Ο άτυχος και πολυβασανισμένος Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε γεννηθεί στο Σέλλι Ρεθύμνου, 23 Μαρτίου 1995. Το νεαρό συνεσταλμένο αγόρι ταν φοιτητής κρητικής καταγωγής στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.
Της: Έπη Τρίμη
Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του Γιακουμάκη τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί.
Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά.Από τον Ιανουάριο του 2014 έως και τον Ιανουάριο του 2015, ο άτυχος φοιτητής βίωνε εφιαλτικές στιγμές στα χέρια των συμφοιτητών του. Στο κατηγορητήριο περιγράφονται τουλάχιστον 20 περιστατικά βίας εναντίον του Βαγγέλη. Επιθέσεις που κάθε μέρα πλήγωναν την ευαίσθητη ψυχή του. Του έριχναν καυτό νερό στον λαιμό, τον κλείδωναν σε ντουλάπες, του πατούσαν τα δάχτυλα, του περνούσαν θηλιά στο λαιμό και τον κρεμούσαν.
Ένα βράδυ γινόταν μια γιορτή και όλοι οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής είχαν συγκεντρωθεί σε έναν χώρο για να διασκεδάσουν.
Όλα έμοιαζαν ήρεμα και ο Βαγγέλης ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος όταν ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των Κρητικών σηκώθηκε και άρχισε χωρίς λόγο να τον γρονθοκοπεί στο πρόσωπο. Το νεαρό αγόρι είχε ματώσει και μάταια προσπαθούσε να ξεφύγει από τα χέρια του «νταή» Κρητικού.
Σταμάτησε να τον χτυπά μόνο όταν αντέδρασαν έντονα τα υπόλοιπα παιδιά, ενώ όταν τον ρώτησαν γιατί τον χτυπάει εκείνος με απάθεια απάντησε «έτσι, για πλάκα».
Η υπόθεσή αυτή είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη καθώς είχε εξαφανιστεί και η οικογένειά του έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του, ενώ για τον θάνατό του έχει ασκηθεί δίωξη από την εισαγγελία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, από τον Ιούνιο του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2019 το δικαστήριο είχε κρίνει σε πρώτο βαθμό ένοχους οκτώ από τους εννιά Κρητικούς, οι οποίοι κατηγορούνταν για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στην υπόθεση του αδικοχαμένου Βαγγέλη.
Στους πέντε επιβλήθηκε ποινή 36 μηνών μέχρι την έφεση, ενώ στους άλλους τρεις, επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.Η προσωποποίηση της δίωξης και η εκδίκασή της τελεί σε εκκρεμότητα.
Το χρονικό της εξαφάνισης και τα τραύματα από μαχαίρι
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι.
Η εξαφάνισή του έγινε αντιληπτή από την μητέρα του η οποία τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Στη συνέχεια τηλεφώνησε σε συμφοιτητές του μήπως ήξεραν πού βρίσκεται και την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του.
Η έρευνα ανά την Ελλάδα
Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας στοιχείων του Γιακουμάκη για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Ο εντοπισμός της σωρού 40 ημέρες μετά τον χαμό του
Στις 15 Μαρτίου του 2015, έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών, το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη εντοπίστηκε 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.Το πτώμα αναγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος. Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο και χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Γιακουμάκη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.Κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.
Οι αποκαλύψεις για την άσκηση bullying εναντίον του
Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του,ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας προς το πρόσωπό του,με αποκορύφωμα την δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών του ασκούσε σωματική βία.
Οι ποινικές διώξεις
Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε δύο στελέχη της σχολής του φοιτητή, στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους και για τους χειρισμούς τους απέναντι στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Στις 10 Ιουνίου 2015, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση έπειτα από αιτιάσεις της οικογένειας του Γιακουμάκη.
Στις 23 Ιουνίου 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος λόγω της παρέμβασης του προς τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.Ειδικότερα ο πρώην υπουργός φέρεται να παρενέβη στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ώστε να αποφύγει την τιμωρία της προσωρινής αποβολής ενός εκ των Κρητικών φοιτητών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη. Να σημειωθεί ότι η τιμωρία των Κρητικών δεν σχετιζόταν με την υπόθεση Γιακουμάκη αλλά αφορούσε περιστατικό φθοράς του κτιρίου.
Μαζί με τον Μαρκογιαννάκη παραπέμφθηκαν σε δίκη και ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Μαρκογιαννάκη καθώς και την υπεύθυνη της Εστίας, ενώ καταδίκασε τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για παράβαση καθήκοντος.
Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν χώρα οι απολογίες των οκτώ ατόμων που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη, κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι.Στα τέλη Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν στους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους της υπόθεσης· οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Ο ένατος κατηγορούμενος αθωώθηκε.
Το «ευχαριστώ» του πατέρα του μετά την ανακοίνωση της απόφασης
Με μία ολιγόλογη δήλωση σχολίασε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκαν οι οκτώ από τους εννέα κατηγορουμένους για την υπόθεση.
Ο κ. Ανδρέας Γιακουμάκης δεν είχε προχωρήσει σε άλλη δημόσια δήλωση καθ’όλη τη διάρκεια της μακράς δικαστικής μάχης για τον θάνατο του παιδιού του.
«Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο, αν με ένα ευχαριστώ μπορώ να καλύψω όλη αυτήν την αγάπη και τον σεβασμό που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Βαγγέλη μου δεν ντρέπομαι. Για την Κρήτη δεν ντρέπομαι. Η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχτηκε στο δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης», ήταν το μήνυμά του.