικές βλέψεις σε διπλό αντικατοπτρισμό και αυθυποβολή.

 

Θοδωρής Κολυδάς: Έκτακτο δελτίο – Τέλος οι διακοπές για 48 ώρες – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία, κεραυνοί & χαλάζι

 

Από σήμερα, 3 Ιουλίου, ξεκινά η κακοκαιρία-εξπρές που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να έχει επικαιροποιήσει το έκτακτο δελτίο της. Οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για την ένταση των φαινομένων, με την αυριανή ημέρα, 4 Ιουλίου, να αναμένεται η πιο δύσκολη.

Προγνώσεις και Επηρεαζόμενες Περιοχές

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι η κακοκαιρία θα επηρεάσει πιθανότατα και το λεκανοπέδιο Αττικής, με βροχές και κατά διαστήματα ισχυρές καταιγίδες. Τα μετεωρολογικά μοντέλα καταδεικνύουν έντονα φαινόμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην περιοχή. Λόγω της έντασης των φαινομένων, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες.

O διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε νεότερη ανάρτησή του προειδοποιεί για υψηλή συχνότητα κεραυνών, ένα φαινόμενο το οποίο θα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αττική και την Βοιωτία. Παράλληλα δημοσιεύει και χάρτη με τις περιοχές όπου αναμένεται να πέσουν κεραυνοί, με την κεντρική Ελλάδα να είναι κυριολεκτικά στο “κόκκινο”.

 

 

α) Δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη υετού.

β) Η συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσων θα είναι υψηλή κυρίως σε Αττική και Βοιωτία.

Ακολουθείτε οδηγίες προστασίας από κεραυνούς από την Πολιτική Προστασία” αναφέρει στην ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ.

 

 

Στο νέο έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ αναφέρει:

«Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε στις 02-07-24/1200 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

 

Ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από Τέταρτη (03/07) μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04/07) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικότερα:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

α. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική).

β. Στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) και τις Σποράδες.

γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

 

Ο καιρός σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρόγνωση για την Πέμπτη (4/7)

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από αυξημένη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως τη Χαλκιδική), τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά τμήματά της), τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 5, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι και στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 32 και κατά τόπους τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το σκηνικό θα αρχίσει να βελτιώνεται από την Παρασκευή (5/7).

Η Πρόγνωση του Καιρού από το Meteo

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και απόγευμα της Τετάρτης 03/07 στα ηπειρωτικά με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα Ηπείρου, Στερεάς και Πελοποννήσου.

Από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 04/07 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης), στις Σποράδες και στα Ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας. Από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα. Εξασθένηση αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες.

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης) έως το πρωί και στη Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα. Στις ίδιες περιοχές και κατά τις ίδιες ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Λόγω του γεγονότος ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Αιγαίου και των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών θα είναι σχετικά αυξημένες, αναμένουμε την κατά τόπους εκδήλωση λασποβροχών.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει και για την Αττική το μεσημέρι και απόγευμα της Πέμπτης 04/07 ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Πέμπτης 04/07.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη θερινή περίοδο, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις παράκτιες περιοχές λόγω των κεραυνών και των ισχυρών ριπαίων ανέμων που θα υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες και το απόγευμα της Πέμπτης 04/07.

 

TAGS:
Advertisement